Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
24. júna 2021, 16:33
Čas čítania 10:06
Daniel Mikolášik

Kam chodí na kávu „bratislavská kaviareň“? Navštívili sme 5 podnikov, ktoré si zamilovali aj 6ix9ine a Jennifer Lawrence

Kam chodí na kávu „bratislavská kaviareň“? Navštívili sme 5 podnikov, ktoré si zamilovali aj 6ix9ine a Jennifer Lawrence
Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik
GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL KÁVA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Toto je 5 bratislavských kaviarní, ktoré radi navštevujú aj známi Slováci. Koľko sú ochotní za kávu zaplatiť Sajfa či Yaksha?

„Dobrá kaviareň je predovšetkým o ľuďoch a obsluhe, až potom o samotnej káve,“ prezrádza Sajfa. Zisťovali sme, ktoré bratislavské podniky navštevujú známi Slováci, čím sú pre nich výnimočné, koľko sú ochotní zaplatiť za dobrú kávu alebo čo si vo svojej obľúbenej kaviarni objednávajú najradšej.

Boli sme sa na vlastnej koži presvedčiť o tom, či skutočne stoja za to. V každej kaviarni sme si objednali to isté – kapučíno a croissant, nenáročnú a azda najväčšiu klasiku, ktorú si Slováci vždy radi doprajú. Chuť však bola len vedľajší atribút, ktorý sme hodnotili. Omnoho podstatnejšie pre nás boli priestory, obsluha či samotná atmosféra.

V tomto článku si prečítaš:
  • Do ktorej kaviarne zavítali hollywoodski herci, keď na Slovensku natáčali film.
  • Čo si vo svojej obľúbenej kaviarni najradšej objednáva Sajfa.
  • Kedy dáva Yaksha za kávu najväčšie prepitné.
  • V ktorej kaviarni sme sa cítili najlepšie a v ktorej sme na objednávku čakali najdlhšie.
  • Ktorú kaviareň si obľúbil americký raper Tekashi 6ix9ine.
Odporúčané
Kde si dáš najlepšiu zmrzlinu v bratislavskom Starom Meste? Kde si dáš najlepšiu zmrzlinu v bratislavskom Starom Meste? 27. mája 2021, 14:30

FACH Bratislava

Kapučíno: 2,90 € 
Croissant: 2,80 €
Celkový dojem: 9/10

Známy staromestský podnik nachádzajúci sa na Ventúrskej ulici nie je len obyčajné bistro.  Okrem bistra tu nájdeš aj pekáreň, juice shop a unikátny priestor so živými stromami na súkromné akcie. Naše kroky však viedli priamo do bistra.

„Odlišujeme sa aj v prístupe ku klientom. Nie sme orientovaní na turistov ani jednorazových návštevníkov, ale snažíme sa budovať komunitu ľudí, ktorí nás pravidelne navštevujú,“ hovorí pre Refresher prevádzková riaditeľka Linda Žišková.

kaviareňkávaFach Bratislava
Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik

Na prvý pohľad minimalistická kaviareň je obľúbená aj u známych osobností, dokonca aj u zahraničných. Medzi významných hostí, ktorí FACH navštívili, patria napríklad aj svetoznáma herečka Jennifer Lawrence a jej herecký kolega Joel Edgerton.

Tí si prišli vychutnať kávu a dobré jedlo, keď v budove Slovenského rozhlasu natáčali film Červená volavka. Medzi ich pravidelnú prominentnú klientelu patrí aj úspešná slovenská fotografka Mária Švarbová, topmodelka Michaela Kocianová, Adela a Viktor Vinczeovci.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Viktor Vincze (@viktorvincze)

Počas dlhých mesiacov lockdownu sa musel FACH adaptovať rovnako ako každé gastro, ktoré chcelo prežiť. K ich dovtedajšiemu portfóliu vlastných výrobkov pridali ďalšie, ktoré sa dali ľahko zabaliť a priviezť, alebo také, ktoré uľahčovali ľuďom ich domáce stravovanie. Vytvorili tiež e-shop.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

My sme FACH navštívili už po tom, čo pandemická situácia dovoľovala otvorené nielen terasy, ale aj interiéry. Vzhľadom na teplé letné počasie bolo na terase doslova plno. Vybrali sme sa preto dovnútra, kde nás privítal príjemný personál a veľmi čisté, útulné a minimalistické prostredie.

