Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. augusta 2021, 14:30
Čas čítania 6:01
Katarína Danková

15 najdrahších módnych kúskov na svete, aké boli kedy vydražené v aukciách

15 najdrahších módnych kúskov na svete, aké boli kedy vydražené v aukciách
Zdroj: Unsplash/Bil Oxford/volně k užití
MÓDA MÓDNY PRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Nájdeš medzi nimi skutočné skvosty i mená ako Michael Jackson, Audrey Hepburn či Marilyn Monroe. Ktorý odev či doplnok drží rekord ako najdrahšie vydražený módny kúsok vôbec?

Najdrahšími kúskami bývajú najčastejšie limitované edície, netradičné spolupráce či majetok svetových celebrít a významných osobností. Pri top najdrahších kúskoch, aké sa kedy vydražili, sa nájdu rôzne špeciality – od šiat Marilyn Monroe cez jedny z najznámejších tenisiek na svete až po spodky kráľovnej Viktórie.

V tomto článku si prečítaš:
  • Podľa čoho historici odhalili pôvod intímneho odevu kráľovnej Viktórie.
  • Čo tenisky Nike Mag nedokázali a dnes dokážu.
  • Čie zlaté bikiny sa predali za 96-tisíc dolárov.
  • Ktorá členka britskej kráľovskej rodiny predvádzala priehľadné šaty.
  • S kým tancovala princezná Diana na Horúčku sobotňajšej noci.
  • Ako vznikli Nike Moon Shoe v roku 1972.
  • Z čoho vyrobili šaty v muzikáli The Sound of Music.
  • Za koľko sa predal ikonický kus klasického Hollywoodu.
  • Šaty ktorej ikony krásy prelomili rekord v dražbe módneho kúska a držia si prvenstvo.

Áno, spodky. Vo všeobecnosti platí, že ak daná vec patrila nejakej slávnej osobnosti, naberá na hodnote. O to viac, ak ju slávna osobnosť mala na sebe, prípadne cena predmetu väčšinou stúpne aj po smrti osobnosti, ktorá ju vlastnila či bola pre ňu typická. Väčšina najdrahších kúskov je práve takých a my sa teraz pozrieme, ktoré konkrétne kúsky patria k top 15 najdrahším a počas dražby najviac prihadzovaným či pôvodný odhad ďaleko prekračujúcim módnym kúskom.

Odporúčané
Top 10 najfejkovanejších luxusných značiek. Vieš rozoznať fejk od pravého kúska? Top 10 najfejkovanejších luxusných značiek. Vieš rozoznať fejk od pravého kúska? 2. mája 2021, 14:30

15. Spodky kráľovnej Viktórie (10 500 libier)

Tzv. bloomers alebo spodný odev po kolená sa spolu s ďalšími odevmi v tej dobe určenými na spanie a ktoré zároveň nosilo aj jej tretie dieťa, dcéra Alice, vydražili za viac ako 10-tisíc libier. Výsledná suma sa pritom podľa odhadov britského aukčného domu The Chippenham Auction Rooms mala pohybovať okolo 5-tisíc libier. Aukcia prebehla v roku 2015.

Pôvod vydraženého odevu dokázali odhadnúť podľa obvodu pása, ktorý meral 114 cm, a vyšitého monogramu VR (Victoria Regina). Najdlhšie slúžiaca britská panovníčka svoje bloomers nosila v 90. rokoch 19. storočia. Meno kupujúcej zostáva v anonymite, predpokladá sa, že ide o anglickú súkromnú zberateľku.

Bloomers kráľovnej Viktórie vydražené v roku 2015 za 10 500 libier
Bloomers kráľovnej Viktórie vydražené v roku 2015 za 10 500 libier Zdroj: TASR

14. Tenisky Nike z filmu Návrat do budúcnosti II (92 100 dolárov)

Aj keď pomerne zničené, nezabránilo to fanúšikom obuvi značky Nike (a sci-fi filmu Návrat do budúcnosti) prihadzovať doláre do dražby. Na tenisky je 32 rokov celkom dosť a ich životnosť sa na tomto zberateľskom kúsku prejavila prostredníctvom poškodenej podrážky, rozpadávajúcej sa päty a podpätku. Dražba sa uskutočnila v roku 2018, zaznamenala 220 ponúk a výsledná cena presahovala 90-tisíc dolárov.

