Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Domov

Ľudia

Skvelá gastronómia nie je bez skvelých ľudí.

Prevádzky Testy Recepty Ľudia
Články kategórie
Najnovšie
Najčítanejšie
Mykola Nevrev: Na pohovor do Fachu som priniesol svoj chlieb namiesto životopisu (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Mykola Nevrev: Na pohovor do Fachu som priniesol svoj chlieb namiesto životopisu (Rozhovor)
14. 1. 2022 14:30
Ukrajinec Mykola Nevrev spravil vo Fachu revolúciu – všetok sortiment premenil na kváskový. Dnes vlastní pekáreň The Midnight Bakery, v ktorej používa vyše 9-ročný kvások.
Porotkyňa z Pečie celé Slovensko: Na pohovore na letušku som musela rozhodovať, či hodím cez palubu kňaza alebo prezidenta
refresher+
Odporúčané
Porotkyňa z Pečie celé Slovensko: Na pohovore na letušku som musela rozhodovať, či hodím cez palubu kňaza alebo prezidenta
15. 12. 2021 9:30
„Často dostávame otázku, prečo sme zákusky nedoniesli do detských domovov a podobne. Problém je, že z hľadiska hygieny aj zákona to nie je možné,“ hovorí Petra Tóthová, bývalá letuška a odborníčka na cake design.
Šli sme do viníc za Michalom Bažalíkom. Takto vyzerá život mladého vinára, ktorý sa z veľkomesta presťahoval do maringotky
refresher+
Odporúčané
Šli sme do viníc za Michalom Bažalíkom. Takto vyzerá život mladého vinára, ktorý sa z veľkomesta presťahoval do maringotky
9. 10. 2021 9:31
Michal Bažalík nám vo svojich vinohradoch rozpráva príbeh o tom, ako sa z amatéra môže stať úspešný vinár. Hrozno pestuje ekologicky a žije v spojení s prírodou.
Pápež mu navrhol, nech si spravia selfie. Michal Fajin mal byť kňazom, dnes je úspešný hotelier, jeho kávu pila Merkelová aj Putin
refresher+
Odporúčané
Pápež mu navrhol, nech si spravia selfie. Michal Fajin mal byť kňazom, dnes je úspešný hotelier, jeho kávu pila Merkelová aj Putin
1. 10. 2021 9:30
„Pamätám si, že som ako osemročný behal po tatranskom hoteli, kde sme s rodičmi dovolenkovali, a zamestnancom som hovoril, že raz tam budem riaditeľom. Napokon sa mi to vyplnilo,“ povedal pre Refresher.
Vojtechova najväčšia inšpirácia pri varení je obsah jeho odpadkového koša a výsledné jedlá pritom vyzerajú famózne (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Vojtechova najväčšia inšpirácia pri varení je obsah jeho odpadkového koša a výsledné jedlá pritom vyzerajú famózne (Rozhovor)
6. 10. 2020 14:30
Mladý kuchár chce pomôcť gastronómii na Slovensku a učiť ľudí, ako variť bez odpadu.
Spoluzakladateľka vegánskeho bistra: Aj vegáni sú ľudia, ktorí občas zhrešia vegan junk foodom (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Spoluzakladateľka vegánskeho bistra: Aj vegáni sú ľudia, ktorí občas zhrešia vegan junk foodom (Rozhovor)
4. 10. 2020 9:07
Mladá Prievidžanka ukazuje Slovákom, že vegáni nejedia len konáriky a kamene.
Vybudoval sieť úspešných burgrární, len aby sa jej zbavil a otvoril si malé mäsiarstvo. V ňom ti ugriluje steak (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Vybudoval sieť úspešných burgrární, len aby sa jej zbavil a otvoril si malé mäsiarstvo. V ňom ti ugriluje steak (Rozhovor)
20. 9. 2020 17:41
Roman Kóňa má mäsiarstvo, avšak napriek tomu apeluje na klimatickú zodpovednosť. Mäso od slovenských farmárov neberie, nemá s nimi dobré skúsenosti. To a viac nám prezradil popritom, ako nám ugriloval steak.
