Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2021, 20:28
Čas čítania 2:52
Dominik Vetrák

Eddie Murphy si v Coming 2 America robí žarty z politickej korektnosti. Mal by si vidieť jeho najnovšiu komédiu?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Pokračovanie legendárnej, vyše 30-ročnej komédie sa prekvapivo vydarilo.

Coming 2 America si v jednej scéne robí žarty zo zbytočných prequelov, spin-offov a pokračovaní natočených po desiatkach rokov. Zvyčajne si tvorcovia takto robia žarty sami zo seba, keď robia to isté, ako je to aj v prípade filmu Coming 2 America, ktorý je pokračovaním legendárnej komédie z 80. rokov minulého storočia. Našťastie, tento film je výnimkou a my sme radi, že vznikol. 

Dej nie je ničím výnimočný a v podstate kopíruje kostru jednotky. Princ Akeem sa čoskoro stane kráľom, a tak potrebuje vymenovať svojho nástupcu. Zamundské zákony však nedovoľujú vládnuť ženám, čo je problém, keďže Akeem splodil len tri dievčatá a žiadneho chlapca. Ukáže sa však, že v USA má nemanželského syna.

Odporúčané
Tomáš Roller: Jeden vývojár nahodil Crysis 2 na torrenty a nepremenoval ho. Spôsobil tak revolúciu v hernom priemysle (Rozhovor) Tomáš Roller: Jeden vývojár nahodil Crysis 2 na torrenty a nepremenoval ho. Spôsobil tak revolúciu v hernom priemysle (Rozhovor) 7. marca 2021, 14:30

Rozhodne sa ho teda zobrať k sebe domov a urobiť z mladého muža z Queensu chlapa schopného vládnuť krajine. To však nie je jednoduché, keďže okrem výchovy sa Akeem musí vyrovnať s ďalšími hrozbami. 

Tou najväčšou je generál Izzy (Wesley Snipes) zo susednej krajiny, ktorý v Zamunde plánuje urobiť vojenský prevrat. Zamunda sa mu môže vyhnúť v prípade, ak Akeem vydá jednu zo svojich dcér za Izzyho chlapca, respektíve ak sa jeho chlapec zosobáši s jeho dcérou. Problémom je, že mladý Lavelle sa zaľúbil do miestnej kaderníčky a radšej sa vzdá trónu než jej lásky (aj v tomto prípade sa dosť recykluje dej jednotky).

Snímka teda rozohráva viaceré dejové línie, pričom sa pokúša aj o emancipáciu žien v africkej krajine. Bohužiaľ, žiadna z týchto tém nie je spracovaná zaujímavo. Tak nejako sme však tušili, že príbeh nám dych nevyrazí. Snímka síce hovorí o serióznych témach, no robí to štýlom, ktorý k problematike nič nové nepridáva a v podstate sa ani o nič zásadné nepokúša.

Coming 2 America
Zdroj: Amazon Prime Studio

Obzvlášť dejová línia okolo Akeemovej dcéry, ktorá sa chce stať panovníčkou, mohla byť spracovaná oveľa hlbšie a nemusela tak pôsobiť ako nezáživné pozadie príbehu, ktoré si vyžaduje súčasná spoločenská situácia nielen v Hollywoode. 

Pohybujeme sa však v žánri komédie. Nikto si asi tento film nepustí s iným úmyslom ako zabaviť sa. Veľmi sme sa báli, či nás Eddie Murphy a spol. dokážu rozosmiať aj po viac ako 30 rokoch. S potešením však môžeme oznámiť, že sa im to podarilo na výbornú. 

Humor funguje ako v prípade odkazov na minulý diel, tak aj v prípade originálnych vtipov. Tých odkazov na jednotku je tam však požehnane. V tomto prípade je takmer nutné jednotku vidieť, keďže viaceré z najlepších vtipov pochopíš, respektíve naberú väčšiu humornú silu, až keď si ich spojíš s jednotkou. 

Obrovskú radosť máme z holičov z prvého dielu. Tí sa vracajú v plnej sile, takže na ich dialógoch sa opäť schuti pobavíš. Veľmi by sme sa potešili, keby dostali vlastný seriál.

Coming 2 America
Zdroj: Amazon Prime Studio

Eddie Murphy si dokonca v jednej takejto scéne uťahuje z politickej korektnosti a vyznie to nesmierne vtipne (vďakabohu, že sa toho niektorí komici stále neboja). Murphy a Arsenio Hall vo filme stvárňujú pod mejkapom viaceré postavy, ktorých prítomnosť ti vyčarí úsmev na tvári.

Sme milo prekvapení z toho, ako sme sa slušne bavili. Iste, tak ako v každej komédii, aj tu ide pár vtipov mimo teba, no ak sa ti páčila jednotka, je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že si užiješ aj pokračovanie. Akurát nesmieš riešiť dej, logické trhliny a nejaké tie nezmysly (nakoniec, ide o komédiu). 

Okrem vtipov si užiješ aj soundtrack a hlavne hercov. Sledovať Eddieho Murphyho v jeho najlepšej disciplíne (baviť divákov) je na nezaplatenie aj po mnohých rokoch. Skvelý bol aj Wesley Snipes v role generála Izzyho, ktorý si to evidentne užíval. Škoda, že rozuzlenie jeho konfliktu bolo také skratkovité. 

Coming 2 America
Zdroj: Amazon Prime Studio

Coming 2 America je skvelá komédia, ktorú si užiješ oveľa viac, ak máš v čerstvej pamäti prvý diel. A ak ho nemáš, tak si ho pozri znova, keďže ide o podarenú komédiu. Dvojka je príbehovo slabšia. Nové postavy neurazia, nie sú však ničím extra zaujímavé. Najviac si teda užiješ Eddieho Murphyho a ostatných z jednotky, ktorí ťa slušne pobavia.

Ak teda hľadáš komédiu, určite si film pozri. Ak však od neho očakávaš hlboký príbeh, budeš trpko sklamaný. My sme sa tešili na zábavnú komédiu, ktorej sme sa aj dočkali. S prižmúrením oboch očí a faktom, že sme veľkí fanúšikovia Murphyho tvorby, teda v komediálnom žánri udeľujeme Coming 2 America osem bodov z desiatich. Určite sa však nájdu diváci, ktorým nesadne ani humor, a tak budú film považovať za podpriemerný. 

P. S.: Tie počítačové triky bolo nepríjemne cítiť, ale niečo také ako mínus brať nebudeme, keďže nejde o film s rozpočtom 200 miliónov dolárov. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia