Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2021, 19:23
Čas čítania 0:48
Daniel Mikolášik

Vakcína od Pfizeru nielenže bráni nákaze, ale tiež znižuje šírenie koronavírusu. Naznačujú to prvé výsledky očkovania

ZDRAVIE PFIZER VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Podľa predbežných dát sa u zaočkovaných znížilo šírenie ochorenia na približne 50 percent.

Izrael už približne tri týždne masovo očkuje obyvateľov proti koronavírusu. V rámci ich očkovacieho programu vyšli najavo nové zistenia, ktoré tvrdia, že vakcína Pfizer-BioNTech má okrem vytvorenia protilátok v tele tiež pomáhať proti šíreniu koronavírusu. Vakcína od tohto výrobcu je rozdistribuovaná aj na Slovensku.

Ako píše New York Post, niektoré izraelské vedecké inštitúcie, ako aj ministerka zdravotníctva Sharon Alroy-Preis poukazujú na výsledky očkovania vakcínou v krajine s prvými expertnými odhadmi. Podľa predbežných dát, ktoré ministerstvo v kooperácii s vedcami zverejnilo, sa u zaočkovaných znížilo šírenie ochorenia na približne 50 percent.

Odporúčané
Na Slovensko dorazila prvá zásielka vakcíny od firmy Moderna Na Slovensko dorazila prvá zásielka vakcíny od firmy Moderna 12. januára 2021, 19:04

Tieto výsledky sa pritom ukázali už 14 dní po prvej dávke v rámci dvojfázového očkovacieho systému. Ministerka tvrdí, že ide o predbežné údaje vychádzajúce z výsledkov testov na koronavírus, ktoré robili na zaočkovaných, ale aj na nezaočkovaných ľuďoch. Skúmanú vzorku tvorilo približne 400-tisíc osôb.

Domov
Zdieľať
Diskusia