Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júna 2021, 9:02
Čas čítania 2:39
Tímea Krauszová

Čoho sa bojíte, pán prezident? Americká novinárka sa Putina priamo opýtala na množstvo politických väzňov a mŕtvych oponentov

Čoho sa bojíte, pán prezident? Americká novinárka sa Putina priamo opýtala na množstvo politických väzňov a mŕtvych oponentov
Zdroj: TASR/Michal Svítok
POLITIKA VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Za jej odvahu a priamu novinársku otázku ju chvália svetové médiá.

„Moja otázka teda znie: Pán prezident, čoho sa bojíte?“ Veta, ktorá americkej novinárke Rachel Scottovej okamžite priniesla celosvetovú pozornosť a veľké uznanie od kolegov, zaznela na samite dvoch svetových lídrov. Americký prezident Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin sa v stredu stretli v Ženeve, kde spolu rokovali viac ako tri hodiny.

Samit sa konal v čase vyostrených vzťahov medzi Ruskom a Spojenými štátmi. Obe strany tvrdia, že ich vzťahy sú najhoršie od konca studenej vojny. Po jeho skončení obe hlavy štátu odpovedali na otázky novinárov na samostatných tlačových konferenciách. Putin sa na tej svojej nečakane zapotil.

Odporúčané
Unikol koronavírus z laboratória, alebo sa rozšíril prostredníctvom netopierov? Vznik pandémie vysvetľuje virológ Boris Klempa Unikol koronavírus z laboratória, alebo sa rozšíril prostredníctvom netopierov? Vznik pandémie vysvetľuje virológ Boris Klempa 16. júna 2021, 14:30

Čoho sa Putin bojí?

Ide o druh otázky, ktorý novinári zo Západu takto otvorene ruskému lídrovi takmer nikdy nekladú. Korešpondentka ABC News Rachel Scottová mala pre Putina pripravenú komplexnú otázku. Prezidentovi, ktorý je nielen oponentom Spojených štátov amerických, ale vytrvalo v krajine bojuje proti slobode prejavu a slobode médií a uväznil množstvo politických väzňov, položila nasledujúcu otázku:

„Prezident Biden povedal, že bude na kybernetické útoky reagovať, ak s nimi Rusko neprestane. Som zvedavá na to, čo vám povedal. Vyhrážal sa vám? A ešte rýchly dodatok, ak môžem, pane. Zoznam vašich politických oponentov, ktorí sú mŕtvi alebo väznení, je dlhý.

Organizácia Alexeja Navaľného žiadala o slobodné a spravodlivé voľby a chcela koniec korupcie. Rusko však organizáciu vyhlásilo za protizákonnú a teraz ste zabránili kandidovať hocikomu, kto ho (Navaľného – pozn. red.) podporuje. Moja otázka teda znie: Pán prezident, čoho sa bojíte?“

Ruskému lídrovi chvíľu trvalo, kým pozbieral slová, a svoju odpoveď začal vyhýbavo. Spájal nepokoje, ktoré v USA vypukli napríklad pri kauze Georgea Floyda, s „extrémistickými“ hnutiami v Rusku, ktoré podporujú aj Navaľného. 

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Na kritiku porušovania ľudských práv v Rusku na tlačovke opakovane reagoval odsúdením násilností s použitím strelných zbraní v USA a tiež útokov dronmi. Na výrok Bidena, ktorý ho nazval vrahom, Putin reagoval, že vo veľkých amerických mestách sú ľudia zabíjaní strelnými zbraňami každý deň.

„So Spojenými štátmi americkými súcitíme, ale nechceme, aby sa to isté stalo na našom území, a robíme všetko pre to, aby sme tomu predišli. Strach s tým nemá nič spoločné,“ odpovedal napokon Putin.

Na túto odpoveď neskôr zareagoval aj americký prezident. Kritiku zo strany Putina nazval Biden smiešnou. Zdôraznil, že medzi vpádom prívržencov exprezidenta Donalda Trumpa do Kapitolu a pokojným pochodom za slobodné a spravodlivé voľby je veľký rozdiel. Väznenie Navaľného sa nedá porovnávať s útočníkmi, ktorí podľa Putina skončili za mrežami pre svoje „politické požiadavky“.

Po tejto otázke podľa Forbesu aj ďalší novinári Putinovi pripomenuli dlhý zoznam politických väzňov a oponentov, ktorých už zabili. Medzi nimi je aj bývalý ruský liberálny politik Boris Nemcov, ruská novinárka Anna Politkovská či ruský tajný agent Alexander Litvinenko.

Na Scottovej otázku najmä na Twitteri reagovalo množstvo ľudí vrátane jej profesijných kolegov, ktorí ju chvália za odvážnu otázku.

Podľa jej vlastných príspevkov na sociálnej sieti mnohí ruskí novinári vedeli, kto je. Poznali nielen jej životopis, ale dokonca si ju aj natáčali – aj vo chvíľach, keď práve nepracovala, napríklad pri varení kávy. Na Twitteri celkovo píše o svojich zážitkoch zo samitu.

Ruský prezident Vladimir Putin po stredajšom samite v Ženeve vyhlásil, že Alexej Navaľnyj sa vrátil do Ruska s vedomím, že ho zatknú, keďže porušil ruské zákony a podmienky podmienečného trestu. Informovala o tom agentúra AFP.

Odporúčané
Ako funguje samovražedný dron Šahíd-136, ktorým Rusi zbombardovali centrum Kyjeva? Je to raketa pre chudákov, hovorí expert Ako funguje samovražedný dron Šahíd-136, ktorým Rusi zbombardovali centrum Kyjeva? Je to raketa pre chudákov, hovorí expert 20. októbra 2022, 16:30

„Tento človek vedel, že porušuje ruské zákony. Bol dva razy odsúdený,“ uviedol Putin bez toho, aby Navaľného menoval. Podľa Putina Navaľnyj v nemocnici v Berlíne, kam ho previezli po otrave novičkom, „dával na internet svoje videá a vedome chcel porušiť zákon“. 

Domov
Zdieľať
Diskusia