Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2021, 18:52
Čas čítania 3:45
Viktor Kniš

PREHĽAD: Ak sa nepôjdeš testovať, nemôžeš ísť do práce, na modrý certifikát zabudni

PREHĽAD: Ak sa nepôjdeš testovať, nemôžeš ísť do práce, na modrý certifikát zabudni
Zdroj: TASR - Pavol Zachar
ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Od stredy 27. januára platí na Slovensku nový režim. Na mnohých miestach budú môcť kontrolovať, či si sa bol počas uplynulého týždňa testovať.

Od 18. januára prebieha na Slovensku tzv. celoplošný skríning vo všetkých regiónoch krajiny. Trvať bude do 26. januára, najväčší nápor však odberné miesta zaznamenajú práve počas víkendu, kedy otvárajú odberové miesta takmer všetky mestá a obce. 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí 29. januára na základe výsledkov oznámi, aká situácia je na Slovensku po testovaní. Krajina by sa mala rozdeliť na 37 „horších“ a 36 „lepších“ okresov.

Zároveň chce vláda „zapnúť“ Covid automat, podľa ktorého by sa následne na základe epidemiologickej situácie mali otvárať školy aj prevádzky a uvoľňovať opatrenia, ak by sa situácia zlepšila. 

Premiér Igor Matovič očakáva, že sa počas soboty a nedele príde otestovať približne 80 % populácie, čo v absolútnych číslach predstavuje asi 2,5 milióna ľudí. 

Pripravili sme základný prehľad toho, čo by si mal pred testovaním vedieť, aby ťa nič neprekvapilo. Kto sa testovania nezúčastní a nebude mať potvrdenie o negatívnom výsledku, nebude môcť ísť do práce ani do prírody. 

Odporúčané
PREHĽAD: Ako bude vyzerať masívne plošné testovanie, kto má výnimky a kam sa bez negatívneho výsledku nedostaneš? PREHĽAD: Ako bude vyzerať masívne plošné testovanie, kto má výnimky a kam sa bez negatívneho výsledku nedostaneš? 17. januára 2021, 19:57
V tomto článku si prečítaš:
  • Aké výnimky pribudli a kto sa nemusí ísť otestovať
  • Ako nájsť odberné miesto vo svojom mieste bydliska
  • Kde sa bude plošný skríning o týždeň opakovať
  • Prečo musíme rátať s dlhými radmi a bude rozumné teplo sa obliecť 
  • Na ktoré miesta sa bez negatívneho výsledku testu nedostaneš
  • Na ktoré miesta sa dostaneš aj bez testu

Rozšírili zoznam výnimiek

Testovanie vláda označuje ako dobrovoľné, testovať sa nemusia všetci občania Slovenska. Výnimka platila pre telesne postihnutých, seniorov nad 65 rokov a deti do 10 rokov. Zoznam výnimiek ešte rozšírili. Výnimka aktuálne platí pre:

Domov
Zdieľať
Diskusia