Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2021, 9:01
Čas čítania 1:08
Adam Novosad

Apple investuje 3,6 miliardy dolárov do automobilky, ktorá na Slovensku vyrába autá. Vyvinú spoločne elektromobil

TECH APPLE KIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

V nasledujúcich rokoch bude Apple zintenzívňovať svoj vývoj elektromobilu spoločne s automobilkou Kia.

Spoločnosť Apple plánuje zintenzívniť vývoj svojho prvého elektromobilu, a tak vo svete motorizmu hľadala spoľahlivého partnera. Všetky indície momentálne naznačujú, že ho Apple našlo v juhokórejskej značke Kia, ktorá už dlhé roky vyrába autá aj na Slovensku.

Zmluvu s touto značkou by vraj Apple malo podpísať už okolo 17. februára a prvý elektromobil by sa na trhu mohol objaviť v roku 2024, informuje CNBC.

Odporúčané
Treba raňajkovať? Musíš mäso umyť pred varením? A môžeš zjesť jogurt po záruke? Odpovedá odborníčka na výživu (Rozhovor) Treba raňajkovať? Musíš mäso umyť pred varením? A môžeš zjesť jogurt po záruke? Odpovedá odborníčka na výživu (Rozhovor) 3. februára 2021, 14:30

Aj keď má Kia na Slovensku značnú pôsobnosť, zrejme sa na výrobu Apple elektromobilu nemôžeme tešiť. Zverejnené informácie hovoria o tom, že Apple do Kia investuje 3,6 miliardy dolárov, pričom elektrické a autonómne vozidlá plánuje vyrábať na území Spojených štátov amerických v štáte Georgia.

Nevedno, či by sa výroba mohla v budúcnosti presunúť aj do Európy a nakoľko by podmienky výroby spĺňala infraštruktúra vybudovaná v závode Kia na Slovensku.

Podľa prvotných správ táto spolupráca značne urýchli vývoj elektromobilu aj uvedenie auta na trh, pretože z pôvodného plánu na približne 5 rokov sa údajne plán scvrkol na menej ako štyri roky. Už v roku 2024 chce mať Apple svoj elektromobil, ktorého projekt sa teraz familiárne označuje ako Apple Car, dostupný na trhu.

Odporúčané
ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti 10. apríla 2024, 17:00

Analytik Ming-či Kuo patriaci medzi najspoľahlivejšie zdroje z prostredia Apple však naďalej tvrdí, že elektromobil môžeme očakávať až v roku 2025. Spolupráca so značkou Kia uľahčí najmä základný vývoj vozidla, pretože Apple sa chystá použiť existujúcu platformu E-GMP od Hyundai, ktorá značky Kia vlastní.

Aj jej nedávna zmena loga na modernejšie a atraktívnejšie zrejme súvisí s tým, ako chce osloviť čoraz mladších zákazníkov zameraných na inovácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia