Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti McDonalds.
18. júla 2021, 10:30
Čas čítania 2:13
Sponzorovaný obsah

Američania zjedia v priemere až 22 litrov zmrzliny ročne, vieš, ako sú na tom Slováci?

GASTRO
Uložiť Uložené

Dnes oslavujeme Deň zmrzliny. Rekordérmi v jedení sú Američania, Slováci si doprajú ľadový dezert skôr v letných mesiacoch.

Kto by nemiloval zmrzlinu. Táto ľadová krémová pochúťka patrí medzi najobľúbenejšie sladkosti po celom svete. Ak by si sa opýtal kohokoľvek, či má rád zmrzlinu, pravdepodobne by si len veľmi ťažko našiel človeka, ktorý by tomuto dezertu povedal nie. A keďže je zmrzlina taká obľúbená, v roku 1984 dostala aj svoj vlastný sviatok, ktorý tento rok pripadá na dnes – nedeľu 18. júla. 

Tento deň je preto špeciálnou ospravedlnenkou, prečo by si si mal pochutiť na zmrzline, a to bez výčitiek a rovno aj viackrát. Oslavu lahodného dezertu, ktorý nielen poteší, ale aj osvieži, zaviedol bývalý americký prezident Ronald Reagan. Niet divu, že k nám Deň zmrzliny prišiel z Ameriky. Práve tam sa totiž zmrzlina teší najväčšej obľube. 

Zmrzlina
Zdroj: Pexels

Američania zjedia ročne až 22 litrov zmrzliny

Podľa webu Icecream.com až 87 % Američanov priznalo, že majú doma v mrazničke zmrzlinu kedykoľvek v roku, odhliadnuc od ročného obdoba. Nie nadarmo je USA lídrom v konzumácii zmrzliny na svete. Američania dokážu skonzumovať v priemere až 22 litrov zmrzliny na obyvateľa ročne. V Európe dominuje Švédsko a Fínsko, kde skonzumuje jeden obyvateľ v priemere 14 litrov zmrzliny. Mimochodom, tipneš si, ktorá príchuť zmrzliny patrí medzi najobľúbenejšie? Paradoxne to nie je čokoládová. Tá je druhou najčastejšou voľbou, hneď po vanilkovej. Tretie miesto obsadila ďalšia klasika – jahodová.

Slováci si zmrzlinu dajú najmä v lete

Aj na Slovensku si vieme vychutnávať osviežujúci dezert v podobe zmrzliny, aj keď nepatríme medzi rekordmanov. Slováci skonzumujú odhadom v priemere 4 až 5 litrov zmrzliny ročne, čo nás radí skôr do druhej polovice rebríčka. Vyberať si však môžeme naozaj z množstva rôznych druhov a konzistencií. Výrobcovia nešetria ani na kvalite použitých surovín. Možností na dobrú zmrzlinu podľa tvojej chuti je tak aj doma mnoho.

Zmrzlina, mcdonalds, mcflurry,
Zdroj: Refresher

V dnešnej dobe zmrzlinu nájdeš doslova na každom rohu. Kúpiť si ju môžeš v množstve zmrzlinární, v potravinách, hoteloch, reštauráciách, na čerpačkách a dokonca sa stala aj bežnou súčasťou menu sietí s rýchlym občerstvením. V McDonald’s sa na Slovensku za minulý rok pripravilo ročne neuveriteľných 933 000 porcií. Rok predtým, teda pred pandémiou, sa počet porcií vyšplhal až k dvom miliónom.

Ak sa stavíš na zmrzku v mekáči, vybrať si môžeš z ponuky ikonických produktov McSundae, Grand McSundae či McFlurry. Navyše, ak si dostatočne kreatívny, vieš si vytvoriť svoje vlastné a jedinečné McFlurry, presne podľa svojej chuti. Kombinovať môžeš svoju najobľúbenejšiu posýpku zo širokej ponuky s jednou polevou troch lahodných príchutí.

McFlurry
Zdroj: mcdonalds.sk

Doma zmrzlinu už takmer nevyrábame

Ak si chceš dať kvalitnú zmrzlinu, staviť musíš buď na malé domáce zmrzlinárne, alebo na jednu z osvedčených značiek. Slovensko totiž vlastnú zmrzlinu postupne prestáva vyrábať vo veľkom a dopyt po tomto ľadovom dezerte naša krajina rieši zväčša dovozom z iných európskych krajín. To však neznamená, že sa k dobrej slovenskej zmrzline nedostaneš. 

Práve naopak, ako hovorí Lucia Polačeková, PR supervízorka pre McDonald’s na Slovensku, v sieti ich reštaurácií nečakaj zmrzlinu z prášku„U nás si naši zákazníci môžu kedykoľvek pochutiť na kvalitnej slovenskej zmrzline, ktorú vyrábame z čerstvého pasterizovaného mlieka, smotany a cukru. Mlieko pochádza od lokálneho dodávateľa zo slovenskej farmy Majcichov, ktorá pre nás spracúva zmes na prípravu zmrzliny a mliečnych šejkov. Prvé výrobky opúšťajú mliekareň do 24 hodín od nadojenia mlieka a putujú do všetkých našich prevádzok Slovensku,“ vysvetlila Polačeková.

Mcdonalds, zmrzlina, mcflurry
Zdroj: Refresher

McDonald’s Česká republika a Slovensko spolupracujú s farmou Majcichov už od roku 1992 a ročne odoberú od tohto slovenského dodávateľa takmer 1 milión litrov mliečnej zmesi. Základom zmrzliny je čerstvé pasterizované mlieko, smotana a cukor. Od spracovania mlieka po moment samotnej prípravy zmrzliny uplynie maximálne 48 hodín. To svedčí o tom, že nielenže Slováci podľahli čaru zmrzliny, ale dokonca si vedia vybrať aj kvalitné spracovanie a záleží im na tom, či je zmrzlina vyrobená z lokálnych surovín. 

Domov
Zdieľať
Diskusia