Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2021, 9:30
Čas čítania 6:12
Jakub Paulík

The Conjuring 3: čo bola pravda a čo fikcia?

The Conjuring 3: čo bola pravda a čo fikcia?
Zdroj: Warner Bros. Pictures
ZAUJÍMAVOSTI THE CONJURING 3
Uložiť Uložené

Podľa tvrdenia Warrenovcov malého chlapca posadlo až 43 démonov. Niektorí členovia rodiny však tvrdia, že si to vymysleli.

Démonológovia Warrenovci sa v The Conjuring 3 vydali po stopách okultistov, ktorí vraj zakliali malého chlapca Davida Glatzela. Duša démona sa však počas vykonávania exorcizmu dostala do Arneho Johnsona, priateľa Davidovej sestry, ktorý pod vplyvom temných síl zavraždil človeka. 

Warrenovci preto požiadali o radu otca Kastnera, ktorý kedysi bojoval s tajomným kultom Disciples of Ram. Niektoré zo spomenutých udalostí sa skutočne stali, iné si filmári vymysleli. Čo bola pravda a čo iba fikcia?

Článok obsahuje spoiler filmu.
Odporúčané
Nemáš svedomie? Možno tvoj mozog funguje inak Nemáš svedomie? Možno tvoj mozog funguje inak 22. mája 2021, 14:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vraj vyzeral skutočný démon podľa opisu údajne posadnutého Davida.
  • Aké boli príznaky jeho posadnutia.
  • Čo Warrenovci objavili v dome, v ktorom vraj na Davida útočil démon.
  • Čo mali okultisti spoločné s Annabelle.
  • Prečo si vrah údajne posadnutý démonom odsedel len 5 rokov.

Rohy, kopytá a škrabance po celom tele

V júli 1980 pomáhal David Glatzel s upratovaním domu v meste Brookfield v štáte Connecticut, do ktorého sa mal sťahovať 18-ročný Arne Cheyenne Johnson. Ten bol priateľom Davidovej sestry Debbie. Podľa tvrdenia Davida ho v ten deň údajne napadol starší popálený muž s bielou bradou, ktorý mal na sebe rifle a flanelovú košeľu, informoval v roku 1981 magazín People.

Chlapca vraj zhodil na vodnú posteľ a vyhrážal sa, že rodine ublíži. Týmto opisom udalostí sa inšpirovali aj tvorcovia v The Conjuring 3. Vo filme však Davida ležiaceho na posteli napadne neznáma entita, ktorá sa skrýva priamo v posteli.

The Conjuring 3.
The Conjuring 3. Zdroj: Warner Bros. Pictures

Vo filme neskôr Warrenovci objavili, že sa pod domom v oblasti postele nachádza okultný predmet, ktorým niekto na rodinu privolal kliatbu. V skutočnosti však ide o výmysel tvorcov. S podobným artefaktom sa v danom prípade nestretli.

The Conjuring 3.
The Conjuring 3. Zdroj: Warner Bros. Pictures

David vypovedal, že po incidente s popáleným mužom ho v okolí domu spozoroval ešte niekoľkokrát. Neskôr sa začal v noci budiť s krikom a na jeho tele našli rodičia škrabance a modriny. Vtedy začali premýšľať, či ich syna naozaj neprenasledujú paranormálne sily. Nakoniec sa rozhodli privolať na pomoc démonológov Warrenovcov.

David im podľa People vravel, že v snoch pozoroval osobu s rohmi a kopytami, veľkými čiernymi očami, chudou tvárou a so zvieracími črtami. Jej zuby vraj mali ostrý nepravidelný tvar a jej uši boli špicaté. Mohlo sa teda zdať, že sa chlapcovi snívalo o tradičnom vyobrazení démonov, no podľa rodičov sa s tým nemal kde stretnúť. Verzia démona z filmu je značne odlišná.

Odporúčané
Cez ouiju sme sa spojili s démonom Zozom. Naše kamery zachytili smiech, čierny tieň a kroky (Rozhovor) Cez ouiju sme sa spojili s démonom Zozom. Naše kamery zachytili smiech, čierny tieň a kroky (Rozhovor) 1. apríla 2021, 14:31

Jeho telo sa ohlo, ako keby nemal kosti

Warrenovci krátko nato začali s prehliadkou domu. Všimli si, ako sa vraj niektoré objekty pohybovali samy od seba, pričom zo suterénu počuli podivné zvuky, ako búchanie či vrčanie. Podľa Eda Warrena k nim dokonca prehovoril hlas, ktorý ich upozornil na to, že všetci zomrú. U chlapca pozorovali, že mal na svoj vek neprirodzene veľkú silu, a pri jednej príležitosti ho údajne videli aj levitovať.

O svojich zisteniach prehovorili napríklad v interview s paranormálnym výskumníkom Tonym Sperom, ktorý s Warrenovcami spolupracoval od polovice 80. rokov. IMDb uvádza, že Tony Spera bol konzultantom na natáčaní filmovej série The Conjuring. 

Warrenovci vraj boli svedkami aj toho, ako neznáma entita Davida škrtila, čím na jeho krku zanechala červené odtlačky. David údajne začal z ničoho nič recitovať úryvky z Biblie či z knihy Stratený raj od Johna Miltona.

Podľa Debbie Glatzelovej, jeho sestry, bol postupom času čoraz viac agresívny, uvádza The Mirror. Údajne svojej sestre vulgárne nadával, kopol ju či opľul. Pri jednej príležitosti sa vraj telo Davida ohýbalo tak, ako keby bol bábika bez kostí, tvrdila Debbie.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99483 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorí členovia rodiny obvinili Warrenovcov z podvodu.
  • Čo vieme o tajomnom kulte z filmu.
  • Prečo mohla byť motívom vraždy aj žiarlivosť.
  • Čo vraveli o Davidovi kňazi, ktorí ho navštívili v dome.
  • Prečo súd odmietol obhajobu zvaľujúcu vraždu na démona.
Domov
Zdieľať
Diskusia