- produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
- sex, nahotu a iný NSFW obsah
- násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
Navštív niektorú zo 69 krčiem z celého Slovenska, ktoré získali certifikát Hviezda sládkov – prestížne ocenenie za najlepšiu starostlivosť o čapované pivo.
Čapované pivo je veľkou súčasťou našej kultúry, ktorá však minulý rok, žiaľ, dostala poriadne na frak. Tá pivná sa v dôsledku pandémie a zatvoreného gastrosektora posunula o 10 rokov späť. Báť sa však nemusíš, aj napriek tomu sú tu stále podniky, ktoré ti naservírujú pivo tak, ako ho máš rád. Pravidelne sa totiž uchádzajú o špeciálne ocenenie Hviezda sládkov, ktoré pre fajnšmekrov slúži ako pivný kompas. Udeľujú ho odborníci z Plzeňského Prazdroja Slovensko, ktorí tieto podniky hodnotia najprísnejšími kritériami, aby si si ty mohol vychutnať ten najkvalitnejší pivný zážitok.
Správny personál je alfa a omega
Získať certifikát Hviezda sládkov nie je vôbec jednoduché a môžu sa ním pýšiť len tí najlepší. Tento rok sa oň pokúšalo viac ako 130 podnikov po celom Slovensku, ktoré splnili vopred stanovené prísne kritériá technickej starostlivosti o čapované pivo, aby sa do hodnotenia vôbec mohli kvalifikovať. Hrdým nositeľom ocenenia sa po druhý raz stal napríklad aj stupavský pub U Holuba, v ktorom ti pivo načapuje dokonca kráľ slovenských výčapníkov Matej Holúbek, tohtoročný víťaz prestížnej súťaže Pilsner Urquell Master Bartender.
Hviezdu, ktorá symbolizuje záruku perfektnej hygieny pri starostlivosti o pivo, ale aj dokonalého čapovania, získalo spolu so stupavským pubom aj ďalších 68 podnikov, čo je, mimochodom, o polovicu viac ako rok predtým. „Aj vzhľadom na externé okolnosti sa s prísnymi štandardmi certifikácie úspešne popasovalo 69 z vyše 130 prihlásených podnikov. Naši experti v dvoch kolách starostlivo preverovali až 30 parametrov. Pre niektoré prevádzky bolo zložité hlavne to druhé kolo zamerané na kvalitu čapovania, výslednú chuť a vzhľad piva, keďže v dôsledku krízy sa personál počas roka obmenil,“ vysvetľuje Ján Píry, obchodný sládok Plzeňského Prazdroja Slovensko.
Aj z dôvodov, ako je tento, je Prazdroj svojim pubom vždy nápomocný a pravidelne organizuje školiace programy pre personál. „Hviezda sládkov je hlavne ocenením personálu, pretože práve ľudia sú pri pive najdôležitejší, a to od jeho výroby až po konzumáciu. Stále totiž platí, že sládok pivo varí a výčapník ho robí. Teší ma, že v prevádzkach je napriek problémom s personálom stále dostatok tých, ktorí chcú zlepšovať svoje zručnosti, aby okrem čapovaného piva prinášali hosťom aj pivný zážitok,“ hovorí Ján Píry, obchodný sládok Plzeňského Prazdroja Slovensko.
Rozhoduje každý detail, aj počas tajných kontrol
Certifikát Hviezda sládkov môžu prevádzky získať vždy len na jeden rok. Sú tak motivované nepoľaviť a svojim zákazníkom prinášať vždy len to najlepšie. Na to, aby sa podnik mohol týmto certifikátom pýšiť, musí prejsť spomínanými dvoma kolami certifikácie. V prvom sa sledujú technické parametre, ako prísne hygienické štandardy, správna frekvencia sanitácie pivných ciest autorizovaným sanitérom, čistota a podobne.
Rovnako dôležitým však je aj druhé kolo, v ktorom sa výčapníci podrobia tajnej kontrole. Práve kombinácia týchto faktorov robí z Hviezdy sládkov jedinú relevantnú certifikáciu starostlivosti o čapované pivo a dostanú ju len prevádzky, ktoré dodržia všetky prísne kritériá.
Kde Hviezdu sládkov nájdete?
Každý ocenený podnik získal aj plaketu, ktorou sa môže vo svojej prevádzke popýšiť. Ak sme ti narobili chute na skvelé pivko, ktoré ťa zaručene nesklame a poskytne ti ten pravý pivný zážitok, vyhľadaj certifikované podniky a reštaurácie, v ktorých sa pri starostlivosti o pivo snúbi najvyššia hygiena s dokonalým čapovaním. Tie nájdeš na stránke hviezdasladkov.sk spolu s podrobnou mapou a navigáciou alebo v aplikácii Ideš na pivo, kde prebieha celoročná súťaž s Hviezdou sládkov, ktorá spočíva v zbieraní digitálnych pečatí všetkých ocenených prevádzok.