Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2021, 22:35
Čas čítania 1:38
Tímea Krauszová

Na titulke Sports Illustrated je po prvýkrát v histórii transrodová žena. Spolu s ňou hviezdia Megan Thee Stallion a Naomi Osaka

Na titulke Sports Illustrated je po prvýkrát v histórii transrodová žena. Spolu s ňou hviezdia Megan Thee Stallion a Naomi Osaka
Zdroj: Wikimedia/BABYGIRLTOS/volně k užití
NEWS LGBT+
Uložiť Uložené

Táto chvíľa lieči veľa bolesti vo svete. Zaslúžime si ju, hovorí 27-ročná modelka Leyna Bloom.

Modelka Leyna Bloom sa stala prvou transrodovou ženou inej než bielej rasy na titulke magazínu Sports Illustrated. Na troch rôznych titulkách, ktoré zdobia letné plavkové vydanie, sú okrem Bloom aj tenisová hviezda Naomi Osaka a raperka Megan Thee Stallion. 27-ročná Leyna Bloom si však túto chvíľu váži o to viac, že reprezentuje nielen ženy inej farby pleti (komunita POC, z anglického people of colour), ale aj transrodovú komunitu, píše Washington Post.

„Táto chvíľa lieči veľa bolesti vo svete. Zaslúžime si ju,“ okomentovala nádhernú fotku na Instagrame. „Dievčatá ako my nemajú možnosť žiť svoje sny, alebo vôbec aspoň žiť. Dúfam, že moja titulka povzbudí tých, ktorí bojujú s tým, aby boli viditeľní a cítili sa ocenení.“

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Leyna Bloom (@leynabloom)

Roky sa skrývala, bola obeťou znásilnenia

Jej príbeh je veľmi silný. V detstve bola obeťou znásilnenia a celý svoj život ju fetišizuje spoločnosť (teda z nej robia len sexuálny objekt). Dlho skrývala svoju identitu, svoj coming out mala len pred 7 rokmi. Dovtedy sa desila, že by niekto zistil, že je transrodová. Myslela si, že svet na ňu nie je pripravený a niekto by jej mohol fyzicky ublížiť. „Vidia, ako sa pohybuješ, vidia tvoje čaro a chcú ti ublížiť,“ povedala pre Variety.

Odporúčané
Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť 24. októbra 2023, 15:00

V roku 2014 svoj coming out uskutočnila prostredníctvom fotenia s ďalšími transženami. Neskôr bola medzi prvými transkami na móle počas parížskeho týždňa módy a prvou transženou inej farby pleti, ktorá si zahrala vo filme v Cannes. Jeho názov je Port Authority, produkoval ho hviezdny Martin Scorsese a je o cisgender mužovi, ktorý vhupne do queer scény New Yorku a zamiluje sa do postavy, ktorú stvárňuje Leyna Bloom.

Ikony na titulkách plavkového vydania Sports Illustrated sa zaradia medzi známe tváre ako Tyra Banks, Gisele Bündchen či Heidi Klum. Podľa Bloom jej titulka dokazuje, že veci sa vo svete menia. „Myslím si, že práve teraz prežívame veľmi silný čas. Som šťastná, že Sports Illustrated nabral odvahu povedať ‚Toto je náš moment, a ak sa vám to nepáči, môžete ísť niekam inam,‘“ povedala pre Variety.

Keď sa jej novinár New York Times opýtal, či fotka v plavkách je najlepšou formou reprezentácie transkomunity, ako aj menšinovej komunity (Bloom je černoška a Filipínka), odpovedala, že je to jeden zo spôsobov. „Týmto spôsobom sa dá dostať na vrchol potravinového reťazca. Majme tento moment a potom ho môžeme rozložiť na menšie.“ Podľa modelky sa dajú štandardy krásy, ktoré sa nedarí úplne zrušiť, upraviť tak, aby boli otvorenejšie voči všetkým. Dnes už majú transľudia aj príklady princezien, modeliek či športovcov a môžu sa cítiť viac prijatí.

Domov
Zdieľať
Diskusia