Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2021, 15:30
Čas čítania 4:09
Dominik Vetrák

Recenzia: Tiché miesto 2 dokazuje, že John Krasinski je špičkový režisér. Pri napínavých scénach sa ani nepohneš

FILMY A SERIÁLY A QUIET PLACE 2 FILMY 2021 NOVÉ FILMY
Uložiť Uložené

John Krasinski natočil ďalší vynikajúci triler a my od neho chceme vidieť viac.

V roku 2018 nás nečakane zasiahol vynikajúci triler A Quiet Place. Režijný debut Johna Krasinského (ak budeme ignorovať jeho dva experimentálne predošlé počiny) bol famózny ako po príbehovej, tak po hereckej a najmä technickej stránke. Jedinečný zvukový dizajn sa podpísal pod unikátne filmové spracovanie a my sme sa nevedeli dočkať dvojky. Krasinski však tvrdil, že ju pôvodne vôbec neplánovali. Bohužiaľ, pri pozeraní dvojky to je aj cítiť. 

Dej začína presne tam, kde skončila jednotka. Abbotovci prišli na spôsob, ako neporaziteľných mimozemšťanov zabiť, no to zďaleka neznamená, že majú vyhraté. Ich dom je zničený a oni musia vycestovať za ďalšími preživšími. Súrne potrebujú pomoc, keďže sú ranení, bez zásob a s novorodeniatkom na krku.

Odporúčané
Svet Marvelu: prvá časť Lokiho odhalila zaujímavé marvelovské tajomstvá a predstavila kľúčové postavy budúcich filmov Svet Marvelu: prvá časť Lokiho odhalila zaujímavé marvelovské tajomstvá a predstavila kľúčové postavy budúcich filmov 10. júna 2021, 10:11

Ako si videl už v traileroch, nepotrvá dlho, kým sa dostanú do problémov a napadnú ich mimozemšťania. Pomôže im Emmett (Cillian Murphy), no čo sa bude diať ďalej ti neprezradíme. Trailery veľmi šikovne neodhalili dôležité dejové línie, takže bude najlepšie, keď si ich užiješ v kine. 

Tiché miesto 2 je z hľadiska formátu, príbehu a štýlu viac-menej Tiché miesto 1,5. Ako sme písali vyššie, na scenári je cítiť, že sa písal „za horúca“. Mytológia príšer sa okrem jednej jedinej novej veci z ich života vôbec nerozšíri. Ide pritom o vec, ktorá je veľmi predvídateľná a vzhľadom na udalosti jednotky aj očakávaná. 

Zamýšľať sa môžeme aj nad tým, ako sa postavy dostávajú do kritických a zložitých situácií. Niekedy robia zbytočné a amatérske chyby a ich správanie veľmi nesúhlasí s tým, ako rozumne riešili situácie v jednotke. V tomto prípade sme si však pomysleli, že už rok a pol musia byť absolútne ticho a každá drobná chyba môže vyústiť v ich smrť. Je prirodzené, že niekoľko chýb v priebehu pár dní spravia, tobôž ak sú to stále deti.

A Quiet Place 2
Zdroj: Paramount Pictures

Vo filme by lepšie pôsobilo, keby sa týchto nelogických rozhodnutí zbavili, no dá sa to pochopiť. Horšie sú už nelogické situácie, do ktorých postavy dostali samotní tvorcovia scenárom, ktorý ich núti robiť rozhodnutia posúvajúce film smerom dopredu alebo aspoň tam, kam to daná scéna potrebuje.

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

 Takže nie, scenár nie je nepriestrelný: či už z hľadiska rozširovania mytológie, keď už sme po dvoch filmoch čakali oveľa viac informácií, ale aj z hľadiska nelogických scén. Nie je ich veľa a nenarúšajú tvoj zážitok, ale v prípade takého kvalitného filmu máme jednoducho vyššie očakávanie v každom aspekte. Sú to však chybičky krásy.

Niekto však môže mať väčší problém s tým, že dvojka v podstate kopíruje formát jednotky a neprichádza s ničím novým. Využíva podobné rozprávačské postupy a rovnako buduje aj napätie. V tomto prípade nám to však veľmi neprekážalo, keďže to stále perfektne funguje.

Pri niektorých scénach sa nebudeš vedieť pohnúť zo sedačky, pri iných ťa zase prekvapí ich vyskladanie alebo sa jednoducho potešíš, keď pochopíš, do akej situácie tvorcovia vložili postavy, ktoré v blízkosti mimozemšťana nemôžu ani ceknúť (záverečná scéna so stolíkom). V konečnom dôsledku sa tak prístup „more of the same“ môže brať ako negatívum, ale aj pozitívum.

