Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. februára 2021, 18:44
Čas čítania 1:12
Viktor Kniš

Vláda rozhodla: Plošné testovanie nezrušia, negatívny test musí mať každý zamestnanec vo väčšine okresov

NEWS
Uložiť Uložené

Po troch dňoch, počas ktorých sa vláda najprv nestretla a potom dlhé hodiny rokovala, sme sa dozvedeli závery.

Menej testovania na cestu do práce, do prírody bez negatívneho testu kedykoľvek. Vláda prijala uznesenie, ktorým doplní pravidlá, ktoré budú od pondelka platiť spoločne s Covid automatom. Ten by mal rozdeliť krajinu na viac a menej zasiahnuté regióny, zatiaľ je však celé Slovensko v tzv.  „čiernej fáze“.

Od 10. februára bude musieť mať každý pri ceste do práce negatívny výsledok testu, výnimku má 21 okresov. Týchto 21 okresov nebude potrebovať negatívny výsledok testu každých 7 dní, ale každých 14, resp. 21 dní. Vyhlásil to na tlačovom brífingu minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Prehľadný zoznam nájdeš v tomto článku.

Odporúčané
Zoznam: V týchto okresoch potrebuješ negatívny test na cestu do práce už od stredy Zoznam: V týchto okresoch potrebuješ negatívny test na cestu do práce už od stredy 5. februára 2021, 19:50

Otvoria záhradkárske potreby a zúžia celoplošný skríning

Strany Za ľudí a SaS presadili zrušenie pravidelného masívneho plošného testovania všetkých obyvateľov. Negatívny test nebudú potrebovať ľudia na cestu do prírody.

Richard Sulík oznámil, že síce presadili zrušenie celoplošného skríningu, napriek tomu sa na testovanie budú musieť pripraviť mnohí, keďže sa štát zameria na testovanie v ohniskách. 

„Avšak tie ohniská sú definované tak široko, že aj tak sa bude testovať cca. trištvrte Slovenska. Okrem záhradkárstiev nám toho viac neprešlo, preto som spolu s ministrom Korčokom nezahlasoval za takéto opatrenia,“ uviedol na Facebooku predseda SaS. 

„Oproti pôvodným návrhom, sa takisto v novom nastavení pravidiel lepšie zohľadňuje situácia v regiónoch, s istým uvoľnením podmienok pre regióny, ktoré lepšie zvládajú znižovanie šírenia vírusu a do pravidiel sa zavádza predvídateľnosť,“ uvádza Veronika Remišová. 

Sme rodina nepodporila uznesenie, ktoré upravuje opatrenia od 8. februára. „Takýto trojdňový chaos, aký tu bol, nemôže pokračovať a nebudeme sa na ňom ďalej podieľať,“ povedal minister práce Milan Krajniak. „Robia bláznov z ľudí, robia bláznov z nás,“ dodal.

Odporúčané
Robert Fico nevie vysvetliť, kde spí a priznal stretnutia s N. Bödörom. Toto je 10 fatálnych chýb a toxických kontaktov šéfa Smeru Robert Fico nevie vysvetliť, kde spí a priznal stretnutia s N. Bödörom. Toto je 10 fatálnych chýb a toxických kontaktov šéfa Smeru 5. februára 2021, 14:30

Školy len dobrovoľne

Školý síce budú môcť byť otvorené, no len na dobrovoľnej báze. Tie, ktoré zhodnotia, že je to pre nich bezpečné a zároveň dokážu zabezpečiť pretestovanie učiteľov, personálu, aspoň jedného rodiča a taktiež starších žiakov. Žiaci 1. – 4. ročníka základných škôl test potrebovať nebudú.

Domov
Zdieľať
Diskusia