Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Domov

Ľudia

Skvelá gastronómia nie je bez skvelých ľudí.

Prevádzky Testy Recepty Ľudia
Články kategórie
Najnovšie
Najčítanejšie
Michal Kordoš: Dať dokopy ôsmich šéfkuchárov kvôli jednému menu zvládam, no polievka väčšinou zostane na mne
Michal Kordoš: Dať dokopy ôsmich šéfkuchárov kvôli jednému menu zvládam, no polievka väčšinou zostane na mne
21. 12. 2023 14:30
Posledný Podgast tohto roka je tu, opäť ide o vianočný špeciál nahrávaný naživo pred divákmi Vianočnej tržnice, špeciálnej akcie Urban Marketu v Starej tržnici.
Toto sú najlepšie jedlá Európy. V rebríčku sa umiestnili aj tri slovenské pochúťky
Toto sú najlepšie jedlá Európy. V rebríčku sa umiestnili aj tri slovenské pochúťky
19. 12. 2023 8:23
Podľa turistov sú najchutnejšie bryndzové halušky, ale aj kapustnica.
Najlepšiu neapolskú pizzu robia v Bošanoch. Majiteľ Janči nám v kuchyni ukázal, ako ju pripraviť
refresher+
Odporúčané
Najlepšiu neapolskú pizzu robia v Bošanoch. Majiteľ Janči nám v kuchyni ukázal, ako ju pripraviť
18. 12. 2023 12:30
Špičkové talianske ingrediencie, unikátne, no vyvážené chute a špeciálne neapolské cesto, ktoré si musí oddýchnuť. Majiteľ Neapolky sa nám postaral o excelentný gurmánsky zážitok. Za kvalitu a bravúrny food styling by sa nehanbili ani v zahraničí.
VIDEO: Na internete trenduje ochrnutý kuchár, ktorý sa zvŕta v kuchyni vďaka zaujímavému mechanizmu. Odkiaľ sa vzal?
VIDEO: Na internete trenduje ochrnutý kuchár, ktorý sa zvŕta v kuchyni vďaka zaujímavému mechanizmu. Odkiaľ sa vzal?
3. 12. 2023 18:29
Inovatívny vynález nesie názov Standing ovation a uľahčuje voľné státie vďaka špeciálnej kovovej konštrukcii.
Porotkyňa Jožka z Pečie celé Slovensko: Katky mi pri vyraďovaní bolo ľúto, ale je to súťaž (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Porotkyňa Jožka z Pečie celé Slovensko: Katky mi pri vyraďovaní bolo ľúto, ale je to súťaž (Rozhovor)
28. 11. 2023 12:30
„Katky mi pri vyraďovaní bolo ľúto, ale je to súťaž, nie je to stretnutie príjemných ľudí, ktorí sa zabávajú pri pečení. My nejaké kritériá musíme rešpektovať a urobiť hodnotenie čo najlepšie,“ hovorí pre Refresher Jozefína Zaukolcová.
Známy markizácky šéfkuchár otvoril bistro na lukratívnej adrese v Bratislave. Je inšpirované starou nórskou tradíciou
Známy markizácky šéfkuchár otvoril bistro na lukratívnej adrese v Bratislave. Je inšpirované starou nórskou tradíciou
7. 11. 2023 15:57
V menu nájdeš napríklad lokálnu rybu za 30 eur. Šéfkuchár Martin Novák plánuje v budúcnosti priniesť aj fine dining.
V tejto reštaurácii zaplatíš bizarný poplatok: rodičom hlučných detí naúčtovali takmer 50 eur, príbeh sa stal virálnym
V tejto reštaurácii zaplatíš bizarný poplatok: rodičom hlučných detí naúčtovali takmer 50 eur, príbeh sa stal virálnym
6. 11. 2023 11:19
Majiteľ podniku rodičom odkázal, že s takýmto správaním patria do Burger Kingu, a nie do jeho reštaurácie.