Oceňujeme, že priestory ponúkajú súkromie aj na diskrétnejšie pracovné rozhovory. Na mieste, kde sme sedeli, nás nerušila žiadna hlasná hudba, ruch zvonku ani hluk hostí, personálu, baristov či kuchárov z kuchyne. Obsluha bola príjemná a pozorná. Počas sedenia v kaviarni sa nás prišla opýtať, či je všetko v poriadku a či nám chutí.

Sára míňa svoje vreckové prevažne na „kávičkách“ s kamarátkami.
Sára míňa svoje vreckové prevažne na „kávičkách“ s kamarátkami. Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik

A nám naozaj chutilo. Objednali sme si spomínanú klasiku z úvodu – kapučíno a maslový croissant tak ako v každej kaviarni. Chuťovo nemáme čo vytknúť, kapučíno bolo lahodné, v ideálnych proporciách mlieka, peny a výberovej kávy. Croissant nadýchaný, nepripečený a v ideálnej konzistencii.

Na rozdiel od ostatných prevádzok, ktoré sme navštívili v rámci reportáže, ho pripravujú z kvásku. Ako pozitívum hodnotíme, že trstinový cukor ku káve ti nedonesú v malých papierových obaloch, ale nachádza sa v keramickej dóze priamo na stole.

FiVE Points

Kapučíno: 2,60 € 
Croissant: 1,50 €
Celkový dojem: 8/10

Len pár desiatok metrov od FACHU v bratislavskom historickom centre sa na Panskej ulici nachádza kaviareň s interiérom v americkom štýle s názvom FiVE Points. Založila ju modelka a bývalá Miss Slovensko 2009 Barbora Franeková. Spolumajiteľkou je bývalá tenistka Dominika Cibulková, ktorá si tu pravidelne vychutnáva svoje obľúbené espreso.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

„Snažíme sa dať našim hosťom kvalitu s príjemnou atmosférou a dostupnou cenou. Dať ľuďom to, čo im chýba, a dať im to tak, aby si cítili dobre,“ hovorí pre Refresher majiteľka kaviarne. Gastro je podľa nej ako sezónna móda, stále je niečo iné „in“, ale je vraj potrebné aj udávať trendy. Podnik sa snaží aktualizovať dopyt a byť v aktuálnych trendoch.

kaviareňkávaFive Points
Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik

Podľa slov majiteľky Franekovej nie je ťažké vybudovať si klientelu aj napriek veľkej konkurencii kaviarní, aká v Bratislave panuje. „Pokiaľ niečo robíte dlhodobo a dobre, klientela vám to vráti vernosťou. Spokojný zákazník sa vracia na osvedčené miesta, tak sme radi, že aj my robíme našich zákazníkov spokojnými,“ tvrdí.

Zároveň dodáva, že medzi klientelou sa nájdu aj prominentnejšie osobnosti a všetci hostia sú niečím výnimoční. FiVE Points si vraj obľúbili aj zahraničné celebrity, konkrétne mená však majiteľka nešpecifikovala. Spomedzi známych Slovákov kaviareň radi navštevujú napríklad Lucia Javorčeková, Mária Bartalos, Karolína Chomisteková či samotná spolumajiteľka Cibulková.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99293 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V ktorej z kaviarní nájdeš každé ráno dlhé zástupy ľudí čakajúcich desiatky minút na svoju kávu.
  • Čo je podľa Sajfu na kaviarni omnoho dôležitejšie ako samotná káva.
  • Čo zažila vo svojej obľúbenej kaviarni moderátorka Soňa Skoncová, s čím sa nikde inde na Slovensku nestretla.
  • V čom je 5 najobľúbenejších kaviarní v Bratislave výnimočných podľa ich majiteľov.
  • Ako kaviarne ovplyvnila pandémia koronavírusu.
Domov
Zdieľať
Diskusia