Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s Novou Cvernovkou.
29. apríla 2021, 15:53
Čas čítania 2:02
Michal Krajčír

1. máj: Deň zatvorených ateliérov 2021 predstaví ateliéry a nový park online

1. máj: Deň zatvorených ateliérov 2021 predstaví ateliéry a nový park online
Zdroj: Nová Cvernovka
KULTÚRA
Uložiť Uložené

Kultúrno-kreatívne centrum Nová Cvernovka počas celodenného streamu odpremiéruje archívne zábery a nové relácie. Predstaví ateliéry a vynovený Park pod Palmou. Prinesie hudbu, detské divadielko či diskusiu o budúcnosti kultúrnych pracovníkov 21. storočia.

Do prostredia online sa sťahuje aj tradičné podujatie Deň otvorených ateliérov, ktoré sa v tomto roku premenovalo na Deň zatvorených ateliérov. V prípade, že si zapneš stream, tešiť sa môžeš na živé vstupy zo štúdia NCTV. Online prehliadka ti predstaví – tak ako každý rok – rôznorodú prácu ľudí z ateliérov – maliarov, návrhárov, architektov či tlačiarov. Areálom ťa prevedú programová riaditeľka Paula Poštolková a PR manažérka Simona Papšová.

Nová Cvernovka
Zdroj: Nová Cvernovka

Počas online streamu budeš mať unikátnu možnosť pozrieť si po prvýkrát dokument Suť na Park, ku ktorému ti v štúdiu viac porozpráva Lucia Luptáková z Nadácie VÚB. Hlavný partner živej kultúry v Novej Cvernovke pomohol premeniť suť na nový verejný park na Račianskej ulici. Dvadsaťštyri stromov vysadila Nová Cvernovka s podporou Hlavného mesta SR Bratislavy, Veľvyslanectva Holandského kráľovstva a Španielskeho veľvyslanectva na Slovensku v rámci iniciatívy 10000stromov.sk.

Hlavná diskusia otvorí tému budúcnosti kultúrneho a kreatívneho priemyslu 21. storočia, kultúrnej ekológie a Nového európskeho Bauhausu – medzinárodnej iniciatívy, ktorá spája udržateľnosť, kultúru, rozvoj komunít aj investícií.

Nová Cvernovka
Zdroj: Nová Cvernovka

V štúdiu moderátorky privítajú na rozhovor viacero zaujímavých hostí. Tereza Maco predstaví originálny merch kultúrnych robotníkov, Michal Janák porozpráva o práci architekta v ateliéri Plural. O divadle v Novej Cvernovke povie viac dramaturgička Janka Smokoňová a z Platfromy pre súčasný tanec dorazí Soňa Kúdelová.

V jednom zo vstupov uvedú tí najpovolanejší knihu Nepredať! Zveľadiť! Kristína Uhráková z ateliéru Pressink a Michal Líner z ateliéru Časopriestor ti prezradia, v čom spočívala ich práca grafickej dizajnérky a fotografa na publikácii, ktorú Nadácia Cvernovka nedávno vydala v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom.

Nová Cvernovka
Zdroj: Nová Cvernovka

Režisérom prvomájového vysielania bude Matwe Kaščák – hudobný dramaturg kultúrneho centra, ktorý má na starosti aj rozbiehajúcu sa NCTV. „Pripraviť celodenný stream je výzva, obzvlášť v priestore, akým je Nová Cvernovka. Chystáme špeciálne diely našich pravidelných relácií na NCTV, natáčame ateliéry, ľudí, divadlo, uvedieme aj spot a rôzne audiovizuálne prekvapenia.“

Súčasťou vysielania bude aj špeciálne vydanie History kabinetu, ktoré priblíži, ako vznikol Sviatok práce. Michal Havran a jeho hosť odhalia, ako sa menil význam štátneho sviatku, ktorý má pre mnohých ideologický charakter. Pravidelný formát Čau o piatej vydavateľstva KK Bagalu tento rok predstaví dielo ďalšieho slovenského autora. Herec Juraj Hrčka predčíta úryvok z doposiaľ nevydanej knihy Ballu.

Nová Cvernovka
Zdroj: Nová Cvernovka

Tohtoročný program prvomájových zatvorených ateliérov nezostane virtuálnym návštevníkom nič dlžný ani hudobne. Odpremiérujú nové interveNCie – umelecké vystúpenia z netradičných priestorov Novej Cvernovky, Blame Your Genes zahrá z internátnej kuchyne, Alice Volf pri bistre Dvanásť duší,  hardcorová kapela Kultúra smrti zasa v unikátnom setupe v hlavnej sále. V spolupráci s ateliérom Atom predstavia svoj nový album Eremen & Petijee v rámci listening session s Joe Trendy. Záver streamu preberie Nočná, ktorá bude až do rána spríjemňovať online svet súčasným technom a rôznorodou tanečnou elektronikou.

Aj tentoraz sa budeš môcť zapojiť cez sli.do pomocou #1MAJ alebo prostredníctvom originálneho kvízu 2.0 na Facebooku, v ktorom si Nová Cvernovka otestuje vedomosti svojich skalných fanúšikov.

Nová Cvernovka
Zdroj: Nová Cvernovka

Celodenný live stream budeš môcť sledovať na online platformách Novej Cvernovky – na YouTube či Facebooku, resp. priamo v podujatí. V prípade, že by si chcel/chcela podporiť fungovanie kultúrneho priestoru, kúpiť si môžeš lístok bez miestenky tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia