Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júna 2021, 15:32
Čas čítania 0:48
Daniel Mikolášik

Vraždiaci sršeň odtrháva včelám hlavy. Americkí vedci našli prvý kus agresívneho hmyzu v tomto roku

Vraždiaci sršeň odtrháva včelám hlavy. Americkí vedci našli prvý kus agresívneho hmyzu v tomto roku
Zdroj: Wikimedia/Yasunori Koide/na voľné použitie
ZAUJÍMAVOSTI ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Jediný sršeň z tohto najagresívnejšieho druhu na planéte je schopný v priebehu 24 hodín zabiť až 50 včiel. Bez problémov usmrtí aj človeka.

Vedci v americkom meste Marysville v štáte Washington objavili prvého mimoriadne nebezpečného a vražedného sršňa v roku 2021. Ide o tzv. sršňa mandarínskeho (Vespa mandarinia), ktorého druh sa vyskytuje predovšetkým v južnej, juhovýchodnej a východnej Ázii. V rámci invázie sa však v rokoch 2019 a 2020 objavil aj v USA a Kanade.

Odporúčané
V USA sa šíria agresívne ázijské sršne. Zabíjajú tamojšie včely a útočia na ľudí V USA sa šíria agresívne ázijské sršne. Zabíjajú tamojšie včely a útočia na ľudí 3. mája 2020, 14:34

Ako informuje CNN, mŕtve telo tohto nebezpečného hmyzu objavili vysušené, predpokladajú preto, že môže ísť o sršňa z minuloročnej invázie, ktorého doteraz neobjavili. Jeho zafarbenie sa však nestotožňuje so sršňami, ktoré minulý rok zabíjali včely vo Washingtone.

„Je veľmi dôležité objasniť, že jediný mŕtvy exemplár neindikuje celú populáciu, a preto urobíme ďalšie preventívne opatrenia, aby sme potenciálneho škodcu v tejto oblasti odchytili,“ povedal na tlačovej konferencii hlavný entomológ pre ministerstvo poľnohospodárstva vo Washingtone Sven Spichiger.

Domov
Zdieľať
Diskusia