Láska v hrncoch: Finedining ma neposadil na zadok, počas života v Kodani som mala radšej „menšie“ miesta
Láska v hrncoch: Finedining ma neposadil na zadok, počas života v Kodani som mala radšej „menšie“ miesta
19. 10. 2023 12:00
Aj medzi variacimi a pečúcimi foodblogermi existuje kategória OG. Láska v hrncoch tvoriaca zaujímavé recepty od roku 2012 spadá do tejto kategórie.
Majiteľ nového Kácečka: Vyvolali sme davovú psychózu. Náš priestor už nebude zanedbaný, nálepky budeme strhávať (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Majiteľ nového Kácečka: Vyvolali sme davovú psychózu. Náš priestor už nebude zanedbaný, nálepky budeme strhávať (Rozhovor)
20. 7. 2023 12:30
Ako bude vyzerať nové Kácečko a na čo všetko sa môžeš tešiť? Všetko nám zodpovedal jeho dlhoročný majiteľ Ivan Pätoprstý.
Ervin si otvoril kórejské bistro: Kimči som kedysi robil v detskej vaničke a zakopával na záhrade v 50-kilových sudoch
refresher+
Odporúčané
Ervin si otvoril kórejské bistro: Kimči som kedysi robil v detskej vaničke a zakopával na záhrade v 50-kilových sudoch
19. 7. 2023 9:30
Aby Kórejčanom navaril halušky, dal si doniesť zo Slovenska až 200 kíl bryndze a oravskú slaninu. Rozprávali sme sa s majiteľom nového bistra Banchan Ervinom Polivkom, ktorý v tejto exotickej krajine strávil skoro 9 rokov.
Expert na zmrzlinu: Zmrzlina „z prášku“ nie je vôbec zlá, sušené mlieko dnes používa takmer každý (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Expert na zmrzlinu: Zmrzlina „z prášku“ nie je vôbec zlá, sušené mlieko dnes používa takmer každý (Rozhovor)
9. 6. 2023 14:30
Ochutnáš tu zmrzlinu z červenej ryže, ktorú si majiteľ doniesol až z Južnej Kórey, pistáciový cheesecake ťa zas dostane do siedmeho neba. Zmrzlinového technológa Petra Matuščíka sme navštívili v jeho novootvorenej prevádzke Dželato.
Ukrajinky Kseniia a Alena ušli pred vojnou a v Bratislave si otvorili modernú reštauráciu. Už prvé týždne mali úplne plno
refresher+
Odporúčané
Ukrajinky Kseniia a Alena ušli pred vojnou a v Bratislave si otvorili modernú reštauráciu. Už prvé týždne mali úplne plno
13. 4. 2023 12:30
Aj keď im ľudia hovorili, že všetko robia naopak, ich reštaurácia si veľmi rýchlo získala srdcia ľudí. Navštívili sme reštauráciu Inside, za ktorou stoja Ukrajinky Kseniia a Alena. V rozhovore sa s nami podelili o svoj životný a kariérny príbeh.
Kristína varí v najlepšej reštaurácii sveta: Pracujem 17 hodín denne, v prvej michelinskej reštaurácii som každý deň plakala
refresher+
Odporúčané
Kristína varí v najlepšej reštaurácii sveta: Pracujem 17 hodín denne, v prvej michelinskej reštaurácii som každý deň plakala
31. 3. 2023 12:30
„V michelinskej reštaurácii sa od vás očakáva, že všetko bude perfektné. Prvé dva mesiace som cestou domov vždy plakala,“ hovorí pre Refresher len 21-ročná Kristína Nemčková.
Varil pre kráľovnú aj Rytmusa, v šou Na nože bude zachraňovať reštaurácie: S majiteľmi reštík na seba občas kričíme (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Varil pre kráľovnú aj Rytmusa, v šou Na nože bude zachraňovať reštaurácie: S majiteľmi reštík na seba občas kričíme (Rozhovor)
5. 2. 2023 16:30
Martin Novák bude od 8. februára zachraňovať reštaurácie v novej markizáckej šou Na nože. Navštívili sme ho v jeho reštaurácii v Pezinku, kde nám porozprával, ako prebiehalo nakrúcanie slovenskej verzie Áno, šéfe!
Prvý Slovák s michelinskou hviezdičkou Peter Duranský: Luxusné reštaurácie čakajú zmeny, ľudia dnes už nechcú len homáre
refresher+
Odporúčané
Prvý Slovák s michelinskou hviezdičkou Peter Duranský: Luxusné reštaurácie čakajú zmeny, ľudia dnes už nechcú len homáre
24. 1. 2023 12:30
Peter Duranský je prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdičku. V rozhovore pre Refresher vysvetľuje, aké zmeny čakajú luxusné reštaurácie, ako rakúska vláda podporuje gastro a čo si myslí o zatvorení najlepšej reštaurácie sveta Noma.
Špičkový someliér Tomáš Šajgal: Čapované prosecco neexistuje, dobré víno za 3,50 eura nenájdeš (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Špičkový someliér Tomáš Šajgal: Čapované prosecco neexistuje, dobré víno za 3,50 eura nenájdeš (Rozhovor)
21. 1. 2023 14:30
Refresher navštívil novú vináreň Tomáša Šajgala, jedného z najlepších someliérov na Slovensku. V rozhovore nám prezradil, čo si myslí o vínach za 3,50 eura, prečo neuznáva pojem „naturálne víno“ a aké víno sa hodí k sviečkovej či haluškám.
Slovák šéfuje reštaurácii v luxusnom 5* hoteli: Keď som z obedov odstránil všetko mäso, hostia na mňa začali útočiť (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Slovák šéfuje reštaurácii v luxusnom 5* hoteli: Keď som z obedov odstránil všetko mäso, hostia na mňa začali útočiť (Rozhovor)
12. 12. 2022 14:30
Keď z obedov odstránil mäso, hoteloví hostia mu povedali, že „nie sú králiky a nebudú to žrať“. Slovák Miroslav Matejkin varil aj pre Petru Vlhovú a dnes vedie reštauráciu v 5-hviezdičkovom hoteli Falkensteiner v Mariánskych Lázňach.
Iba 24-ročný Filip ide variť do najlepšej reštaurácie Európy: Šéfkuchár na mňa 10 minút kričal, že som mu dal tupý nôž (Rozhovor)
Odporúčané
Iba 24-ročný Filip ide variť do najlepšej reštaurácie Európy: Šéfkuchár na mňa 10 minút kričal, že som mu dal tupý nôž (Rozhovor)
25. 11. 2022 14:30
Dánska gastronómia je na veľmi vysokej úrovni, pretože sa jej venujú ľudia, ktorí ju chcú naozaj robiť. Kuchár Filip Urbanič tento odbor študoval v dánskom Odense, prax získal v 250-ročnej reštaurácii a teraz smeruje do michelinskej reštaurácie.
Samo pečie v Kolumbii slovenské trdelníky: Domácim chutí škoricovo-jablkový, pýtajú sa, či som z Československa (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Samo pečie v Kolumbii slovenské trdelníky: Domácim chutí škoricovo-jablkový, pýtajú sa, či som z Československa (Rozhovor)
22. 3. 2025 7:30
Ako sa dostal z Prievidze k pečeniu trdelníkov v Kolumbii?
Agát dokáže pre trojčlennú rodinu navariť mesačne za tristo eur. Prezradila nám, ako na to (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Agát dokáže pre trojčlennú rodinu navariť mesačne za tristo eur. Prezradila nám, ako na to (Rozhovor)
31. 3. 2025 19:30
Agát každú nedeľu navarí na celý týždeň. Jedlo si krabičkuje.
Navštívil som prevádzku Red Rose z Na nože v Raslaviciach. Zážitok zachraňovala gulášová polievka (Reportáž)
refresher+
Odporúčané
Navštívil som prevádzku Red Rose z Na nože v Raslaviciach. Zážitok zachraňovala gulášová polievka (Reportáž)
20. 3. 2025 19:30
Čo ma v reštaurácii najviac zaskočilo?