Patrik z burgrárne Quinsboro: Želám si, aby všetci začali podporovať kvalitné podniky a papať kvalitné suroviny (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Patrik z burgrárne Quinsboro: Želám si, aby všetci začali podporovať kvalitné podniky a papať kvalitné suroviny (Rozhovor)
26. 8. 2020 12:43
Predstavujeme vám ďalší zaujímavý príbeh úspešnej slovenskej gastro prevádzky. Quinsboro je označovaná za jednu z najlepších burgrární v Bratislave.
Martin Záhumenský: Varil som pre Mečiara, bol som svedkom toho, ako si nacvičoval rozlúčkovú „Spánombohom“
Martin Záhumenský: Varil som pre Mečiara, bol som svedkom toho, ako si nacvičoval rozlúčkovú „Spánombohom“
29. 7. 2020 9:51
Poďme naspäť do sveta špičkových šéfkuchárov, tentokrát so slovenským menom, ktoré túto profesiu v našich končinách úplne najviac spája so svetom celebrít. Hosťom čerstvej epizódy gastronomického podcastu Podgast je Martin Záhumenský.
Najväčším klamstvom v ich biznise je, čím drahšie tým lepšie. Kvalitné slovenské víno kúpite už od 5 eur za fľašu
Najväčším klamstvom v ich biznise je, čím drahšie tým lepšie. Kvalitné slovenské víno kúpite už od 5 eur za fľašu
14. 7. 2020 16:03
Svoje víno vyrábajú s láskou a nadšením. Vinárstvo z Modry je generačnou firmou, ktorá sa nebojí zmien.
Mať dve michelinské hviezdy je ťažšie ako jednu alebo tri, samovraždy nie sú výnimka, hovorí jeden z najlepších šéfkuchárov
Mať dve michelinské hviezdy je ťažšie ako jednu alebo tri, samovraždy nie sú výnimka, hovorí jeden z najlepších šéfkuchárov
6. 5. 2020 11:06
Lukáš Hesko patrí medzi najlepších slovenských šéfkuchárov. Pred svojim pôsobením v trnavskej reštaurácii Akademia žil v Štokholme. Tam varil v dvojhviezdičkovej reštaurácii Gastrologik, ktorá bola v tom čase 21. najlepšia reštaurácia na svete.
Būcheck: Dvaja vydáme za dve hodiny toľko jedla, čo reštaurácia s čašníkmi
Būcheck: Dvaja vydáme za dve hodiny toľko jedla, čo reštaurácia s čašníkmi
15. 4. 2020 14:07
Būcheck je najpopulárnejší brnenský food truck, za ktorým stojí párik zo slovenskej Šale. Ich jedlá sú takými hitmi, že sa na ne stoja dlhé rady ešte pred otvorením a vypredaní sú často do niekoľkých hodín. Čomu vďačia za svoj úspech?
Tomáš Šajgal: Someliér môže zlým párovaním úplne pokaziť večeru aj za štyristo eur
Tomáš Šajgal: Someliér môže zlým párovaním úplne pokaziť večeru aj za štyristo eur
8. 4. 2020 9:28
Hosťom najnovšej časti Čojeho Podgastu je jeden z najznámejších slovenských someliérov Tomáš Šajgal. Pôsobil v jednej z najlepších slovenských reštaurácii Fou Zoo a má vycibrený jazyk nielen na víno, destiláty ale dokonca aj vodu.
