Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2021, 18:02
Čas čítania 0:42
Viktor Kniš

Boli mladí a zdraví. Na psychiatrických klinikách pribúda počet Slovákov s demenciou po prekonaní koronavírusu

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Na Slovensku sú podľa zistení denníka SME desiatky takýchto prípadov.

Na Slovensku sa po prekonaní koronavírusu objavilo niekoľko pacientov s ojedinelým postcovidovým syndrómom, ktorý nesúvisel s fyzickými ťažkosťami.

Okrem zničených pľúc či iných orgánov a problémov s čuchom alebo chuťou sa našli aj prípady ľudí, u ktorých sa po čase covid-19 prejavil ako psychický problém. Podľa denníka SME je na Slovensku minimálne niekoľko desiatok ľudí, ktorým vírus spôsobil ťažkosti s rozmýšľaním, ktoré môžu viesť až k demencii. 

Potvrdili to dvaja slovenskí lekári zo psychiatrických kliník. „Po prekonaní covidovej infekcie sme u pacientov zaznamenali zmeny poznávacích funkcií, nie nepodobné úpadku centrálneho nervového systému pri demenciách,“ tvrdí primár ženskej psychiatrickej kliniky Martin Kalaš zo Psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela v Pezinku.

Podobnú skúsenosť má Michal Patarák zo psychiatrickej kliniky Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Obaja dodávajú, že príznaky podobné demencii majú aj mladší a inak zdraví pacienti, ktorí predtým duševné problémy nikdy nezaznamenali. 

Odporúčané
VIDEO: Fico robí kliky na ceste v Prešove. Zadychčaný ďakuje za petičné hárky VIDEO: Fico robí kliky na ceste v Prešove. Zadychčaný ďakuje za petičné hárky 6. júna 2021, 14:15

Takých pacientov pritom nie je vôbec málo – na pezinskej psychiatrii ich bolo 20 až 30. Demencia sa prejavuje napríklad spomalením myslenia, ale aj zhoršenou funkciou pamäti. 

Dôkazy o priamom vplyve koronavírusu na psychické zdravie neexistujú, doterajšie zistenia však potvrdzujú, že covid-19 môže pôsobiť na nervovú sústavu človeka. 

Domov
Zdieľať
Diskusia