Odporúčané
Jeho oblečenie nosí The Weeknd aj J Balvin. Yanick kašle na bulvár a dobýva svetovú módu (Rozhovor) Jeho oblečenie nosí The Weeknd aj J Balvin. Yanick kašle na bulvár a dobýva svetovú módu (Rozhovor) 23. septembra 2023, 14:30

Ak si pamätáš jedinečné tenisky, ktoré odštartovali novú éru dizajnovej a funkčnej obuvi, určite si také chcel vlastniť aj ty. Aj keď vtedajšia obuv nedokázala to, čo filmové triky, o pár rokov neskôr (konkrétne v roku 2016) si svoje tenisky Nike Mag už nemusel viazať. Zaviazali sa totiž samy.

13. Bikiny princeznej Leie zo Star Wars (96 000 dolárov)

Kultový film má za sebou niekoľko kvalitných častí, postáv i kostýmov. Práve jeden z kostýmov sa vydražil pred šiestimi rokmi. Šlo o odev princeznej Leie, ktorý si ako otrokyňa obliekla v treťom diele trilógie – zlaté bikiny doplnené o červenú látku zakrývajúcu pozadie herečky. Súčasťou dražby bol aj golier a niekoľko článkov reťaze súvisiacich s kostýmom. 

Herečka, ktorá princeznú Leiu hrala, zomrela v roku 2016 po srdcovej príhode v Londýne vo veku 60 rokov. Fanúšikov Star Wars táto správa zasiahla a predpokladá sa, že cena kostýmu, ktorý fanúšikom od roku 1983 nedáva spávať, v budúcnosti ešte stúpne. Aktuálny majiteľ zlatých bikín princeznej Leie zostáva neznámy.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Música de Película (@musicade_pelicula)

12. Priehľadné šaty Kate Middleton (125 000 dolárov)

Kým Kate nebola jej kráľovská výsosť vojvodkyňa z Cambridgea, ale Kate Middleton, 20-ročná študentka St. Andrew's University, zúčastnila sa na charitatívnej prehliadke svojej známej Charlotty Todd ako modelka. Model, ktorý predvádzala – priehľadné úpletové šaty zo sieťoviny –, sa o niekoľko rokov stal zberateľským kúskom.

Odporúčané
Cruizer: Rytmusovi som predal bundu za 8 000 €. V obchode máme vystavený kufor Louis Vuitton z 19. storočia (Rozhovor) Cruizer: Rytmusovi som predal bundu za 8 000 €. V obchode máme vystavený kufor Louis Vuitton z 19. storočia (Rozhovor) 17. júna 2023, 14:30

V roku 2011 si ich do súkromnej zbierky zaradil anonymný zberateľ za celkovú sumu viac ako 120-tisíc dolárov. Povráva sa, že práve tieto šaty odštartovali randenie princa Wiliama so spolužiačkou Kate.

11. Bunda Michaela Jacksona z BAD tour (289 000 dolárov)

Originálna, jedinečná či legendárna. Aj také prívlastky dávajú milovníci Michaela Jacksona bunde, ktorú mal na sebe počas svetového turné v rokoch 1987 až 1989. Dokonca nesie aj jeho podpis napísaný striebornou fixkou.

Aukcia prebehla v Icons & Idols: Rock-N-Roll v New Yorku a cena bundy sa vyšplhala na 289-tisíc dolárov, čo je asi trojnásobok pôvodnej vyvolávacej ceny. V tomto prípade je kupujúci známy. Ide o texaského biznismena Miltona Verreta, ktorý je nadšeným zberateľom rokenrolových predmetov. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa mike ❤️ (@midnightluva)

10. Šaty princeznej Diany pri návšteve Bieleho domu (264 000 libier)

Nezabudnuteľné zamatové šaty, ktoré sa po ďalšie desaťročia stali prototypom dokonalých večerných šiat. Princezná Diana si v nich počas návštevy bývalého prezidenta Ronalda Reagana v Bielom dome v novembri 1985 zatancovala s Johnom Travoltom na Horúčku sobotňajšej noci. Herecká hviezda tento moment neskôr opísala ako z rozprávky.

Od aukčnej spoločnosti Kerry Taylor Auctions, ktorej sa ich nepodarilo predať, ich mimo aukcie odkúpila Historic Royal Palaces, nezávislá charitatívna organizácia, ktorá sa stará o kráľovské paláce, artefakty a oblečenie vo Veľkej Británii. Za šaty ponúkla sumu 264-tisíc libier. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mahendra Ratansi (@mratansi)

9. Nike Moon Shoe z roku 1972 (437 500 dolárov)

Príbeh o tomto originálnom páre topánok stojí za to. Spoluzakladateľ obuvi Nike Bill Bowerman experimentoval s trakciou podrážky. Raz mu skrsol nápad naliať do vafľovača gumu. Tak vznikla táto „mesačná“ obuv pomenovaná podľa vesmírnej výpravy Apollo 11 na Mesiac.

