Využili sme tropické dni a vyskúšali zmrzlinárne v centre Bratislavy. Kde nám chutilo najviac?
Slunce, seno a pár kopčekov zmrzliny.
Ani pražiace slnko či dlhé rady ľudí nás neodradia od nových gastrozážitkov. Tentoraz sme do ulíc Bratislavy vyrazili v nádeji, že objavíme najlepšiu zmrzlinu v Starom Meste. Mali sme však šťastie: tých dobrých zmrzlín tam je naozaj hojne.
V prípade podnikov, ktoré majú v meste viaceré prevádzky, sme navštívili len jednu a vždy pri nich nájdeš uvedenú adresu. Zmrzliny sme vždy ochutnávali traja, názory v článku sú súhrnom našich subjektívnych skúseností. Vo viacerých podnikoch nám dali ochutnávkové zmrzliny zadarmo, no naše hodnotenie to neovplyvnilo. Spíšeme ti to dobré aj zlé.
Zmrzlinárne si ponuku často aj menia, a tak aby sme mali aspoň nejaký porovnateľný bod, v každej sme ochutnali jednu čokoládovú (alebo zmrzlinu, ktorá bola čokoládovej chuťovo najbližšie). Tento text nevnímaj ako rebríček, ale ako odporúčanie. Ak v našich opisoch nájdeš ponuku či dokonca konkrétnu príchuť podľa svojho gusta, nebudeš musieť naslepo skúšať a už najbližší gastrovýlet do centra Bratislavy si môžeš spríjemniť dobrou zmrzkou.
Arthur
Zmrzlináreň Arthur poznajú turisti aj domáci. Vyznačuje sa totiž dlhým radom ľudí, ktorí sú ochotní na svoju dávku studeného šťastia čakať. My sme sa zastavili na Laurinskej ulici a vyskúšali sme dve príchute: čokoládovú a na odporúčanie zmrzlinára pistáciovú. Keď sme sa pýtali, čím by sa chceli pochváliť a čo určite musíme ochutnať, pistáciovú vyzdvihol aj preto, že je vegánska. Napriek tomu jej to na krémovej chuti vôbec neuberalo a mala pravú pistáciovú chuť, ktorá bola sladká, ale nie presladená.
Čokoládové zmrzliny mali v to ráno dve. My sme stavili na dominikánsku, horkejšiu, ktorá by sa nemusela za seba hanbiť ani pred čokoládovými špecialistami. Mala sýtu chuť aj vôňu, a ak preferuješ sladké zmrzky, touto nič nepokazíš. Dokonca aj naša redaktorka Katka, ktorá vo všeobecnosti čokoládové zmrzliny nemá rada, povedala, že chutí kvalitne.
Napriek dlhým radom sú tu zmrzlinári veľmi milí, ľuďom odporúčali príchute a deťom dávali kornútky navyše, keď o ne poprosili. Ponuku majú širokú: spomedzi sladkých musíme vyzdvihnúť nugátovú, slaný karamel či american brownie, majú aj sladkú mliečnu belgickú čokoládu či raffaelo. Nechýbali ani viaceré ovocné sorbety (vrátane Aloe vera; tento sorbet chutí ovocne, pripomína marhuľu) a vegánska kávová či levanduľová. Za jeden kopček tu zaplatíš 2 eurá.
Koun
Zmrzlina Koun na našej ceste za mrazeným blahom nemohla chýbať. Navštívili sme ju poobede počas bežného pracovného dňa, no už sa tam tvorili rady. V Koune majú zvyčajne menej príchutí, no každá z nich je prepracovaná do detailu. Mali napríklad čierny sezam, mango, pálený cukor (podľa obľúbeného receptu na španielsky dezert dulce de leche) či mojito so 40 % alkoholom. My sme siahli po klasickejšej čokoláde s pomarančom a vyskúšali sme aj príchuť jablkového koláča, ktorá bola opäť vegánska.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ktorá z dvoch príchutí v Koune bola podľa nás príliš sladká.
- Aké zmrzky ponúkajú v podnikoch na Hviezdoslavovom námestí a koľko stojí jeden kopček.
- Ktorá zmrzlina nám „odpálila dekel“.
- Ako nám chutili exotické príchute v Andersene.