Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2021, 16:38
Čas čítania 0:50
Tímea Krauszová

Holandsko oslavuje 20. výročie prvého legalizovaného manželstva ľudí rovnakého pohlavia

Holandsko oslavuje 20. výročie prvého legalizovaného manželstva ľudí rovnakého pohlavia
Zdroj: TASR/AP
NEWS HOLANDSKO LGBT+
Uložiť Uložené

V hlavnom meste oslávili výročie vo veľkom štýle.

Pred dvadsiatimi rokmi vtedajší starosta Amsterdamu Job Cohen zosobášil prvé štyri páry, informuje Forbes. Holandsko sa tak stalo prvou krajinou na svete s legalizovanými manželstvami osôb rovnakého pohlavia. Podľa Cohenových slov, ktoré zazneli počas osláv, ľudia teraz majú dva dôvody na oslavu: svoje manželstvo a svoje právo uzavrieť ho. 

Na fotke Helene Faasenová a jej manželka Anne-Marie Thusová. Boli medzi prvými štyrmi pármi, ktorých v Holandsku v roku 2001 zosobášili.
Na fotke Helene Faasenová a jej manželka Anne-Marie Thusová. Boli medzi prvými štyrmi pármi, ktorých v Holandsku v roku 2001 zosobášili. Zdroj: TASR/AP

20-tisíc manželstiev za 20 rokov

Podľa štatistík sa v Holandsku za dvadsať rokov zosobášilo okolo 20-tisíc homosexuálnych párov. Primátorka Amsterdamu Femke Halsemová však hovorí, že boj za rovnosť sa ešte neskončil ani v krajine, ani celosvetovo. 

Domov
Zdieľať
Diskusia