Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2016, 15:55
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Dajú sa docieliť rozšírené stavy vedomia iba pomocou halucinogénov? Holotropné dýchanie tento mýtus vyvracia

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Dýchanie je tak samozrejmý proces, že si ho ani neuvedomujeme. Sú rozličné spôsoby dýchania, ktorými môžeme objaviť vlastné JA. Holotropné dýchanie je jedným z nich.

Techniku holotropného dýchania vynašiel český psychiater Stanislav Grof v USA. Táto technika slúži na vyvolanie mimoriadnych stavov vedomia a sebapoznávania. Základom metódy, ako už názov napovedá, je dýchanie. Slúži vlastne ako katalyzátor pre mimoriadne stavy vedomia. Dýchanie by malo byť intenzívnejšie, hlbšie a zároveň rýchlejšie. Dôležitá je tiež hudba či iná zvuková forma, ktorá napomáha k odblokovaniu telesnej energie. Holotropné dýchanie v žiadnom prípade nezahŕňa požitie akýchkoľvek drog. Najväčšou výhodou je tak aplikovanie nefarmakologických metód.

Slovo holotropný znamená smerujúci k celistvosti. Techniku sú oprávnení používať iba tí, ktorí získali certifikát od Grof Transpersonal Training. V žiadnom prípade sa nepraktizuje na vlastnú päsť. K technike sú potrebné štyri osoby, a to Facilitátor, teda ten, ktorý celý proces riadi. Má veľkú zodpovednosť a zohráva veľmi dôležitú úlohu. Vzhľadom k nebezpečenstvu, ktoré môže behom procesu nastať, či už vyvolanie tráum prípadne upadnutie do bezvedomia, je neoddeliteľnou súčasťou aj lekár. Ten sleduje zdravie dýchajúceho a v prípade potreby zakročí. Ďalšia potrebná osoba je tzv. sitter (prísediaci). Je to človek, ktorý sprevádza dýchajúceho a stará sa o jeho pohodlie, prípadne zabezpečuje fyzickú i citovú podporu. No a nakoniec samozrejme dýchajúci, ktorý celým procesom prechádza. Ten by mal byť v počiatočnej fáze vo vodorovnej polohe so zatvorenými očami. Počas priebehu sedenia sa môže poloha meniť v závislosti na pohodlí. Neskôr, po sedení, alebo  nasledujúci deň, je naplánovaná umelecká činnosť a zdieľanie zážitkov v malej skupine. To napomáha ku spracovaniu zážitkov. Význam a hĺbku celého procesu môže ovplyvniť vek, pohlavie, stav nervovej sústavy, postoje a názory, vierovyznanie, veľkosť ega, vzdelanie, spoločenské zaradenie, charakterové črty (introvert, extrovert), životné skúsenosti a mnoho ďalších faktorov. Stanislav Grof začal so študovaním a skúmaním techniky, ktorú neskôr nazval holotropné dýchanie, po tom, čo bolo LSD v USA postavené mimo zákon. Hladal alternatívne spôsoby zmeny vnímania, študoval techniky starých prírodných kultúr a orientálnych duchovných tradícií - rôzne obrady, meditácie, šamanské rituály.

Dajú sa docieliť rozšírené stavy vedomia iba pomocou halucinogénov? Holotropné dýchanie tento mýtus vyvracia

Pri holotropnom dýchaní môžu nastať určité typy zážitkov. Podľa väčšiny lekárov prehĺbené dýchanie paradoxne nevedie k hyperventilačnému syndrómu, ale k postupnému uvoľneniu a relaxácii. Grof na základe viacerých poznatkov a štúdií dospel k štyrom štádiám poznania vlastnej existencie. Prvé, tzv. amniotický vesmír, je zážitok symbiotickej jednoty plodu s telom matky. Druhé, pohltenie vesmírom a pocit uväznenia, sa vzťahuje k dobe pôrodu, keď dochádza ku sťahom maternice. Tretie, zápas smrti a znovuzrodenia, postupuje druhým obdobím pôrodu, keď sa plod vytláča von cez pôrodný kanál. Štvrté, zážitok smrti a znovuzrodenia, je samotné narodenie. Po stupňujúcom sa napätí dochádza k uvoľneniu. Zriedka má zážitok presné poradie a často vystupujú tieto javy len v symbolickej rovine. Okrem prežitku z obdobia vývoja vlastnej existencie dochádza k mnohým ďalším skúsenostiam. Pozorované sú zmenené vnímanie skutočnosti a času, náhľady do vlastného vnútra, prekročenie hraníc lineárnosti času.

Tejto metóde by sa mali určite vyhnúť tehotné či dojčiace ženy, psychiatrickí pacienti (schizofrenici, ľudia trpiaci depresiou a podobne), osoby so srdcovo-cievnymi ťažkosťami alebo osoby po ťažkej chorobe.

Kto je Stanislav Grof?

Stanislav Grof je azda najznámejší český psychiatersvetoznámy priekopník na poli psychiatrie. Narodil sa 1.7.1931 v Prahe. Mnoho ľudí ho pozná vďaka výskume v oblasti využitia LSD pri rôznych duševných poruchách alebo psychoterapii. Je aj zakladateľom hnutia transpersonálna psychológia. Za svoju prácu získal aj niekoľko ocenení, napríklad cenu VIZE 97 manželov Dagmar a Vaclava Havlových. Na druhej strane bol kritizovaný za podporovanie nevedeckej, (šamanskej) psychológie, a tak si vyslúžil aj cenu Bludný balvan. Aj vo veku 84 rokov stále prednáša a vyučuje na univerzitách po celom svete, no hlavne v USA.

Dajú sa docieliť rozšírené stavy vedomia iba pomocou halucinogénov? Holotropné dýchanie tento mýtus vyvracia

Podstúpenie techniky vyžaduje profesionálny prístup, ktorý zabezpečia len certifikované, či inak poverené osoby.

Späť
Zdieľať
Diskusia