Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2021, 19:04
Čas čítania 0:40
Jakub Paulík

Na Slovensko dorazila prvá zásielka vakcíny od firmy Moderna

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO OČKOVANIE VAKCÍNA
Uložiť Uložené

K vakcíne od Pfizeru/BioNTechu sa pridáva aj produkt spoločnosti Moderna.

Na Slovensku sa už od konca decembra očkuje s vakcínou od Pfizer/BioNTech, ktorú schválila Európska lieková agentúra. Minulý týždeň dostala v EÚ zelenú takisto aj vakcína od Moderny. 

Ministerstvo zdravotníctva SR informovalo, že na Slovensko už dorazila prvá zásielka vakcíny od firmy Moderna, v počte 5 000 dávok.

Vakcínu proti Covid-19 od Moderny testovali na 30 000 ľuďoch. Klinické skúšanie preukázalo jej 94,1 % úspešnosť. Podobne ako vakcína od Pfizeru/BioNTechu sa aj Moderna podáva v dvoch dávkach. Medzi nimi by mal byť časový rozostup 28 dní.

Odporúčané
Vydržíš mesiac bez alkoholu? Nielenže budeš viac fit a usporíš peniaze, môžeš aj predísť problému so závislosťou Vydržíš mesiac bez alkoholu? Nielenže budeš viac fit a usporíš peniaze, môžeš aj predísť problému so závislosťou 10. januára 2021, 14:30

Najčastejšie nežiaduce účinky po očkovaní danou vakcínou sú zvyčajne mierne a krátkodobé. Patria k nim bolesť a začervenanie v mieste vpichu, napuchnuté alebo citlivé uzliny v podpazuší, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica, horúčka, nevoľnosť a zvracanie,“ napísalo ministerstvo na Facebooku.

Domov
Zdieľať
Diskusia