Stvory z kuchyne: Ľudia na Instagrame milujú, keď jedlo na fotke tečie
Stvory z kuchyne: Ľudia na Instagrame milujú, keď jedlo na fotke tečie
25. 3. 2020 12:03
Martina „Stvory z kuchyne” je známa slovenská foodblogerka, ktorá sa venuje pečeniu a vareniu nielen chutných, ale aj nádherných koláčov a jedál. Tie si potom fotí na Instagram a robí to tak dobre, že túto záľubu rýchlo povýšila na profesiu a dnes pracuje
Peter Janičina: V Roxore sme svojho času fermentovali úplne všetko, okrem mäsa a ľudí
Peter Janičina: V Roxore sme svojho času fermentovali úplne všetko, okrem mäsa a ľudí
18. 3. 2020 12:03
Peter Janičina rozbiehal bistro u Kubistu a s ním aj gastrohnutie, ktoré zmenilo Bratislavu na metropolu skvelého jedla. Neskôr pôsobil v Roxore a dnes rozbieha Shpaizu.
Mäso od Romana: Brisket je vraj lepší z tej polovice kravy, na ktorú si nelíha
Mäso od Romana: Brisket je vraj lepší z tej polovice kravy, na ktorú si nelíha
4. 3. 2020 15:12
Ako každú stredu, opäť je tu nová časť Podgastu o jedle a iných dobrotách. Hosťom aktuálnej časti je popredný slovenský mäsológ a remeselný mäsiar Roman Kóňa. Jeho stejky sú najlepšie v Bratislave, no on vám rád vysvetlí, prečo je v podstate takmer vegán.
Samir z Iasai: Raz si otvorím podnik s menu iba v arabčine
Samir z Iasai: Raz si otvorím podnik s menu iba v arabčine
19. 2. 2020 15:03
Tento týždeň Čoje vo svojom Podgaste vyspovedal sous chefa jedného z najlepších bratislavských podnikov Iasai Samira al Zafariho.
Michal Kordoš: Patagónia ma sklamala jednotvárnosťou, mäsa som sa tam prejedol
Michal Kordoš: Patagónia ma sklamala jednotvárnosťou, mäsa som sa tam prejedol
12. 2. 2020 15:00
Tento týždeň si Čoje pozval do Podgastu kuchárskeho nomáda Michala Kordoša. Nie je šéfkuchárom v žiadnom konkrétnom podniku, no môžete si ho zavolať k sebe domov a on vám navarí priamo vo vašej kuchyni.
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť
refresher+
Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť
13. 4. 2024 14:30
V posledných rokoch dominoval medzi mladou generáciou zvyk, že väčšina absolventov gymnázií smerovala na vysoké školy. Dôkazom, že výnimka potvrdzuje pravidlo, je aj Kristína z Bardejova, ktorá sa rozhodla ostať doma a vybudovať si vlastný biznis.
Čokolatér Karol: Moje deti milovali Kinder čokoládu, vyrobil som im kvalitnejšiu náhradu. Jahodovou Milkou ma ranili (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Čokolatér Karol: Moje deti milovali Kinder čokoládu, vyrobil som im kvalitnejšiu náhradu. Jahodovou Milkou ma ranili (Rozhovor)
4. 11. 2022 9:30
„Antioxidanty začnú z kakaa vyprchávať už pri 80 stupňoch. Dvaja najväčší spracovávatelia ho pritom pražia pri teplote od 250 do 300 stupňov,“ vysvetľuje profesionálny chocolatier Karol Stýblo.
Šéfkuchárovi Martinovi Novákovi praskli nervy: Nestrpím klamanie zákazníkov, vyhlásil a z nakrúcania Na nože odišiel
Šéfkuchárovi Martinovi Novákovi praskli nervy: Nestrpím klamanie zákazníkov, vyhlásil a z nakrúcania Na nože odišiel
12. 4. 2024 8:55
Majiteľ reštaurácie Pekidors zákazníkom servíroval polievku zo zvyškov. Nezabránilo mu v tom ani varovanie Martina.
