Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2021, 18:03
Čas čítania 2:42
Marián Mauik Biel

Samsung ide naplno do ohybných mobilov. Predstavil novú generáciu Galaxy Z Fold aj Z Flip. Ceny prekvapia

Samsung ide naplno do ohybných mobilov. Predstavil novú generáciu Galaxy Z Fold aj Z Flip. Ceny prekvapia
Zdroj: Samsung
TECH SMARTFÓNY
Uložiť Uložené

Galaxy Note končí, jeho miesto preberá flexibilný Fold3.

Technológia ohybných displejov sa vyvíja už pekných pár rokov a nedávno sa dostala aj do bežne dostupných zariadení, ako sú palubné dosky automobilov, fitnesnáramky a, samozrejme, smartfóny. Okrem Motoroly a Huaweiu je najväčším propagátorom takýchto mobilov Samsung.

Ten práve predstavil Galaxy Z Fold3 5G a kompaktný Galaxy Z Flip3 5G. Prvý posúva rozdelenie telefónov značky Samsung do iných skupín, druhý zas milo prekvapil upravenou cenou.

Odporúčané
Top aplikácie pre smartfóny s iOSom aj Androidom, ktoré stoja za vyskúšanie Top aplikácie pre smartfóny s iOSom aj Androidom, ktoré stoja za vyskúšanie 28. júla 2021, 14:30

Pre pripomenutie, rad Galaxy Z Fold používa konštrukciu vo forme „knihy“. To znamená, že má vonkajší ultraširokouhlý displej a po otvorení zas veľký flexibilný vnútorný displej. Tento koncept znova vylepšuje aj pri tejto najnovšej tretej generácii.

Potvrdili sa správy, že obľúbený rad Galaxy Note končí. Jeho miesto medzi prémiovými mobilmi Samsung preberá práve Galaxy Z Fold3. Aj preto, že po novom podporuje digitálne pero S Pen. Žiaľ, nie je to úplne presná náhrada.

Galaxy Z Fold3 pridáva podporu S Pen
Galaxy Z Fold3 pridáva podporu S Pen Zdroj: Refresher/Marián Biel

Pero si musíš nosiť samostatne alebo v puzdre. Priamo do tela mobilu sa nedá zasunúť. Na výber je verzia S Pen Fold za 49 eur s menšími rozmermi a bez bluetoothu a Pro verzia. Tá je o chlp hrubšia a pár milimetrov dlhšia, ale už podporuje aj bluetooth a s tým spojené gestá alebo diaľkovú spúšť fotoaparátu a podobne. Stojí 99 eur.

Galaxy Z Fold3 5G sám osebe je skôr o vylepšení vlaňajšej druhej generácie a nejaké dizajnové zmeny pri ňom nenájdeš. Samsungu sa podarilo pri rovnako veľkom displeji ubrať po nejakom tom milimetri z hrúbky, výšky aj zo šírky. Hlavne v zloženom stave je pocitovo tenší. Zároveň je o 11 gramov ľahší než predchodca.

Galaxy Z Fold3
Galaxy Z Fold3 Zdroj: Samsung

Používa rovnaký 6,23-palcový vonkajší displej s pomerom strán 25 : 9 a vnútorný flexibilný 7,6-palcový s rozlíšením 2 208 × 1 768 bodov ako vlani. Tretia generácia pridala na odolnosti. Okrem toho, že prvý rok má každý majiteľ nárok na opravu displeja za symbolickú cenu, mobil má zadnú stranu z Gorilla Glass Victus a dokonca má certifikát odolnosti IPX8. Zvláda tak polhodinu meter a pol pod hladinou sladkej vody. Ak by niekto chcel flexiť s futuristickým mobilom v bazéne.

Galaxy Z Fold3.
Galaxy Z Fold3. Zdroj: Samsung

Novinkou je aj takmer neviditeľný otvor v displeji pre prednú kameru. Pri pohľade zblízka je to časť s hrubším rastrom, ale stále je oproti štandardnému výrezu neporovnateľne menej nápadný. A hlavne táto kamera ani nie je až taká potrebná. Na selfie môžeš použiť aj zadné kamery. Stačí otvoriť Z Fold a vonkajší displej použiť ako hľadáčik. Tlačidlo zmeny hlasitosti funguje ako spúšť.

Galaxy Z Fold3
Galaxy Z Fold3 Zdroj: Refresher/Marián Biel

Galaxy Z Fold3 používa najnovší Snapdragon 888. Ostatné parametre oproti predchodcom ostali bez zmien. 12 GB operačnej a 256 alebo 512 GB internej pamäte bez možnosti rozšíriť ju o micro SD karty, dual SIM aj e-SIM, stereoreproduktory ladené firmou AKG, trojica 12 Mpix kamier s dvojnásobným zoomom či optickou stabilizáciou aj 4 400 mAh batéria s podporou bezdrôtového nabíjania. Nie, adaptér v balení nenájdeš. Pri mobile za 1 7991 899 eur (256 alebo 512 GB) to môže vyzerať zvláštne. Ale tak sa Samsung rozhodol. Rovnako zvláštne znie fakt, že je to príjemné prekvapenie. Minulý rok začínal Galaxy Fold 2 na cene 1 999 eur. 

Galaxy Z Fold3 s koženým puzdrom
Galaxy Z Fold3 s koženým puzdrom Zdroj: Refresher/Marián Biel

S touto cenou to pravdepodobne nebude až taká dostupná brána do sveta flexibilných mobilov. Naopak, nový Galaxy Z Flip3 5G by na to mohol byť ako stvorený. Okrem zlepšenia viacerých parametrov poteší hlavne citeľne zníženou cenou oproti vlaňajšiemu predchodcovi.

Galaxy Z Flip3
Galaxy Z Flip3 Zdroj: Samsung

Minuloročný Galaxy Z Flip 5G štartoval s oficiálnou cenou 1 549 eur, ale čerstvý Galaxy Z Flip3 5G sa začína predávať za 1 049 eur (1 099 eur za 256 GB verziu dostupnú len cez samsung.sk). Takýto pokles sa v segmente smartfónov často nevidí. Samozrejme, stále ide o riadne mastnú cenovku, ale aspoň trochu viac prijateľnú než vlani. Navyše za nižšiu cenu dostaneme prakticky plnohodnotnú vlajkovú loď.

Galaxy Z Flip3 s doplnkovým puzdrom.
Galaxy Z Flip3 s doplnkovým puzdrom. Zdroj: Refresher/Marián Biel

Galaxy Z Flip3 5G je vybavený aj procesorom Snapdragon 888 a 8 GB operačnej pamäte. S výkonom nebude najmenší problém. Zlepšilo sa aj to najpodstatnejšie – displej. Stále má 6,7 palca s pomerom strán 22 : 9 a rozlíšením 2 640 × 1 080 bodov. Ale tento Amoled displej už zvláda obnovovaciu frekvenciu 120 Hz a zároveň je odolný voči vode a prachu (IPX8).

Odporúčané
Ochráň svoj smartfón sklom, ktoré môžeš aplikovať až 200-krát. Takto ho nalepíš bezchybne (NÁVOD) Ochráň svoj smartfón sklom, ktoré môžeš aplikovať až 200-krát. Takto ho nalepíš bezchybne (NÁVOD) 12. apríla 2024, 15:58

Možno tou najpraktickejšou zmenou je zväčšenie vonkajšieho displeja z 1,1 na už konečne použiteľných 1,9 palca. Dajú sa na ňom správy už aj čítať, ovládať aplikácie ako Spotify, používať ako pohodlnejší hľadáčik pri fotení a veľa ďalšieho. Z Flip 3 je tiež o milimeter užší, kratší a tenší.

Galaxy Z Flip3
Galaxy Z Flip3 Zdroj: Samsung

Zvyšok ostal bez zmien. To znamená dvojitý 12 Mpix fotoaparát, 3 300 mAh batérie aj s bezdrôtovým nabíjaním a podpora eSIM.

Ako vždy, aj teraz Samsung podporuje predaj noviniek akciou. Každý, kto si Z Fold3 alebo Z Flip3 predobjedná medzi 11. a 26. augustom a splní ďalšie podmienky, získa Z Premiere Service na 1 rok. V prípade objednania Z Fold3 dostane navyše set pozostávajúci z puzdra, dotykového pera a 25 W adaptéra. A taktiež možnosť výkupu starého zariadenia Galaxy až do výšky 1 000 eur (pri Galaxy Note 20 Ultra).

Galaxy Z Fold3.
Galaxy Z Fold3. Zdroj: Samsung
Domov
Zdieľať
Diskusia