Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2021, 16:35
Čas čítania 1:38
Martin Mičuda

BMW už budúci rok uvedie na trh svoje prvé sériové vodíkové auto, X5-ku s palivovými článkami

BMW už budúci rok uvedie na trh svoje prvé sériové vodíkové auto, X5-ku s palivovými článkami
Zdroj: BMW
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Koncept vodíkovej X5-ky spred pár rokov nadobúda reálne kontúry.

Už teraz je viac než jasné, že elektrické autá budú na našich cestách čoraz rozšírenejšie. Dôkazom toho je čoraz väčšia plejáda čisto elektrických či rôznych hybridných modelov, ktoré vstupujú na trh ako odpoveď na nekompromisné emisné normy. Aktuálny trend elektrifikovaných batériových vozidiel je taký masívny, že zatienil aj vodíkové automobily, o ktorých sa ešte pred pár rokmi hovorilo ako o ideálnej alternatíve konvenčných vozidiel.

Vývoj vodíkových vozidiel však neutícha, čoho dôkazom je nielen druhá generácia modelu Mirai od Toyoty, ale aj vodíkové BMW X5. To nám automobilka z Mníchova prvýkrát predstavila ako koncept i Hydrogen NEXT už pred pár rokmi, najnovšie sa však dozvedáme, že už budúci rok sa dostane do sériovej podoby.

Automobilka sa totiž v druhej polovici roka 2022 chystá vstúpiť na trh s prvým sériovo vyrábaným vodíkovým modelom, i keď v pláne je len akási obmedzená séria.

BMW, X5, i Hydrogen NEXT
Zdroj: BMW

Dá sa predpokladať, že primárnym poľom pôsobenia bude ázijsky trh, kde sú vodíkové autá značne populárnejšie ako v Európe, nehovoriac o neporovnateľne vyspelejšej infraštruktúre (napríklad na Slovensku nie je verejná vodíková stanica). Na prvý pohľad sa vodíková X5-ka od konvenčnej prakticky nelíši. Poznávacím znakom sú len modrasté detaily a pochopiteľne absencia koncoviek výfuku. Je otázne, v akej podobe sa koncept BMW i Hydrogen NEXT pretaví do sériovej podoby, podstatná však bude technika pod povrchom.

Domov
Zdieľať
Diskusia