Wagyu burger, hľuzovkové nebo aj talianske tiramisu. Boli sme v novej stredomorskej reštaurácii Narbon, obsluhovali nás majitelia
refresher+
Odporúčané
Wagyu burger, hľuzovkové nebo aj talianske tiramisu. Boli sme v novej stredomorskej reštaurácii Narbon, obsluhovali nás majitelia
13. 2. 2024 14:30
Nová reštaurácia v srdci Bratislavy má luxusný interiér a výnimočnú rodinnú atmosféru. Majitelia stavili na koncept stredomorskej kuchyne a michelinského šéfkuchára Dávida Ivána.
Jedli sme v novej reštaurácii influencera King Dubaja: Prekvapil nás sirloin steak, obrazy Ježiša aj víno Brada Pitta
refresher+
Odporúčané
Jedli sme v novej reštaurácii influencera King Dubaja: Prekvapil nás sirloin steak, obrazy Ježiša aj víno Brada Pitta
22. 3. 2024 9:30
„Veľa z našich hostí sú manažéri zo Švajčiarska, z Nemecka a Rakúska, ktorí tu robia biznis,“ hovorí slovenský Vlk z Wall Street o svojom podniku v Topoľčanoch.
Známy markizácky šéfkuchár otvoril bistro na lukratívnej adrese v Bratislave. Je inšpirované starou nórskou tradíciou
Známy markizácky šéfkuchár otvoril bistro na lukratívnej adrese v Bratislave. Je inšpirované starou nórskou tradíciou
7. 11. 2023 15:57
V menu nájdeš napríklad lokálnu rybu za 30 eur. Šéfkuchár Martin Novák plánuje v budúcnosti priniesť aj fine dining.
Láska v hrncoch: Finedining ma neposadil na zadok, počas života v Kodani som mala radšej „menšie“ miesta
Láska v hrncoch: Finedining ma neposadil na zadok, počas života v Kodani som mala radšej „menšie“ miesta
19. 10. 2023 12:00
Aj medzi variacimi a pečúcimi foodblogermi existuje kategória OG. Láska v hrncoch tvoriaca zaujímavé recepty od roku 2012 spadá do tejto kategórie.
Michal Kordoš: Dať dokopy ôsmich šéfkuchárov kvôli jednému menu zvládam, no polievka väčšinou zostane na mne
Michal Kordoš: Dať dokopy ôsmich šéfkuchárov kvôli jednému menu zvládam, no polievka väčšinou zostane na mne
21. 12. 2023 14:30
Posledný Podgast tohto roka je tu, opäť ide o vianočný špeciál nahrávaný naživo pred divákmi Vianočnej tržnice, špeciálnej akcie Urban Marketu v Starej tržnici.
Varil pre kráľovnú aj Rytmusa, v šou Na nože bude zachraňovať reštaurácie: S majiteľmi reštík na seba občas kričíme (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Varil pre kráľovnú aj Rytmusa, v šou Na nože bude zachraňovať reštaurácie: S majiteľmi reštík na seba občas kričíme (Rozhovor)
5. 2. 2023 16:30
Martin Novák bude od 8. februára zachraňovať reštaurácie v novej markizáckej šou Na nože. Navštívili sme ho v jeho reštaurácii v Pezinku, kde nám porozprával, ako prebiehalo nakrúcanie slovenskej verzie Áno, šéfe!
5 kuchárskych hviezd z Instagramu, ktoré musíš spoznať, ak miluješ chutné a kvalitné jedlo a humor
refresher+
Odporúčané
5 kuchárskych hviezd z Instagramu, ktoré musíš spoznať, ak miluješ chutné a kvalitné jedlo a humor
6. 2. 2024 16:30
Paul Delrez, Matty Matheson či Laurent Dagenais. Títo odborníci ti poskytnú nekonečné množstvo inšpirácie. Stačí, ak budeš pozorne sledovať ich prácu.