Bol som v Javorine 21 z Na Nože. Z kritiky môjho jedla sa nezosypem, Martin bol však v pohode, hovorí majiteľ Egon (Reportáž)
refresher+
Odporúčané
Bol som v Javorine 21 z Na Nože. Z kritiky môjho jedla sa nezosypem, Martin bol však v pohode, hovorí majiteľ Egon (Reportáž)
11. 4. 2025 19:00
Takto to v Javorine vyzeralo krátko pred odvysielaním epizódy v televízii.
Toto sú najlepšie kaviarne v Košiciach: Z týchto prevádzok neodídeš sklamaný, na Hlavnej majú espresso aj za 1,3 eura (Reportáž)
refresher+
Odporúčané
Toto sú najlepšie kaviarne v Košiciach: Z týchto prevádzok neodídeš sklamaný, na Hlavnej majú espresso aj za 1,3 eura (Reportáž)
13. 4. 2025 8:30
Návšteva akejkoľvek prevádzky z nášho zoznamu ťa rozhodne nesklame.
Láska v hrncoch: Finedining ma neposadil na zadok, počas života v Kodani som mala radšej „menšie“ miesta
Láska v hrncoch: Finedining ma neposadil na zadok, počas života v Kodani som mala radšej „menšie“ miesta
19. 10. 2023 12:00
Aj medzi variacimi a pečúcimi foodblogermi existuje kategória OG. Láska v hrncoch tvoriaca zaujímavé recepty od roku 2012 spadá do tejto kategórie.
Michal Kordoš: Dať dokopy ôsmich šéfkuchárov kvôli jednému menu zvládam, no polievka väčšinou zostane na mne
Michal Kordoš: Dať dokopy ôsmich šéfkuchárov kvôli jednému menu zvládam, no polievka väčšinou zostane na mne
21. 12. 2023 14:30
Posledný Podgast tohto roka je tu, opäť ide o vianočný špeciál nahrávaný naživo pred divákmi Vianočnej tržnice, špeciálnej akcie Urban Marketu v Starej tržnici.
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov
25. 4. 2024 13:30
Chef Tomek varí v podniku Mäso od Romana a znalci bratislavskej gastronómie jeho legendárne tanierové jedlá poznajú a milujú.
Zuzana vedie v Malage úspešnú reštauráciu: Mala som dlhy a kuchárov, ktorí kradli. Dnes už patríme k špičke (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Zuzana vedie v Malage úspešnú reštauráciu: Mala som dlhy a kuchárov, ktorí kradli. Dnes už patríme k špičke (Rozhovor)
26. 2. 2025 7:30
Podnikať v gastre sa rozhodla preto, lebo má rada jedlo a prácu s ľuďmi.
Jedli sme v reštauračnom vozni slovenských železníc: čakali nás bryndzáky bez bryndze, s dezertom sme platili 17 eur (Reportáž)
refresher+
Odporúčané
Jedli sme v reštauračnom vozni slovenských železníc: čakali nás bryndzáky bez bryndze, s dezertom sme platili 17 eur (Reportáž)
17. 9. 2024 12:30
Vadilo by vám, ak by som si tu povysávala? Môžem vám prosím priniesť účet, už by som si chcela urobiť uzávierku. Prosby čašnícky a jazda v reštauračnom vozni slovenských železníc boli skutočne jedna veľká jazda. Začítaj sa do našej reportáže.
Markizácky šéfkuchár Martin Novák skončil v nemocnici. Čaká ho operácia
Markizácky šéfkuchár Martin Novák skončil v nemocnici. Čaká ho operácia
18. 6. 2024 9:23
„Toto musí ísť zo mňa preč. Zajtra sa ide na to, dnes ešte takto oddychujem,“ vraví šéfkuchár.
Ako sa z kapra stala vianočná tradícia, ktorá dnes rozdeľuje spoločnosť: Pre niekoho týranie zvierat, pre iných vianočný must have
refresher+
Odporúčané
Ako sa z kapra stala vianočná tradícia, ktorá dnes rozdeľuje spoločnosť: Pre niekoho týranie zvierat, pre iných vianočný must have
7. 12. 2024 9:30
„Odkedy som sa narodil, sme mali každé Vianoce klasika kapra. Týždeň už bol vo vani, chcel som sa s ním dokonca kúpať. Potom ho oco zabil, vypitval, mamka ho naložila do mlieka a potom v trojobale vypražila,“ znie realita od čitateľa Lukáša.
