Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2021, 9:11
Čas čítania 0:42
Adam Novosad

Na rakúskej klinike pacientovi nechtiac amputovali pravú nohu namiesto postihnutej ľavej

Na rakúskej klinike pacientovi nechtiac amputovali pravú nohu namiesto postihnutej ľavej
Zdroj: Pixabay/CC0/volně k užití
NEWS RAKÚSKO
Uložiť Uložené

Rakúska klinika vo Freistadte prisľúbila transparentné vyšetrovanie svojho pochybenia.

Na klinike v rakúskom Freistadte lekári urobili závažnú chybu. Počas operácie 82-ročného pacienta mu nechtiac amputovali nesprávnu nohu; namiesto výrazne postihnutej ľavej dolnej končatiny odrezali pravú nohu, informuje The Guardian.

Staršieho muža priviezli na kliniku, kde ho hospitalizovali s poškodeniami obidvoch dolných končatín spôsobenými dlhodobým ochorením. Lekári napokon rozhodli, že najlepším riešením bude amputácia ľavej nohy od stehna, aby tak pacientovi zabezpečili dostatočnú kvalitu života bez intenzívnych bolestí.

nemocnica
Zdroj: Pixabay

Z predbežných informácií vyplýva, že ošetrujúca lekárka mala pred operáciou označiť, ktorú nohu treba amputovať, ale sama pochybila. Namiesto ľavej nohy označila pravú dolnú končatinu, a tak ju amputovali.

Na pochybenie sa prišlo až v momente, keď po úspešnom zákroku pacientovi odmotali obväzy, aby mu nohu mohli previazať. Lekári pri ošetrovaní rany pochopili, že sa stala obrovská chyba a značenie malo byť podľa zdravotných záznamov na opačnej končatine.

Odporúčané
Keď vypukol koronavírus, Tomáš nechtiac uviazol na odľahlom exotickom ostrove Tonga. Z 15 dní sa stalo 8 mesiacov (Rozhovor) Keď vypukol koronavírus, Tomáš nechtiac uviazol na odľahlom exotickom ostrove Tonga. Z 15 dní sa stalo 8 mesiacov (Rozhovor) 19. mája 2021, 9:30

Mužovi teraz musia amputovať pôvodne dohodnutú ľavú nohu, pričom tento zákrok je naplánovaný na najbližšie obdobie. Šéf kliniky vo Freistadte vyjadril úprimnú ľútosť nad pochybením svojich zamestnancov a ošetrujúca lekárka, ktorá nohu nesprávne označila, odišla na vlastnú žiadosť dočasne mimo služby. Vyvodenie zodpovednosti bude nasledovať až po ukončení vyšetrovania.

Domov
Zdieľať
Diskusia