Šéfkuchára Forejta hejtovali za reklamu pre McDonald's: Spoluprácu s „mekáčom“ som nikdy neľutoval (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Šéfkuchára Forejta hejtovali za reklamu pre McDonald's: Spoluprácu s „mekáčom“ som nikdy neľutoval (Rozhovor)
8. 3. 2024 16:30
Ochutnali sme limitovanú edíciu hamburgera Maestro, za ktorou opäť stojí známy šéfkuchár Přemek Forejt. V rozhovore sme sa ho pýtali aj na to, čo hovorí na „hejt“ okolo svojej spolupráce s fastfoodom.
Kristína varí v najlepšej reštaurácii sveta: Pracujem 17 hodín denne, v prvej michelinskej reštaurácii som každý deň plakala
refresher+
Odporúčané
Kristína varí v najlepšej reštaurácii sveta: Pracujem 17 hodín denne, v prvej michelinskej reštaurácii som každý deň plakala
31. 3. 2023 12:30
„V michelinskej reštaurácii sa od vás očakáva, že všetko bude perfektné. Prvé dva mesiace som cestou domov vždy plakala,“ hovorí pre Refresher len 21-ročná Kristína Nemčková.
Yaksha so známou bratislavskou pekárňou predáva valentínske panettone za 40 eur. Tržby im za pár dní presiahli 20-tisíc
Yaksha so známou bratislavskou pekárňou predáva valentínske panettone za 40 eur. Tržby im za pár dní presiahli 20-tisíc
12. 2. 2024 13:23
Limitovaným talianskym pečivom vyvolali medzi Slovákmi poriadny ošiaľ.
Iba 24-ročný Filip ide variť do najlepšej reštaurácie Európy: Šéfkuchár na mňa 10 minút kričal, že som mu dal tupý nôž (Rozhovor)
Odporúčané
Iba 24-ročný Filip ide variť do najlepšej reštaurácie Európy: Šéfkuchár na mňa 10 minút kričal, že som mu dal tupý nôž (Rozhovor)
25. 11. 2022 14:30
Dánska gastronómia je na veľmi vysokej úrovni, pretože sa jej venujú ľudia, ktorí ju chcú naozaj robiť. Kuchár Filip Urbanič tento odbor študoval v dánskom Odense, prax získal v 250-ročnej reštaurácii a teraz smeruje do michelinskej reštaurácie.
Vegánky sú nadržanejšie. Nová štúdia dokazuje, že rastlinná strava zlepšuje náš sexuálny život
Vegánky sú nadržanejšie. Nová štúdia dokazuje, že rastlinná strava zlepšuje náš sexuálny život
17. 1. 2024 16:30
V rámci testovania im pustili dokumenty a porno. Ženám popri sledovaní videí merali teplotu v genitáliách, ktorá sa pri vzrušení výrazne mení.
V tejto reštaurácii zaplatíš bizarný poplatok: rodičom hlučných detí naúčtovali takmer 50 eur, príbeh sa stal virálnym
V tejto reštaurácii zaplatíš bizarný poplatok: rodičom hlučných detí naúčtovali takmer 50 eur, príbeh sa stal virálnym
6. 11. 2023 11:19
Majiteľ podniku rodičom odkázal, že s takýmto správaním patria do Burger Kingu, a nie do jeho reštaurácie.
Toto sú najlepšie jedlá Európy. V rebríčku sa umiestnili aj tri slovenské pochúťky
Toto sú najlepšie jedlá Európy. V rebríčku sa umiestnili aj tri slovenské pochúťky
19. 12. 2023 8:23
Podľa turistov sú najchutnejšie bryndzové halušky, ale aj kapustnica.
Bayashi je kráľ varenia, ktorý nepovie ani slovo. S natáčaním začal vďaka nešťastnej náhode, dnes zarába milióny
refresher+
Odporúčané
Bayashi je kráľ varenia, ktorý nepovie ani slovo. S natáčaním začal vďaka nešťastnej náhode, dnes zarába milióny
15. 2. 2024 12:30
S natáčaním videí začal po tom, čo prišiel o prácu fitnestrénera. Dnes je Bayashi hviezdou sociálnych sietí, kde jeho obsah sledujú stovky miliónov ľudí.