Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so Slovenskou komorou architektov.
23. júla 2021, 14:31
Čas čítania 2:02
Martin Adam Pavlík

Cenu CE ZA AR môže vyhrať storočný dom z humna, hrad Uhrovec aj vyhliadková veža na Devínskej Kobyle

Cenu CE ZA AR môže vyhrať storočný dom z humna, hrad Uhrovec aj vyhliadková veža na Devínskej Kobyle
Zdroj: Slovenská komora architektov
KULTÚRA ARCHITEKTI SLOVENSKA
Uložiť Uložené

Slovenská komora architektov v piatok 23. júla vyhlásila na tlačovej konferencii nominácie jubilejného dvadsiateho ročníka CE ZA AR.

Do architektonickej súťaže prihlásili autori 81 diel naprieč Slovenskom z ktorých porota navštívila 30 a do finále vybrala 21. Budú ich hodnotiť v šiestich kategóriách, z nich je päť typologických – bytové domy, rodinné domy, interiér, exteriér, občianske a priemyselné budovy. Osobitne udelené budú cena Fenomény architektúry, Cena verejnosti či cena Patrón architektúry.

Storočný dom z humna sa porota rozhodla nominovať až v dvoch kategóriách. Chcela vyzdvihnúť rozhodnutie investora – mladej rodiny – premeniť existujúcu storočnú hospodársku budovu v oravskej Veličnej na plnohodnotné rodinné bývanie.

Uhrovec zase porotu zaujal tým, že je exemplárnym príkladom v prístupe pamiatkovej obnovy k spoločnému historickému dedičstvu. Chválou porota nešetrí ani pri vyhliadkovej veži Devínska Kobyla, keďže potreba vidieť, orientovať sa v krajine je jednou z archetypálnych potrieb človeka. Nová rozhľadňa je navyše údajne konštrukčne mimoriadne zaujímavým dielom.

Domov
Zdieľať
Diskusia