Varil pre kráľovnú aj Rytmusa, v šou Na nože bude zachraňovať reštaurácie: S majiteľmi reštík na seba občas kričíme (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Varil pre kráľovnú aj Rytmusa, v šou Na nože bude zachraňovať reštaurácie: S majiteľmi reštík na seba občas kričíme (Rozhovor)
5. 2. 2023 16:30
Martin Novák bude od 8. februára zachraňovať reštaurácie v novej markizáckej šou Na nože. Navštívili sme ho v jeho reštaurácii v Pezinku, kde nám porozprával, ako prebiehalo nakrúcanie slovenskej verzie Áno, šéfe!
5 kuchárskych hviezd z Instagramu, ktoré musíš spoznať, ak miluješ chutné a kvalitné jedlo a humor
refresher+
Odporúčané
5 kuchárskych hviezd z Instagramu, ktoré musíš spoznať, ak miluješ chutné a kvalitné jedlo a humor
6. 2. 2024 16:30
Paul Delrez, Matty Matheson či Laurent Dagenais. Títo odborníci ti poskytnú nekonečné množstvo inšpirácie. Stačí, ak budeš pozorne sledovať ich prácu.
Šéfkuchára Forejta hejtovali za reklamu pre McDonald's: Spoluprácu s „mekáčom“ som nikdy neľutoval (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Šéfkuchára Forejta hejtovali za reklamu pre McDonald's: Spoluprácu s „mekáčom“ som nikdy neľutoval (Rozhovor)
8. 3. 2024 16:30
Ochutnali sme limitovanú edíciu hamburgera Maestro, za ktorou opäť stojí známy šéfkuchár Přemek Forejt. V rozhovore sme sa ho pýtali aj na to, čo hovorí na „hejt“ okolo svojej spolupráce s fastfoodom.
Zisťovali sme, ako sa darí reštauráciám z prvej a druhej série šou Na Nože: Niektorým stúpol zisk aj o 100%, iné zatvorili
refresher+
Odporúčané
Zisťovali sme, ako sa darí reštauráciám z prvej a druhej série šou Na Nože: Niektorým stúpol zisk aj o 100%, iné zatvorili
3. 4. 2025 7:00
Šou Na Nože zmenila osud mnohým reštauráciám. Ako sa dnes darí tým, ktoré sa objavili medzi prvými? Opýtali sme sa ich majiteľov.
16-ročný Šimon Kán vymenil párty za varenie: „V izbe mám na poličke panvice a varím aj 12 hodín denne."  Videami valcuje Instagram
refresher+
Odporúčané
16-ročný Šimon Kán vymenil párty za varenie: „V izbe mám na poličke panvice a varím aj 12 hodín denne." Videami valcuje Instagram
20. 1. 2025 8:00
Ako desaťročný trpel poruchou príjmu potravy. Zapisoval si potraviny do kalorických tabuliek a všetko jedlo si chcel pripravovať sám. Vďaka svojej niekdajšej diagnóze teraz varí špičkové jedlá a sledujú ho tisícky ľudí na sociálnych sieťach.
Boli sme v reštaurácii zo šou Na nože: Lukáš trávil v prevádzke 16 hodín denne. V tomto mu Martin Novák otvoril oči (Rozhovor)
refresher+
Odporúčané
Boli sme v reštaurácii zo šou Na nože: Lukáš trávil v prevádzke 16 hodín denne. V tomto mu Martin Novák otvoril oči (Rozhovor)
22. 5. 2024 12:30
Populárna televízna šou Na nože má za sebou ďalšiu sériu. V poslednej epizóde sa šéfkuchár Martin Novák vybral na východné Slovensko do obce Hriadky, kde sa pokúsil pomôcť prevádzke Lucas Grill.