A Quiet Place 2
Zdroj: Paramount Pictures

My sa v tejto dileme nachádzame na druhej strane barikády, keď na nás film jednoducho zafungoval vo väčšine scén, keď sa pre nespokojnejších divákov lámal chlieb. Tiché miesto 2 je stále jedinečný triler s unikátnym spracovaním. Prišiel tri roky po jednotke a v podstate len pokračuje v nastolenom trende, nijako však preto netrpí.

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

John Krasinski tak opäť dokazuje, že je nesmierne zručný režisér a aj z mála dokáže dostať absolútne nervy drásajúce scény, ktoré sú navyše zábavné. Nie vo vtipnej, ale skôr pohlcujúcej forme, ktorá ti nedovolí spustiť oči z plátna. Svoje kvality potvrdzuje Krasinski aj vo vynikajúcej záverečnej sekvencii s deťmi Marcusom a Regan Abbotovcami. Preskakuje medzi ich scénami a veľmi štýlovo nechá plynúť dej a ich následné činy.

Nesmierne v tejto scéne pomáha aj soundtrack, ktorý je opäť miestami špičkový, inokedy sa zase stiahne, aby do popredia vystúpil bezchybný zvukový dizajn a celková práca s tichom. Tvorcovia musia pre absenciu zvuku často pracovať oveľa výraznejšie s obrazom a kamerou, čo sa im zase raz neuveriteľne podarilo. Tak ako v prípade jednotky, aj v prípade dvojky platí, že po technickej stránke filmu niet čo vyčítať. 

A Quiet Place 2
Zdroj: Paramount Pictures

V rámci výčitiek, pokiaľ ide o recyklovanú formulku, však musíme tvorcov pochváliť za tematickú zmenu príbehu. Zatiaľ čo v jednotke boli kľúčoví rodičia, ich obeta a odvaha, v dvojke nastupujú na rad ich deti a obzvlášť nepočujúca Regan (Millicent Simmonds). Majú podarené charakterové momenty a obzvlášť spomínaný koniec filmu „v ich réžii“ si zaslúži minimálne poklonu.

Pri postavách musíme spomenúť aj Cilliana Murphyho a jeho sympatického Emmeta. Murphy už nemusí nikomu nič dokazovať, a tak ťa neprekvapí, že herecky zvláda každú jednu scénu a v priebehu niekoľkých svojich scén spraví z Emmeta nesmierne charizmatickú a uveriteľnú postavu. Všetci herci sú na tom výborne, a preto nás mrzí, že sme si viac neužili Leeho (John Krasinski).

Odporúčané
Nové filmy a seriály v septembri 2023 Nové filmy a seriály v septembri 2023 31. augusta 2023, 9:30

Zosnulý manžel Evelyn Abbotovej (Emily Blunt) a hrdina jednotky je tak skvele napísaná a zahraná postava, že sa nedá nebyť jej fanúšikom. V dvojke ju znovu stretávame v rámci flashbacku do úplne prvého dňa invázie. Ide o skvelú sekvenciu a krátku možnosť znova si užiť Krasinského na kamere. 

quiet place 2
Zdroj: Paramount

Tiché miesto 2 je vynikajúcim trilerom, ktorý poteší všetkých fanúšikov jednotky. Tí náročnejší, ktorí dúfali v „druhé Ježišovo znovuzrodenie“ v podobe transformácie novovytvoreného žánru, už po jednom filme budú sklamaní, ale myslíme, že takých divákov veľa nebude. Režisér a scenárista John Krasinski dokázal narýchlo (štúdio Universal chcelo pokračovanie čím skôr) zbúchať obstojný dej, a čo je dôležitejšie, famózne sa mu ho podarilo natočiť. 

Pokračovanie je stále napínavé, a aj keď by sme uvítali viac prekvapivých a originálnych nápadov (tvorcom začínajú citeľne dochádzať), sledovanie filmu sme si nesmierne užili. Možno je za tým fakt, že v kine sme už veľmi dlho neboli, no nedokázali sme odtrhnúť zrak od plátna. Špičková technická stránka, vynikajúca Krasinského réžia (spojenie troch dejových línií je perfektne vyskladané), množstvo napätia, úchvatná práca so zvukom, hercami a kamerou sa postarali o to, že sme s pokračovaním viac než spokojní.

Odporúčané
RECENZIA: Glass Onion: A Knives Out Mystery RECENZIA: Glass Onion: A Knives Out Mystery 25. decembra 2022, 9:00

Ak nám chystaný spin-off v roku 2023 prinesie celkom iný štýl a pohľad na tento svet, budeme radi, ak sa v klasickom pokračovaní Tiché miesto 3 zase vrátime k tomuto formátu, ktorý funguje skvele aj po druhýkrát. Dvojka si teda od nás odnáša osem a pol bodu z desiatich. Tak šmýkaj do kina a podpor jeden z tých filmov, ktoré si to ozaj zaslúžia.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia