Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2021, 12:28
Čas čítania 1:53
Adam Novosad Viktor Kniš

Nahnevaný Fico odišiel z tlačovky: Matovič je blázon s krvavými očami, čo chce zatvárať ľudí ako komunisti

NEWS IGOR MATOVIČ OĽANO ROBERT FICO SMER-SD
Uložiť Uložené

Šéf strany Smer-SD na tlačovej konferencii prezentoval výhrady voči voľbe špeciálneho prokurátora.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je podľa Roberta Fica stále politický väzeň. Šéf strany Smer-SD v pondelok zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej rozprával o blížiacej sa voľbe špeciálneho prokurátora. Táto pozícia sa uvoľnila po tom, čo v októbri zadržali Dušana Kováčika a ten sa potom svojej funkcie vzdal.

Fico tvrdí, že Dušan Kováčik bol zadržaný a vzatý do väzby na politickú objednávku súčasnej vládnej koalície, aby si na jeho pozíciu mohli zvoliť vlastného kandidáta. Bývalý premiér si pripravil viacero vyjadrení z médií, ktorými chcel preukázať, že prokurátor špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa údajne spolupracoval so sudcom Najvyššieho súdu Jurajom Klimentom.

Fico: OĽaNO tu zaviedlo represálie ako komunisti z 50. rokov, Dušan Kováčik je pre mňa stále politickým väzňom
Zdroj: TASR

Sudca a prokurátor majú rodinný vzťah

Fico na tlačovej konferencii upozorňoval na to, ako sa sudca Kliment vyjadroval na margo zadržania a vzatia bývalého prokurátora Dušana Kováčika do väzby, zatiaľ čo bola trestná vec živá.

Vo vyjadreniach a rozhovoroch chválil prokurátora Ondreja Repu za dobre vykonanú prácu, čo je podľa Fica podozrivé, pretože medzi prokurátorom a sudcom má existovať príbuzenský vzťah – sudca Juraj Kliment je strýkom prokurátora Ondreja Repu.

„Nikomu neželám ísť do väzby, ani to nebudem nikdy požadovať, ani na nikoho nebudem tlačiť, na to nemám ani právo. Ale títo ľudia musia byť prešetrení,“ vyhlásil Fico o prokurátorovi so sudcom.

Odporúčané
Varovanie analytika: Slovensko je na tom najhoršie z celej Európy, máme 2-násobne vyšší počet nových prípadov, než úrady zachytia Varovanie analytika: Slovensko je na tom najhoršie z celej Európy, máme 2-násobne vyšší počet nových prípadov, než úrady zachytia 25. januára 2021, 11:30

Fico napokon vyhlásil, že podľa jeho zdrojov mal Juraj Kliment v senáte Najvyššieho súdu rozhodovať o sťažnosti Dušana Kováčika voči vzatiu do väzby, do ktorej ho pôvodne vzal Špecializovaný trestný súd. Šéf strany Smer-SD dokonca Klimenta obvinil, že sa údajne nechal prehodiť do senátu rozhodujúceho o Kováčikovi, aj keď v ňom vraj nemal pôsobiť. Tieto informácie však nijako nepodložil.

Sudca Najvyššieho súdu Kliment svoj vzťah so synovcom neskrýva 

O tom, ako sa rodinní príbuzní Ondrej Repa a Juraj Kliment stretli informoval Denník N už pred tromi mesiacmi. Je pravdou, že Kliment bol členom senátu, ktorý rozhodol o vzatí Kováčika do väzby ako náhradník, svoj vzťah s Repom však nikdy neskrýval. 

„Túto otázku som otvoril v rámci rozhodovania o veci a všetci sme sa zhodli na tom, že môj vzťah so synovcom nie je takej intenzity a kvality, aby som sa mal namietať,“ uviedol podľa Denníka N Kliment.

Dušan Kováčik podľa Klimenta vedel o tomto vzťahu a napriek tomu zloženie senátu nenamietal ani nepodal sťažnosť.

Prokurátor Ondrej Repa podával návrh na vzätie Kováčika do väzby ako službukonajúci, celý prípad dozoruje prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek. 

Fico: Matovič chce vidieť svojich politických oponentov za mrežami

 V závere skonštatoval, že vládna strana OĽaNO necháva bývalých funkcionárov zatýkať výlučne na politickú objednávku. OĽaNO sa podľa Fica hrá na komunistickú stranu z 50. rokov minulého storočia, keď na Slovensku vykonáva takéto represálie.

Predsedu vlády Igora Matoviča obvinil z toho, že chce s „krvavými očami" vidieť svojich politických oponentov za mrežami. Z tlačovej konferencie napokon Robert Fico odišiel nahnevaný, keď sa novinárov vypytoval, či nevidia prepojenia medzi súdmi, prokuratúrou a údajnými politickými objednávkami. Negatívna odpoveď redaktorky televízie Markíza ho rozčúlila a v zápätí vlastnú tlačovku ukončil a odišiel. 

Domov
Zdieľať
Diskusia