„Odkedy som sa narodil, sme mali každé Vianoce klasika kapra. Týždeň už bol vo vani, chcel som sa s ním dokonca kúpať. Potom ho oco zabil, vypitval, mamka ho naložila do mlieka a potom v trojobale vypražila,“ znie realita od čitateľa Lukáša.
Kapor je naša sladkovodná ryba. Obľubujú ju konzumenti aj športoví rybári, pre ktorých je kapor o váhe niekoľko desiatok kilogramov skutočnou výzvou a na konci dňa tiež cennou trofejou. V neposlednom rade je kapor v našom regióne považovaný za symbol Vianoc. Alebo nie?
Sám si pamätám rok či dva, kedy pár dní pred Vianocami zakotvil v našej vani kapor. To však bolo približne 20 rokov dozadu, možno aj viac.
„Odkedy som sa narodil, mali sme každé Vianoce klasika kapra. Týždeň už bol vo vani, chcel som sa s ním dokonca kúpať. Potom ho oco zabil, vypitval, mamka ho naložila do mlieka a potom v trojobale vypražila,“ znie realita od čitateľa Lukáša, ktorá sa pravdepodobne diala v tisíckach slovenských domácností.
Dlhodobo bolo absolútne bežným zvykom vídať pred supermarketmi rôznych reťazcov veľké nádoby s vodou, v ktorej sa bilo, kŕčilo a trepotalo množstvo kaprov na predaj. Páni obsluhujúci tieto stanovištia ti tak predali živého alebo mŕtveho kapra. Tento spôsob predaja bol však označený za nehumánny a postupne zo Slovenska ustupuje.
- Prečo Pápež rozhodol, že kapor bude ideálny na konzumáciu počas pôstu.
- Čo by s kaprom nikdy nerobil skúsený rybár a ako by ho pripravil fitness tréner.
- Čo nám povedali mladí ľudia, ktorí aj dnes jedia na Vianoce kapra.
- Ako je možné, že z rybej farmy si kupujú kapre rozdielne generácie Slovákov.
Kapra si však stále môžeš kúpiť na rôznych chovateľských miestach ako nádrže či rybníky, kam si pre ne ľudia chodia najčastejšie práve pred Vianocami. Jedno z týchto miest je v obci Gerlachov, kde na rybej farme predávajú okrem lososových rýb aj kapra.
„Záujem o predaj rýb stúpa každým rokom. Platí to aj pre kapra, no toho chováme v menších počtoch a predáva sa skôr symbolicky okolo Vianoc,“ povedala nám pani z rybej farmy.
Prečo je taký populárny?
Keďže je rok 2024, bežia rôzne kampane proti týraniu a predávaniu týchto rýb na parkoviskách. V Refresheri sme sa tak rozhodli zistiť, prečo je vlastne kapor takou silnou tradíciou našich Vianoc, či ho ešte mladí ľudia jedia aj dnes, či ako je na tom po výživovej stránke.
Bežným vianočným pokrmom sa stal v stredoveku, kedy Pápež vzhľadom na vysoký počet sviatkov a pôstov určil, že mäso z ryby nie je mäso a môže sa jesť aj počas pôstu, píše portál Predajzdvora.
Ako je na tom kapor z hľadiska živín? Pýtali sme sa fitness trénera a odborníka na stravovanie
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako je na tom kapor z hľadiska zdravej výživy a stravovania podľa fitness trénera.
- Prečo si ľudia bez kapra nevedia predstaviť Vianoce.
- Prečo si kapra kupujú domov skôr starší ľudia.
- Čo je vlastne problémom na predaji živých kaprov a ako ryba trpí.