Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2018, 20:40
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vedci skrížili človeka s ovcou. Bizarné embryo má priniesť obrovský medicínsky pokrok

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Transplantácia má v budúcnosti prebiehať z geneticky upravených zvierat.

Transplantácie orgánov od ľudských darcov nie sú pre lekárov ani pacientov vôbec jednoduchou záležitosťou. Aj napriek tomu, že začne končatina, orgán či akákoľvek časť tela fungovať, pre zvyšok ľudského tela ide stále o cudzí prírastok a odmieta s ním spolupracovať. Krvný obeh či nervová sústava nemajú na výber, no imunitný systém začne na novú časť vytrvalo útočiť a takéto niečo často ústi v ďalšie zdravotné problémy alebo bolesti.

Vyriešiť tento problém majú umelo vyvinuté časti, ktoré budú pochádzať z umelo vytvorených a geneticky upravených zvierat. Toto všetko je zatiaľ len teória a výsledky sú mizivé, no len nedávno došlo k veľkému pokroku. Vedci z University of California vedení Dr. Pablom Rossom totiž uspeli v pokuse takúto bytosť vytvoriť. Z prirodzeného rozmnožovacieho procesu získali embryo ovce. Doň sa následne vpichlo niekoľko ľudských kmeňových buniek a následne štyri týždne sledovali, čo sa bude diať. A prekvapivo, všetko fungovalo podľa plánu a predpokladalo sa, že by bytosť dokázala žiť bežný život, no embryo bolo nakoniec usmrtené.

Vedci skrížili človeka s ovcou. Bizarné embryo má priniesť obrovský medicínsky pokrok
Zdroj: Iypisua Belmonte UoC

Aby sme boli fér, pomer ľudských buniek k pôvodným ovčím nebol päťdesiat na päťdesiat. Ľudská časť embrya bola v povážlivej menšine, len jedna bunka z človeka verzus desaťtisíc ovčích. Aj to však stačí, aby sa vývin ovce ovplyvnil. Po štyroch týždňoch však boli embryá pre istotu usmrtené, aby sa zabránilo utrpeniu bytostí, keďže táto oblasť potrebuje ešte poriadnu hromadu výskumu.

Domov
Zdieľať
Diskusia