Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. augusta 2021, 8:30
Čas čítania 2:36
Adam Novosad

„Ten pohľad na jej broskynku.“ Nahé fotky olympioničiek spôsobili rozruch vzhľadom na sexualizáciu, časť mužov nahnevala cenzúra

ŠPORT OLYMPIJSKÉ HRY
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Na sociálnej sieti Reddit vypukla kauza sexuálne sugestívnych fotografií olympioničiek a komentárov na ich adresu, v dôsledku čoho museli zasiahnuť samotní správcovia stránky.

Olympijské hry nie sú len o športových výkonoch, ale aj o sympatiách a výzore – ako v každej športovej súťaži. Nie div, že ženy aj muži z celého sveta sa často tešia na špecifické disciplíny, kde športovci odhaľujú viac svojich kriviek, vypracovaných brušných svalov alebo zadkov v bikinách, informuje Vice.

Na sociálnej sieti Reddit momentálne vypukla kauza sexualizovania prevažne ženských súťažiacich na aktuálne prebiehajúcich olympijských hrách v japonskom Tokiu. Všetko sa začalo na populárnom subreddite, čo je označenie pre fórum zamerané na špecifickú tému, s názvom Oh-lympics, kde sa združujú ľudia, ktorých viac ako samotné športy bavia odhalené olympioničky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Влада Пугачева (@vlada_pugacheva_)

Vykúkajúce bradavky

Na obdivovaní olympioničiek by možno nebolo nič zvláštne, keby sa subreddit Oh-lympics v posledných dňoch počas vrcholu olympijských hier v Tokiu nepremenil na toxické miesto, kde sa sexualizuje každá možná chvíľa a moment.

Odporúčané
Richard Tury môže byť prvým slovenským skateboardistom na olympiáde: Za viac ako 20 rokov ma chuť jazdiť každý deň neprešla Richard Tury môže byť prvým slovenským skateboardistom na olympiáde: Za viac ako 20 rokov ma chuť jazdiť každý deň neprešla 13. marca 2024, 9:00

Desiatky používateľov sa rozhodli bojkotovať nielen pravidlá celej siete, ktoré uvádzajú, že je zakázané pridávať fotografie obsahujúce nahotu bez povolenia vyobrazeného človeka, ale aj samotného subredditu.

Toto fórum má vlastných moderátorov, ktorí dohliadajú na to, aby sa diskusia o vypracovaných olympioničkách nezvrhla na nechutné debaty hraničiace s podnecovaním sexuálneho násilia. Keď namiesto volejbalistiek v bikinách, ktoré majú štandardne predpísané ako športový odev počas zápasov, začali používatelia pridávať zábery vodnopólistiek s prsami vykúkajúcimi spod plaviek, moderátori zasiahli a začali nové príspevky cenzurovať, mazať a blokovať.

Odporúčané
Nórske plážové hádzanárky nútili hrať v bikinách odhaľujúcich celé zadky. Keď protestovali, vraj ich chceli diskvalifikovať Nórske plážové hádzanárky nútili hrať v bikinách odhaľujúcich celé zadky. Keď protestovali, vraj ich chceli diskvalifikovať 20. júla 2021, 8:49

Vzbura pre zmazané nahotinky

V tej chvíli vypukla vzbura, časť používateľov sa z 240-tisícovej komunity Oh-lympics odpojila a vytvorila si vlastnú komunitu s názvom Sexyolympics. Zakladateľ novej komunity poslal moderátorom jasný odkaz, že sú zbabelci, lebo „odstraňujú sexi príspevky“, zatiaľ čo v Sexyolympics bude každý príspevok bez cenzúry. Vyzval tak používateľov, aby pridávali akékoľvek nahé fotografie.

Sláva novej komunity netrvala dlho. Nazbierala ledva 300 členov, keď zakročili administrátori Redditu a nahé fotografie zakázali. Rozruch vyvolal článok na portáli Vice, ktorý si všimol, že sexuálny podtón nabral na obrátkach a z nevinných poznámok sa odrazu stali nechutné komentáre. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Georgia Ellenwood (@george_ahhh)

„Pekný okrúhly zadok a milujem ten pohľad na vyvýšeninku jej broskynky v tých obtiahnutých šortkách. Nútilo ma to masturbovať,“ konštatoval jeden komentujúci. Ani zďaleka nebol jediný. Pod fotografiami sa objavovali aj komentáre o tom, ako by ľudia chceli mať so športovkyňami sex v konkrétnych pozíciách, v ktorých ich zachytili fotografi.

Odporúčané
Funkčné, štýlové a premyslené. Také je oblečenie našich olympionikov na ZOH v Pekingu Funkčné, štýlové a premyslené. Také je oblečenie našich olympionikov na ZOH v Pekingu 9. februára 2022, 15:20

Na druhej strane väčšina komentárov skutočne hodnotí postavu športovkýň, zakaždým nejde len o sexuálny podtón. Medzi sexuálne sugestívnymi komentármi a neškodnými poznámkami je však vždy tenká hranica, a tak často neexistuje objektívny limit.

Vyvarujte sa fotiek rozkrokov a výstrihov, hovoria organizátori

„Ženy boli vždy odsúdené na milosť mužského pohľadu,“ reagovala na kauzu americká gymnastka Lisa Carmen Wangová, ktorá často kritizuje dvojité štandardy v mužskom a ženskom športe.

Na tie už pred olympiádou upozornili nórske plážové hádzanárky, keď na európskom šampionáte v Bulharsku odmietali nastúpiť v obtiahnutých bikinách, za čo im organizátori turnaja hrozili pokutami a diskvalifikáciou. Namiesto bikín chceli hrať v šortkách ako mužskí plážoví hádzanári, lenže nemohli.

Na samotných olympijských hrách sa zviditeľnili gymnastky z Nemecka, ktoré do svojich disciplín nastúpili v jednodielnom obleku zakrývajúcom celé telo od hlavy až po päty.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Elisabeth Seitz (@seitzeli)

Gymnastky pritom zvyčajne súťažia v obleku, ktorý zakrýva len trup, ale odhaľuje zadok aj celé nohy. Nemecký tím verejne vyhlásil, že odsudzuje sexualizáciu gymnastiky, pretože nemá záležať na vizáži a miere odhalenej postavy, ale výlučne na stvárnení a športovom výkone.

Odporúčané
KVÍZ: Ktorá krajina má najviac medailí a aké je motto olympiády? Tento kvíz zvládne len pravý fanúšik zimných olympijských hier KVÍZ: Ktorá krajina má najviac medailí a aké je motto olympiády? Tento kvíz zvládne len pravý fanúšik zimných olympijských hier 4. februára 2022, 15:30

Nemecká gymnastka Elisabeth Seitzová na Instagrame vysvetlila, že chce byť príkladom pre všetky gymnastky, ktoré sa v klasickom odeve necítia komfortne alebo sa priamo cítia ako sexuálne objekty.

Aj keď rozhodnutie nemeckého tímu vyvolalo na verejnosti rozruch, pretože pozmenili doterajší status quo, oficiálne usmernenia olympijských hier uvádzajú, že propagácia a zobrazenie športovcov v médiách musia byť založené na hesle „športová príťažlivosť, nie sexuálna príťažlivosť“. Médiám preto organizátori olympijských hier nariaďujú, aby zbytočne nevyhotovovali fotografie či videá športovcov a športovkýň v chúlostivých situáciách pri rozcvičke či priamo pri výkone.

Domov
Zdieľať
Diskusia