Odporúčané
Okopíroval ma Louis Vuitton, ale v móde je to bežné, hovorí Martin. Jeho mikiny si zamiloval aj raper Central Cee (Rozhovor) Okopíroval ma Louis Vuitton, ale v móde je to bežné, hovorí Martin. Jeho mikiny si zamiloval aj raper Central Cee (Rozhovor) 24. apríla 2023, 14:30

Existoval vraj iba tucet párov Nike Moonov, ktoré v roku 1972 ručne vyrobil jeden z prvých zamestnancov Geoff Hollister. Odhaduje sa, že dodnes sa zachovala asi polovica. Pár vydražený v aukcii za takmer pol milióna dolárov je jedným z tých šťastnejších a nepoškodených.

Nike Moon 1972
Nike Moon 1972 Zdroj: https://www.sothebys.com/

8. Tenisky „Shattered Backboard“ Air Jordan 1 (615 000 dolárov)

Tenisky, ktoré mal na sebe basketbalista Michael Jordan počas zápasu v Taliansku v roku 1985 a v ktorých bodoval, pričom rozbil sklo na basketbalovom koši, sa pred rokom vydražili za viac ako pol milióna dolárov. Dodnes vo vydraženom páre tenisiek Air Jordan 1 údajne ostal kúsok skla.

V roku 2015 spoločnosť Nike vzdala hold tomuto zápasovému momentu vydaním čierno-oranžovej verzie Nike Air Jordan 1 s názvom Shattered Backboard, teda roztrieštená doska. Tenisky vyšli v štyroch rôznych verziách farebných kombinácií spomínanej čierno-oranžovej. 

Nike Air Jordan 1
Nike Air Jordan 1 Zdroj: Flickr/AMao DONG

7. Šaty Audrey Hepburn z filmu Raňajky u Tiffanyho (807 000 dolárov)

Šaty, ktoré mala na sebe Audrey Hepburn v kultovom filme Raňajky u Tiffanyho, sa stali predmetom dražby v aukčnej sieni Christie's v Londýne ešte v roku 2006. Výsledná cena šiat prekvapila aj expertov, ktorí ju odhadovali šesťnásobne nižšiu. Kupec po telefóne ostáva neznámy. 

Odporúčané
Shmejdy: Máme tenisky aj za 80 000 €. Slováci majú peniaze na luxusné oblečenie, ale je to hlavne o emócii (Rozhovor) Shmejdy: Máme tenisky aj za 80 000 €. Slováci majú peniaze na luxusné oblečenie, ale je to hlavne o emócii (Rozhovor) 26. decembra 2022, 9:30

Pre fiktívnu postavu Holly Golightly ich navrhol francúzsky luxusný módny dom Givenchy. Výťažok z dražby poputoval na charitatívne účely organizácie City of Joy Aid, ktorá pomáha chudobným v Indii. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa sophie <3 (@itsbxlisa)

6. Oblečenie z muzikálu The Sound of Music (1,6 milióna dolárov)

Americká klasika v podobe muzikálového filmu The Sound of Music mala premiéru v roku 1965 a dokopy získala päť Oscarov, dva Zlaté glóbusy a jednu cenu BAFTA. V scéne, v ktorej si deti ovdoveného námorného kapitána užívajú deň na loďke na vode, majú na sebe šaty ušité zo závesov. Vyrobili si ich spolu so svojou vychovávateľkou a hlavnou hrdinkou.

Práve táto kolekcia šiat sa v aukcii pred 8 rokmi vydražila za neuveriteľných 1,6 milióna dolárov a šokovala tak azda všetkých zúčastnených. Počiatočná ponuka sa začínala na 800 000 dolároch, čo je o 360 000 dolárov viac ako odhady.

5. Šaty postavy Dorothy z filmu Čarodejník z krajiny Oz (1,6 milióna dolárov)

O dva roky neskôr ako šaty z filmu Zvuk hudby sa za rovnakú sumu vydražili šaty mladého dievčaťa Dorothy z amerického hudobného fantasy filmu The Wonderful Wizard of Oz. Košeľa spolu s modrou kockovanou zásterou, ktoré mala postava počas celého filmu na sebe, sa dodnes využívajú v každom remaku muzikálu. 

Odporúčané
Barbora Demová robila pre Louis Vuitton a Toma Forda: Až po návrate domov som našla rovnováhu medzi prácou a súkromím (Rozhovor) Barbora Demová robila pre Louis Vuitton a Toma Forda: Až po návrate domov som našla rovnováhu medzi prácou a súkromím (Rozhovor) 18. októbra 2022, 9:30

Ikonický kus klasického Hollywoodu, ktorý mala oblečený herečka Judy Garland ako Dorothy v roku 1939, sa vydražil v New Yorku a odhady pred predajom dosahovali čísla 800 000 dolárov.

