Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2021, 17:01
Čas čítania 1:03
Tímea Krauszová

Matúš Vallo je nominovaný na titul najlepšieho starostu na svete. O prestížne ocenenie bojuje 32 starostov z 21 krajín

NEWS MATÚŠ VALLO
Uložiť Uložené

Bratislavský primátor sa dostal do užšieho výberu.

Bratislavský primátor sa dostal na zoznam kandidátov o titul najlepšieho starostu na svete. Matúš Vallo je v užšom výbere spolu s 31 ďalšími kandidátmi z dohromady 21 krajín sveta. O titul bojujú starostovia, ktorí preukázali svoje schopnosti počas pandémie, píše portál Euractiv.

Bude najlepší na svete?

Ocenenie každé dva roky udeľuje medzinárodná organizácia The City Mayors Foundation. Každý rok o víťazovi rozhodujú iné kritériá, napríklad v roku 2016 sa prihliadalo na to, ako sa postavili migračnej kríze, v roku 2018 zas hodnotili, ako v mestách riešia zastúpenie žien v inštitúciách samosprávy.

Tentokrát sa špeciálne zamerali na pandémiu koronavírusu: „Hľadáme starostov, ktorí ukázali výnimočné manažérske a sociálne schopnosti, no čo je ešte dôležitejšie, ktorí vždy konali so zvláštnym ohľadom na tých, ktorých choroba COVID-19 zasiahla najviac,“ oznámila nadácia. Záverečnú nomináciu zverejnili v stredu 3. februára, Vallo sa na zoznam prepracoval spomedzi 81 starostov, ktorých nominovali ľudia.

Nejde však len o boj s koronavírusom. Uspejú starostovia, ktorí budujú ekologicky a sociálne udržateľné mestá a vytvárajú najlepšie podmienky pre život sociálne vylúčených komunít. Najlepší starosta je ten, ktorý ide príkladom v prípravách na klimatickú krízu, píše ďalej Euractiv. 

Odporúčané
Vlastného vraha nachytal na novičoku v boxerkách. Alexej Navaľnyj spôsobuje Vladimirovi Putinovi čoraz väčšie vrásky na čele Vlastného vraha nachytal na novičoku v boxerkách. Alexej Navaľnyj spôsobuje Vladimirovi Putinovi čoraz väčšie vrásky na čele 6. februára 2021, 14:30

O víťazovi rozhodnú ľudia

Hlasovať môžu ľudia z celého sveta, no víťaza neurčí len samotný počet hlasov, ale aj dôvody hlasujúcich. Takto nezískajú výhodu kandidáti z väčších miest, komentár môže zanechať každý hlasujúci. 

Valla nominovali viacerí ľudia, niektorí aj spoza hraníc Bratislavy či Slovenska. Ako dôvody v nominácii uviedli, že je všestranne talentovaný, buduje lepšie mesto, ktoré je tichšie, zelenšie a menej závislé od áut. Vyzdvihujú jeho prácu počas koronakrízy, ale aj snahy smerované na ľudí bez domova či seniorov.

Matúš Vallo je primátorom Bratislavy od roku 2018.

Domov
Zdieľať
Diskusia