Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2021, 14:30
Čas čítania 1:02
Tímea Krauszová Viktor Kniš

AKTUALIZOVANÉ: Tieto okresy si budú musieť zopakovať celoplošné testovanie (Konečné výsledky celoplošného skríningu)

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Za 8 dní sme otestovali viac ako 2,5 milióna obyvateľov.

Naposledy aktualizované 27.1.2021 o 20:00

V dňoch 18. až 26. januára prebiehal celoplošný skríning. Celkovo sa ho zúčastnilo 2 949 017 ľudí, z toho 36 547 mali pozitívne testy. Pozitivita Slovenska je teda 1,24 %. Cieľom skríningu bolo podľa slov premiéra Igora Matoviča získať podrobný prehľad o aktuálnej pandemickej situácii a pomôcť znížiť nielen počty infikovaných, ale aj počty hospitalizovaných a obetí.

Odporúčané
Za akých podmienok budú slovenské festivaly v 2021? Opýtali sme sa hlavných organizátorov Pohody, Grape, Uprisingu a Hip Hop Žije Za akých podmienok budú slovenské festivaly v 2021? Opýtali sme sa hlavných organizátorov Pohody, Grape, Uprisingu a Hip Hop Žije 25. januára 2021, 9:30

Bratislava to dala na tesnotku

„Cieľom bolo zistiť, aká je aktuálna situácia na Slovensku na maximálnom počte ľudí, ktorí sa zúčastnia,“ povedal Matovič. Pri troch miliónoch ľudí teda hovoríme o 58-percentnej účasti a preto sú podľa neho výsledky „veľmi, veľmi vierohodné“.

O finálnych výsledkoch celoplošného skríningu v stredu informoval premiér Igor Matovič na tlačovej besede po zasadnutí ústredného krízového štábu. Po zrátaní výsledkov sa krajina rozdelila na dve polovice: 36 horších okresov si testovanie musí opakovať, pričom premiérov plán bol, že to budú opakovať, až kým to nebude potrebné. Nie je jasné, čo to znamená, číselnú hranicu totiž nikto neurčil. Tých lepších 37 okresov si testovanie zopakovať nemusí.

PCR testy aj antigénové testy však ostávajú naďalej dostupné, pričom odberné miesta sú v správe jednotlivých miest a obcí. Hranica medzi lepšími a horšími okresmi je okolo jedného percenta. Jediné dve krajské mestá, ktoré si testovanie zopakujú, sú Košice a Trnava.

celoplošný skríning,testovanie,covid
Zdroj: Facebook / Úrad vlády Slovenskej republiky

Premiér vyzval k tomu, aby ľudia chránili svojich blízkych aj v domácej karanténe. Podľa jeho slov mnohí, ktorí sa nakazia, to doma vzdajú a nesnažia sa izolovať od zvyšku domácnosti, tým pádom sa nakazí viac ľudí. „Mať covid nie je hanba,“ zdôraznil s tým, že ak má niekto pozitívny výsledok testu, mal by byť zodpovedný a obvolať všetky kontakty, s ktorými sa stretol.

Domov
Zdieľať
Diskusia