Šaty Dorothy z filmu Čarodejník z krajiny Oz
Šaty Dorothy z filmu Čarodejník z krajiny Oz Zdroj: Wiki Commons/Doug Kline

4. Bunda „Thriller“ Michaela Jacksona (1,8 milióna dolárov)

Rovnaký spevák a hviezda hudobného priemyslu, rovnaký kupec. Legenda popovej scény Michael Jackson mal okrem bundy na „Bad tour“ v obľube aj ďalšiu. Červeno-čierny kus odevu sa prvýkrát prezentoval vo videoklipe k piesni s názvom Thriller.

Texaský obchodník so zlatom Milton Verret si nenechal ujsť ani túto príležitosť vlastniť niečo tak neskutočne pripomínajúce kráľa popu. Aukcia sa konala v Los Angeles pred 10 rokmi, no svojou cenou 1,8 milióna dolárov ostáva na poprednom mieste najdrahšie predaných kúskov v aukcii.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa quem sou eu? (@badsmiile)

3. Šaty Elizy Doolittle My Fair Lady (4,4 milióna dolárov)

Opäť Audrey Hepburn, tentoraz však vo filme My Fair Lady. Dlhé biele čipkové šaty s vlečkou a čierno-bielymi aplikáciami a ohromným klobúkom. Táto celá róba sa vydražila za viac ako 4 milióny dolárov.

Odporúčané
Fotograf Robert Vano: V Amerike stála každá minúta 30 dolárov, na všetko musíte povedať áno (Rozhovor) Fotograf Robert Vano: V Amerike stála každá minúta 30 dolárov, na všetko musíte povedať áno (Rozhovor) 14. októbra 2022, 14:30

Audrey Hepburn ako Eliza Doolittle si ich v muzikáli z roku 1964 obliekla na konské dostihy. Počas natáčania si však údajne vyskúšala prevažnú časť ženských kostýmov určenú na danú scénu z dostihov. Vyhrali práve šaty z bielej čipky.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Andrew Harding (@andy_pandy4171)

2. Šaty Marilyn Monroe z filmu Seven Year Itch (4,5 milióna dolárov)

Aj tieto šaty si všetci dobre pamätáme. Mal ich na sebe sexsymbol a idol ženskej krásy minulého storočia v scéne, keď sa Marilyn pri odchode z kina postaví na šachtu z metra, vánok jej dvihne šaty slonovinovej farby a odhalí dlhé nohy.

Na dražbe v Beverly Hills pred 10 rokmi sa vydražili za krásnu sumu 4 520 000 dolárov. Kúpila ich dnes už zosnulá americká herečka Debbie Reynolds, ktorá sama o sebe tvrdila, že jej záľuba v zbieraní kostýmov z oscarových filmov sa stala jej posadnutosťou.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Esther (@morningstar_pinup)

1. Šaty Marilyn Monroe, v ktorých spievala prezidentovi Happy Birthday (4,8 milióna dolárov)

Šaty, ktoré prelomili všetky rekordy, a opäť Marilyn. Tentoraz ikonu krásy zdobili večerné šaty posiate krištáľmi, v ktorých v roku 1962 pri príležitosti narodenín amerického prezidenta Johna F. Kennedyho spievala Happy Birthday Mr. President.

Odporúčané
Nečakali sme, že okolo Emmy Čaputovej bude také haló. Taraba sa za šikanovanie doteraz neospravedlnil, tvrdí Zora z Fashion LIVE! Nečakali sme, že okolo Emmy Čaputovej bude také haló. Taraba sa za šikanovanie doteraz neospravedlnil, tvrdí Zora z Fashion LIVE! 30. septembra 2022, 17:30

Prvýkrát šli do dražby v roku 1999 a predali sa za sumu 1 267 500 dolárov. O 17 rokov neskôr počas Julien's Auctions sa vydražili za dodnes rekordnú a neprelomenú sumu módneho kúska na dražbe – 4,8 milióna dolárov. Chytľavý hlas idola všetkých žien aj mužov si pripomeň vo videu nižšie.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Paradise of Venus (@paradise_of_venus)

Odporúčané
Ak máš blízko k streetstylu a zároveň chceš investovať do luxusného produktu, vyskúšaj ísť touto cestou, radí slovenský stylista Ak máš blízko k streetstylu a zároveň chceš investovať do luxusného produktu, vyskúšaj ísť touto cestou, radí slovenský stylista 1. júna 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia