Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2021, 11:30
Čas čítania 1:15
Adam Novosad

Varovanie analytika: Slovensko je na tom najhoršie z celej Európy, máme 2-násobne vyšší počet nových prípadov, než úrady zachytia

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Analytik Jakub Tillinger prepočtami zisťoval skutočnú situáciu na Slovensku v porovnaní s ostatnými krajinami.

Slovensko je momentálne suverénne najzasiahnutejšou krajinou koronavírusom v Európe. Toto tvrdenie zverejnil v statuse na Facebooku analytik Jakub Tillinger, ktorý stojí za portálom Dáta bez pátosu. Status začína slovami, že aj keď všetci očakávame dobré správy, na tie si budeme musieť ešte počkať.

„Antigénové masívne testovanie na Slovensku nám kompletne rozhasilo kvalitu dát, z ktorých počítame na Slovensku incidenciu,“ vysvetľuje. Keď sa pozrel na vykazované štatistiky nových prípadov po celej krajine a tieto údaje porovnával so situáciou v nemocniciach, objavil nezrovnalosti. „V princípe to niekoľko týždňov vyzeralo príliš dobre oproti tomu, čo sme videli a stále vidíme v nemocniciach,“ pokračuje v objasňovaní situácie Tillinger.

Odporúčané
Východné Slovensko zasypali haldy snehu. Kalamitu na šmykľavých cestách striedajú rozprávkové scenérie Východné Slovensko zasypali haldy snehu. Kalamitu na šmykľavých cestách striedajú rozprávkové scenérie 25. januára 2021, 9:34

Slovensko porovnal s PCR testovaním v Českej republike, na základe čoho mu vyšlo, že za posledný týždeň či dva, sme nemali okolo 20-tisíc pozitívnych prípadov, ale v skutočnosti okolo 43-tisíc. „To znamená, že v 7D priemere sme 7 až 14 dní dozadu neboli na 2 700 až 2 800 pozitívnych, ale až okolo 6 100,“ doplňuje svoje výpočty.

Domov
Zdieľať
Diskusia