Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2021, 17:02
Čas čítania 3:13
Tímea Krauszová

Igor Matovič chce pretestovať celé Slovensko najneskôr budúci víkend

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Premiér to oznámil na tlačovej konferencii po rokovaní vlády.

„Situácia na Slovensku je veľmi vážna, dalo by sa nazvať, že až kritická,“ otvoril pondelkovú tlačovú konferenciu minister zdravotníctva Marek Krajčí. V pondelok sme zaznamenali rekordný počet ľudí v nemocniciach. Až 3 292 ľudí je hospitalizovaných s podozrením na Covid-19 alebo už s potvrdeným ochorením, 250 ľudí je na umelej pľúcnej ventilácii a desiatky pacientov na ďalších podporných dýchacích režimoch.

Okrem toho Krajčí potvrdil, že je na Slovensku aj nový infekčný kmeň koronavírusu z Británie, ktorý zvyšuje reprodukčné číslo a posúva ho nad hranicu 1. Po pondelkovom rokovaní vlády boli na tlačovej konferencii aj premiér Igor Matovič a podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger.

Dopad chýbajúcich AG testov: Sulík môže za 4300 mŕtvych

Vývoj pandémie za posledné mesiace premiér opäť znázornil aj graficky. Neodpustil si poznámku na nenakúpené antigénové testy, ktoré mu mal zabezpečiť Richard Sulík. Tento nedostatok premiér kritizuje už dlhodobo.

Podľa grafu si chýbajúce testy vyžiadali 4 300 zbytočných obetí a ďalšie tisícky budú mať doživotné zdravotné problémy. No čísla podľa Matoviča aspoň potvrdzujú efekt celoplošného testovania, ako aj lockdownu. Už pred Štedrým dňom mal byť 7-dňový priemer na úrovni 500 nových prípadov denne, to sa však pre chýbajúce testy nepodarilo. Plánovali tri kolá celoplošného testovania, tie však neuskutočnili. Hoci po celoplošnom testovaní predtým čísla klesali, prípady znova narástli v období sviatkov.

Odporúčané
Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) 9. júla 2022, 14:30

Podľa Matoviča sa práve preto „vlak“ s koronavírusom rozbehol prirýchlo a teraz je veľmi náročné zastaviť ho. „Teraz sa musíme rozhodnúť, čo robiť ďalej. Jednou možnosťou je nerobiť nič. Vzhľadom na to, že postupne mutácia naberá nový podiel na trhu, tvrdý lockdown nie je schopný stlačiť krivku dole, vie ju len udržať,“ pokračoval premiér.

Pre tvrdý lockdown, ktorý momentálne platí, príde Slovensko podľa slov ministra financií Eduarda Hegera až o miliardu eur. Je podľa neho kľúčové, aby sa situácia dostala pod kontrolu do konca februára a žiadne opatrenia sa momentálne uvoľňovať nemôžu. Ochrana ekonomiky a životov a zdravia ľudí sú podľa ministra úzko prepojené. „Tu niet pochýb o tom, že toto je investícia, ktorú musíme urobiť.“

Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Budeme testovať podľa pandemickej situácie

Len niekoľko krajín na svete prijalo tvrdší lockdown, a to tak, že zatvorili fabriky (fungovala len kritická infraštruktúra ako elektrárne či obchody). „To sa podobá na môj slávny blackout z minulého roku, no tomu sa chceme vyhnúť. My by sme spustili domino efekt v celej Európe, keby sme zatvorili fabriky,“ povedal ďalej. Na Slovensku je veľa fabrík, ktoré vyrábajú súčiastky pre ďalšie európske firmy a v prípade zastavenia výroby by sme mohli ovplyvniť aj ostatné štáty.

Podľa neho je jedinou možnosťou držať sa scenáru celoplošného testovania až do momentu, kým nedosiahneme pôvodne predvianočný cieľ, teda 500 nových prípadov denne. Jedinou možnosťou je dosiahnuť reprodukčné číslo 0,5 v jednotlivých okresoch. „Ak nám naozaj záleží na životoch a vzdelaní našich detí, musíme sa vydať touto cestou,“ vraví premiér. Školy podľa neho nemôžu privítať žiakov, kým nebudeme mať novú mutáciu pod kontrolou.

Odporúčané
Nakupujeme s hygieničkou počas pandémie: rozmysli si, kedy ideš nakúpiť, čo ideš nakúpiť, a na pitie z plechovky zabudni Nakupujeme s hygieničkou počas pandémie: rozmysli si, kedy ideš nakúpiť, čo ideš nakúpiť, a na pitie z plechovky zabudni 9. novembra 2021, 9:30

S testovaním chce začať najneskôr od budúceho víkendu, a to vo všetkých okresoch. Následne chce okresy testovať „týždeň čo týždeň“ podľa aktuálnej situácie. Keďže nemáme dostatok AG testov, budúci víkend budú testovať len v najviac postihnutých okresoch. Ešte dnes bude podľa premiéra zasadnutie odborníkov a samospráv, aby sa testovanie mohlo naplánovať. Pomáhať bude znovu aj armáda.

Nový kmeň koronavírusu je aj na Slovensku

Potvrdili ho na východe Slovenska, v Nitre aj v Bratislave,  kde ho potvrdili zhruba v polovici vzoriek. „Sú to malé vzorky, nedajú sa z nich robiť závery,“ povedal minister. Podľa neho ešte budú potvrdzovať, či naozaj ide o britský kmeň, budeme potrebovať vyvinúť novú PCR sadu, ktorá sa zameria priamo na tento nový kmeň koronavírusu.

„Budeme môcť veľmi rýchlo štandardným testom zisťovať, či tento nový kmeň vírusu je prítomný. My predpokladáme, že bude, no takto budeme môcť zisťovať zamorenie našej populácie.“ Tento kmeň je agresívnejší, ide o infekčnejšiu mutáciu, a čím viac ho budeme mať na Slovensku, tým horšia je prognóza do budúcnosti. 

Odporúčané
Vysoko nákazlivý kmeň koronavírusu sa už šíri v Bratislave. Tvrdý lockdown bude musieť byť dlhý, odkázal Krajčí Vysoko nákazlivý kmeň koronavírusu sa už šíri v Bratislave. Tvrdý lockdown bude musieť byť dlhý, odkázal Krajčí 9. januára 2021, 18:32

Lockdown nestačí, neznížil počty nakazených

„Po troch týždňoch lockdownu je situácia viac-menej rovnaká,“ povedal sklamane Matovič s tým, že do lockdownu sme vstúpili so zhruba 7000 novými prípadmi koronavírusu denne. Takýto počet pribúda aj dnes, podľa neho sú grafy nových nakazení akýmsi zrkadlom našich činov a rozhodnutí. Do očkovania by sa tieto počty zrejme vôbec nezmenili pri doterajších opatreniach.

Na tlačovke (ako aj na rokovaní vlády) prezentoval dokument NHS (anglického úradu verejného zdravotníctva), ktorý hovorí o novej mutácii koronavírusu. „Tá nová mutácia si v priebehu 6 týždňov si svoj podiel na ľuďoch dokáže zvýšiť z 15 % na 85 %. Dnes na Slovensku môže byť 15-20 % ľudí touto novou formou infikovaných,“ povedal premiér. V horizonte niekoľkých týždňov by teda na Slovensku mohol mať agresívnejší koronavírus z Británie väčšinový podiel nakazených. Zároveň sa táto mutácia šíri rýchlejšie.

Podľa premiéra by na Slovensku, v prípade, že sa žiadne opatrenia nezmenia, mohlo narásť v horizonte niekoľkých týždňov reprodukčné číslo na 1,3. To znamená o tretinu viac nových prípadov, a za niekoľko týždňov by premiérovými výpočtami vzrástol denných prírastok nových prípadov až o 120 %.

V snahe vyhnúť sa tomu začneme znovu s testovaním. 

Domov
Zdieľať
Diskusia