Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. apríla 2021, 18:07
Čas čítania 0:44
Adam Novosad

Matovič: Keby Baťová zo ŠÚKL neklamala, tak od zajtra očkujeme Sputnikom

NEWS IGOR MATOVIČ RUSKO SPUTNIK V VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Igor Matovič označil správu ŠÚKL za jedno z najväčších zlyhaní slovenskej vedy.

Igor Matovič na svojej tlačovej konferencii o ruskej vakcíne Sputnik vyhlásil, že keby šéfka ŠÚKL Zuzana Baťová v analytickej správe o skúmaní vakcíny neklamala, tak sme s ňou zajtra od 16. apríla mohli očkovať obyvateľstvo. Matovič tvrdí, že Baťová vraj stojí za najväčším zlyhaním slovenskej vedy za dlhú dobu.

Súčasný minister financií tlačovú konferenciu začal tvrdením, že Biomedicínske laboratórium SAV vykonalo 14 testov vakcíny, z ktorých podľa neho všetkých 14 testov vyšlo výborne.  Matovič cíti verejný lynč svojej osoby, ale aj osoby Mareka Krajčího. Novinári podľa neho nepoznajú elementárnu ľudskosť.

Matovič citoval z mailov, ktorými ŠÚKL žiadal európske laboratóriá, či by vedeli Slovensku pomôcť otestovať neregistrovanú vakcínu. Podľa Matoviča nepostavila otázku správne a nežiadala o pomoc v núdzi, ale konštatovala v komunikácii to, že európske laboratóriá bývajú zaneprázdnené. Napriek tomu však ŠÚKL o analýzu preukázateľne požiadal.

 
ŠÚKL pritom vo svojej záverečnej správe konštatoval, že šarža vakcíny Sputnik V doručená na Slovensku sa nezhoduje s dátami, ktoré boli publikované v hodnotení vakcíny v prestížnom časopise Lancet. ŠÚKL vysvetlil, že nemá dostatok informácií, pretože ani ruská strana nedodala kompletnú dokumentáciu k očkovacej látke, a tak slovenskí vedci nevedia posúdiť bezpečnosť a účinnosť.

Domov
Zdieľať
Diskusia