Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2021, 14:30
Čas čítania 5:28
Jakub Paulík

Centrum Frankensteina so zošitým telom muža a ženy. Časti tiel predávali aj za tisíce dolárov

Centrum Frankensteina so zošitým telom muža a ženy. Časti tiel predávali aj za tisíce dolárov
Zdroj: Getty Images/Ross Mantle
ZAUJÍMAVOSTI ĽUDSKÉ TELO
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Ani profesionálni agenti neboli na takýto hororový zážitok dostatočne pripravení.

Keď sa agenti FBI obliekli do ochranných oblekov a vošli do budovy, niektorým prišlo zle a museli odísť. Vo vedrách na zemi našli pohádzané neoznačené ľudské končatiny, v mrazáku mužské genitálie a na stene zavesené telo muža zošité s hlavou neznámej ženy, ktoré jeden z agentov prirovnal k Frankensteinovi. Dostali sa do útrob centra, ktoré zneužívalo smútiace rodiny na ilegálny predaj tiel ich zosnulých blízkych.

Každá časť tela mŕtvoly mala svoju cenovku. Napríklad celá noha podľa cenníka z roku 2013 vyšla na 1 100 dolárov, no samostatné chodidlo stálo 450 dolárov. Množstvo rodín darcov si pritom myslelo, že telá nebožtíkov odovzdávajú výhradne na vedecké a lekárske účely. Keď im centrum poslalo naspäť popol z pozostatkov, neboli si vôbec istí, či nespálili niekoho cudzieho a telo ich blízkej osoby už dávno nerozpredali na najmenšie časti.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké si účtovali ceny za jednotlivé časti tiel.
  • Čo robili s telami, ktoré rodiny venovali na vedecké účely.
  • Ako sa obraňoval majiteľ centra.
  • Čo hovorí bývalý predajca tiel na objavený „Frankensteinov výtvor“.
  • Prečo jeden z agentov odišiel po tomto prípade z FBI.
Biological Resource Center
Biological Resource Center Zdroj: ABC 15 Arizona/Youtube screenshot

Po hororovom zážitku sa agent FBI rozhodol odísť z práce

Medzi rokmi 2005 až 2014 prijala spoločnosť Biological Resource Center 5 000 ľudských tiel, z ktorých distribuovala približne 20 000 častí nebožtíkov. Pochybné praktiky zariadenia vyšetrovala FBI, čo vyústilo do razie z roku 2014.

Odporúčané
Zaujímavosti o ľudskom tele: Ktorý orgán necíti bolesť a prečo má bábätko viac kostí ako dospelý človek? Zaujímavosti o ľudskom tele: Ktorý orgán necíti bolesť a prečo má bábätko viac kostí ako dospelý človek? 30. marca 2023, 10:55

Pri pohľade na ohavnosti, ktoré agenti objavili v budove strediska Biological Resource Center (Centrum pre biologický výskum) vo Phoenixe, striaslo aj životom ošľahaných veteránov. „Niektorí jednotlivci sa odmietali vrátiť na miesto,“ povedal na súde bývalý špeciálny agent Mark Cwynar. Dodal, že mnohých výjavy v centre hrôzy zasiahli natoľko, že museli vyhľadať pomoc terapeuta.

„Keď som to videl, nemohol som v noci spávať,“ povedal podľa Gizmodo bývalý agent Matthew Parker, ktorý pre posttraumatickú stresovú poruchu po tomto prípade odišiel z práce. Ohromilo ho, že zamestnanci Biological Resource Center sa k zosnulým osobám správali ako k „hromade odpadkov“.

Podľa New York Post sa v stredisku nachádzali vo vedrách nahádzané ľudské hlavy, nohy a ruky či v mrazničkách uskladnené mužské genitálie. Azda najnepríjemnejším výjavom bolo mužské telo, na ktoré niekto podľa výpovede agenta Marka Cwynara prišil hlavu ženy na „Frankensteinov spôsob“.

Túto scénu neskôr v žalobe opísali ako „morbídny vtip“. Objemovo výrazné telo muža totiž k malej ženskej hlave vôbec nesedelo a pôsobilo o to viac bizarne. V čase razie bolo na mieste zhruba 10 ton ľudských pozostatkov. Množstvo z nich nemalo žiadne označenie a v mnohých prípadoch jednoducho netušili, komu patria telesné pozostatky, s ktorými pracujú.

Jeden zo žalobcov menom Troy Harp, ktorý sa súdil s majiteľom strediska Stephenom Harperom, sa vraj veľmi jasne vyjadril, že chcel telo starej mamy darovať na vedecké účely, nie na „morbídnu Frankensteinovu párty s rozkrájanými telami“, cituje ho CNN.

Odporúčané
KVÍZ: Vieš, ktoré pohlavie má lepší čuch? Uhádni zaujímavé rozdiely medzi mužmi a ženami KVÍZ: Vieš, ktoré pohlavie má lepší čuch? Uhádni zaujímavé rozdiely medzi mužmi a ženami 8. marca 2023, 13:00

Objavy z razie FBI ho tak ako množstvo ďalších klientov zariadenia odrovnali. Pri podpisovaní zmluvy vraj vôbec nevedel, ako budú zamestnanci centra pristupovať k telám zosnulých, a zrejme mu ani nenapadlo, že telá rozpredajú. Na rozporciovanie tiel údajne využívali pásové a motorové píly, informuje The Independent.

Biological Resource Center
Biological Resource Center Zdroj: KPHO/TV screenshot

Poslali rodinám popol cudzích osôb?

Stredisko Biological Resource Center v arizonskom meste Phoenix rodinám pozostalých prisľúbilo, že telá nebožtíkov na vlastné náklady odvezú, využijú na vedecké účely, zvyšné časti tiel spopolnia a vrátia rodinám. Vyšetrovanie FBI a razia z roku 2014 však odhalili množstvo nekalých praktík, medzi ktorými svojou morbídnosťou vyčnieva najmä mužské telo so ženskou hlavou.

Nie je isté, kto a z akého dôvodu vytvoril túto ohavnosť. S možnou teóriou však prišiel bývalý predajca tiel (z angličtiny body broker – pozn. red.) Philip Guyett. Ten pre Business Insider povedal, že zošitím viacerých tiel mohli chcieť oklamať rodinu pozostalého, ktorého časti tela rozpredali a nemali už čo spáliť.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 102337 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo povedal muž, ktorého mŕtvu mamu použili pri bombových testoch.
  • Ako je možné, že sa k rodinám zrejme dostal popol cudzích osôb.
  • Odkiaľ stredoškolsky vzdelaný majiteľ čerpal informácie o práci s mŕtvolami.
  • Koľko musí majiteľ centra zaplatiť pozostalým rodinám.
  • Ako centrum pracovalo s infikovanými telami.
Domov
Zdieľať
Diskusia