Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
7. augusta 2021, 12:30
Čas čítania 8:36
Ema Stanovská

Šimon a Peter priniesli na Slovensko špinavý americký fast food. U Spice Guys ochutnáš štipľavé buffalo krídla aj vyprážané Oreos

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

„Nepáči sa mi, čo sa stalo z bratislavského burgera – je to obrovská žemľa s hrubým mäsom a so stovkami príloh,“ hovorí Šimon z Kaliforňana, ktorý spolu s kamarátom Petrom otvoril v Bratislave prvý poctivý „mekáč“, kde sa do 10 eur dosýta naješ.

Spájala ich láska k „špinavej a mastnej“ americkej kuchyni, ktorú si obaja obľúbili počas svojho pôsobenia v USA. Na Slovensku im chýbala, a tak otvorili street food Spice Guys, ktorý vegáni obchádzajú širokým oblúkom. Ich ponuka je totiž postavená na vyprážaných, štipľavých a mastných jedlách, v ktorých hrá hlavnú rolu poriadny kus mäsa.

Pôvodne mali byť v ponuke len ikonické buffalo krídla. Najväčšiu popularitu si však získali špeciality, ktoré pribudli až neskôr. Napríklad živočíšny smash burger, Nashville Hot Chicken sendvič s vyprážaným kuraťom a „banana peppers“ či taquitos, ktoré sú pre Američanov to isté čo pre Slovákov kebab.

V tomto rozhovore si prečítaš:
  • Prečo sa majiteľ Kaliforňana rozhodol založiť „špinavý a mastný“ street food.
  • Vďaka akému influencerovi sa už po pár týždňoch dostali na výslnie.
  • Čo sa im nepáči na bratislavskej gastronómii.
  • Ktorý svoj pokrm označujú slovom „prasačinka“.
  • Čo si myslia o vegetariánskych burgeroch.

Šimon, ty si pred tromi rokmi založil teraz už veľmi obľúbenú bratislavskú prevádzku Kaliforňan. Prečo si sa rozhodol otvoriť ďalšiu s úplne iným konceptom?Š: Tento koncept klasického „špinavého“ amerického fast foodu som mal v hlave už dlhší čas. Nebavilo ma, že ľudia pri pomyslení na burger išli hneď do McDonaldu – Spice Guys je v podstate taký lepší McDonald's. Kaliforňan je skôr denný, obedový koncept, a keďže sídlime v blízkosti zimného štadióna, chcel som vytvoriť aj niečo „večerné“. Ľudia by nemali chodiť na „zimák“ s miskami, ale s krídlami a burgermi.

spice guys
Zdroj: Šuvada visual adventure

P: Obaja sme žili, študovali aj pracovali v USA a mali sme podobný mindset o „špinavom, mastnom street foode“. Mne osobne v Bratislave už dlhšie chýbali tradičné americké buffalo krídla, našiel som ich hlavne v okolitých krajinách. Preto som Šimonovi navrhol, či sa nepustíme do takéhoto konceptu. Neskôr sme ponuku doplnili aj o burgery a sendviče.

spice guys
Zdroj: Filip Kubis


Spice Guys sídli na tej istej ulici ako Kaliforňan. Ako sa vám podarilo získať tieto priestory?Š: Toto miesto bolo v podstate prvé, ktoré som si vyhliadol, keď som zakladal Kaliforňana, no nepodarilo sa mi ho získať. Keď sa minulý rok uvoľnilo, hneď som oň prejavil záujem. A onedlho sa uvoľnil aj priestor vedľa neho, kde je dnes Spice Guys.

Povedali sme si, že niekedy treba otvárať, keď iní zatvárajú.

burger
Zdroj: Filip Kubis

P: V decembri 2020 mi Šimon povedal: „Rýchlo volaj, dostal som echo, že je to voľné. Teraz je ten čas, ideme otvárať.“ Vtedy bol vrchol pandémie, a tak sme riešili, či je to dobrý nápad. Nik nevedel, ako to dopadne s gastro scénou a vôbec celou krajinou. No povedali sme si, že možno treba otvárať, keď iní zatvárajú. Tá lokalita aj nájom boli veľmi prijateľné, a tak sme hneď zavolali nájomcovi a dobre sme spravili, pretože nám povedal, že o ten priestor už prejavili záujem ďalší dvaja ľudia. 

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Š: Bolo pre nás jednoduché sa do toho pustiť, pretože sme už mali k dispozícii výrobné kapacity z Kaliforňana, takže aj tá investícia bola podstatne nižšia. Stačilo zariadiť priestor a ísť do toho.


Aká prevádzka tu bola predtým?P: Bola tam Bagetka u Julky, predtým predajňa kebabov a mliečny bar.

spice guys
Zdroj: Šuvada visual adventure


Aké boli vaše začiatky?P: Šimon mi povedal: „Teraz nečakaj, že postneme fotky na sociálne siete a zrazu sa nám tu nahrnie tisíc ľudí.“ Vravel, že to bude mať skôr pomalý nábeh. Veľmi nám však pomohol foodbloger Čoje, ktorý prišiel dva týždne po otvorení a napísal o nás peknú recenziu. Na druhý deň sme tu mali rady. Takýto skorý záujem sme vôbec nečakali, poriadne sme sa zapotili. Zároveň nám to pomohlo zistiť, čo všetko ešte môžeme optimalizovať.

Na začiatku sme extrémne „zhoreli“, všetko bolo zle.

Š: Na začiatku sme extrémne „zhoreli“, mali sme pocit, že všetko bolo zle (smiech). Napriek situácii sme sa však rýchlo dostali na výslnie, za čo sme zákazníkom veľmi vďační.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101204 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čím sa ich smashed burger líši od toho v Quinsboro.
  • Prečo museli počas budovania konceptu Spice Guys veľakrát začínať nanovo.
  • Čo si myslia o vegetariánskych burgeroch.
  • Čo sa im nepáči na bratislavskej gastronómii.
  • Ktorý svoj pokrm označujú slovom „prasačinka“.
Späť
Zdieľať
Diskusia