Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2021, 10:30
Čas čítania 2:00
Daniel Mikolášik

Psy rozprávajú, dohadujú sa na chľastačke a užívajú si orgie. Aj takto vyzeral prvý diel nového slovenské seriálu Bodka

FILMY A SERIÁLY BODKA TV JOJ
Uložiť Uložené

Nový slovenský seriál, v ktorom psy rozprávajú. Aj keď by radšej nemuseli.

Zabudni na Komisára Rexa či Lietajúceho Buda. Televízia JOJ odpremiérovala pilotný diel dobrodružného rodinného krimi seriálu Bodka, ktorého ústrednou postavou nie je žiadny herec, ale hovoriaci pes. Áno, čítaš správne.

Už po pozretí upútavky sme zostali mierne skeptickí, pretože filmy a seriály s hovoriacimi zvieratami sú pre väčšinu divákov pomerne naivné až infantilné a predovšetkým už niekoľko rokov pasé.

Odporúčané
Markizácky seriál Najhorší týždeň môjho života je viac trápny ako vtipný Markizácky seriál Najhorší týždeň môjho života je viac trápny ako vtipný 7. januára 2021, 21:05

Kinematografická technológia, kedy filmári pomocou počítačových úprav dokážu psiu tlamu naprogramovať tak, aby to vyzeralo, že dokáže rozprávať, bola totiž populárna ešte na prelome tisícročí. Práve vtedy sa v kinách premietali americké rodinné komédie ako Lietajúci Bud, Prasiatko Babe či chlpatí kamoši, v ktorých sa režiséri snažili personifikovať zvieratá.

Poďme ale späť k Bodke. Televízia sa na nasadenie očakávaného seriálu pripravovala pomerne dlhú dobu, prvýkrát sa o ňom totiž začalo hovoriť ešte pred pár rokmi. Prvý diel napokon prichádza na televízne obrazovky až teraz.

JOJ-ka si od seriálu očividne sľubuje veľa. Promuje ho totiž už od začiatku decembra 2020 a na štvornohom hrdinovi dokonca postavila vianočné džingle. Okrem border kólie menom Bodka je hlavnou postavou seriálu aj nie veľmi úspešný a v pracovnom kolektíve neobľúbený policajný detektív Šimon Malík (Róbert Jakab), ktorý okrem iného nenávidí psy.

V mnohých ohľadoch sa seriál až nápadne podobá známemu krimi seriálu Komisár Rex. V jednej z úvodných scén, kedy sa Šimon aj s kolegami nachádzajú na policajnej stanici, prichádza na rad scéna, ktorá odkazuje na nemeckého Rexa. Policajný pes sa tam snaží zobrať zabalenú obloženú žemľu detektíva, podobne, ako to robil spomínaný Rex.

Bodka
Zdroj: TV JOJ

Pes patrí Šimonovej priateľke Nine, ktorá však kvôli lákavej modelingovej ponuke odletí na pol roka do Austrálie a neposedného psa nechá na starosť práve Šimonovi. Ten sa počas deja kvôli Bodke dostáva do nepríjemných situácií, kvôli čomu psa neznáša ešte viac. V jeden deň však zistí, že Bodka dokáže rozprávať, no je jediným človekom na svete, ktorý to počuje.

Odporúčané
Seriál Iveta mal skvelý rozbeh, nadšenie však rýchlo opadlo a v závere prišiel nával klišé (Recenzia) Seriál Iveta mal skvelý rozbeh, nadšenie však rýchlo opadlo a v závere prišiel nával klišé (Recenzia) 19. februára 2023, 22:00

Tu však scenáristi akosi pozabudli pridať vysvetlenie, prečo práve Šimon je ten vyvolený. Nevadí. Prídu ešte nepochopiteľnejšie a bizarnejšie scény. Jednou z nich je napríklad vodca všetkých psov, ktorého oslovujú Budha alebo Guru. Ten žije na koženom gauči v luxusnom apartmáne s niekoľkými fenkami. Bodka si k nemu chodí po rady, ale aj na psie orgie.

Seriál, ktorý budú vysielať každú sobotu o 20:35, by mal byť určený pre rodiny, no kvôli naivite deja by sme ho tipovali skôr pre malé deti. Už počas prvého dielu boli badateľné mnohé chyby, ktoré dospelého diváka vyrušujú. Napríklad to, akým spôsobom psy komunikujú, ako sa pohybujú či prejavujú emócie.

Bodka
Zdroj: TV JOJ

V jednom zábere, keď Šimon ležal na zemi a Bodka sa ho snažil prebrať striekaním z pumpovacej termosky, bolo na malý moment možné vidieť, ako labku stláčajúcu pumpu drží ľudská ruka. Komické sú aj konverzácie psov.

Veľmi zvláštne až trápne bolo aj to, keď sa Bodka rozprával v parku s iným psom Erikom. Takto sa lúčili: „Serus Erik. A skočíme niekedy na futbal. A na malé pivo. Aj na frťana,“ povedal jeden pes. „Sa sundáme,“ odpovedal druhý.

Aj napriek filmovým chybám, plytkým konverzáciám, trápnym scénkam či infantilnému deju si môžu diváci prísť na svoje. Ide totiž o klasickú slovenskú rodinnú oddychovku, ktorá je však veľmi zlou napodobeninou nemeckého Komisára Rexa. Názor si utvor sám.

Domov
Zdieľať
Diskusia