Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. apríla 2021, 9:16
Čas čítania 1:25
Tímea Krauszová

Vedcom sa podarilo vložiť ľudské bunky do opičieho embrya. Malo by také mláďa aj ľudské práva?

Vedcom sa podarilo vložiť ľudské bunky do opičieho embrya. Malo by také mláďa aj ľudské práva?
Zdroj: The National Cancer Institute USA
NEWS
Uložiť Uložené

Ľudské embryo by sme rovnakým experimentom nepodrobili.

Vedcom zo Španielska, z USA a Číny sa podarilo úspešne implantovať ľudské kmeňové bunky do embryí makakov. Tie sa potom vyvíjali 20 dní, po ktorých ich usmrtili. Zatiaľ čo vedci sa tešia z ďalšieho pokroku v spájaní zvieracích a ľudských buniek, experti na etiku varujú: Takéto hybridné embryá (tzv. chiméry) prinášajú morálne aj legálne otázky, na ktoré ešte nepoznáme odpovede, píše BBC.

Kríženie človeka so zvieraťom

Nejde o prvý úspech v krížení rôznych druhov. Ľudské bunky implantovali v minulosti aj do iných zvierat, napríklad do ovce. Tím vedcov viedol profesor Juan Carlos Izpisua Belmonte zo Salkovho inštitútu pre biologický výskum. Belmonte stojí za prvým hybridom zvieraťa a prasaťa z roku 2017.

Tentoraz vedci implantovali kmeňové bunky človeka, ktoré majú schopnosť premeniť sa na rôzne druhy buniek v tele, do embryí makakov. Cieľom výskumu je podľa expertov pomôcť s nedostatkom orgánov na transplantáciu a s vývojom biomedicíny.

Domov
Zdieľať
Diskusia