Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2021, 19:32
Čas čítania 0:56
Viktor Kniš

Ani psa by som tým netestoval, je to šmejd. Sulík nakúpil milión testov, ktoré sú nám nanič, odkazuje Matovič

NEWS IGOR MATOVIČ RICHARD SULÍK
Uložiť Uložené

Premiér odkázal, že sa bude Sulíka pýtať, prečo nakúpil 1 milión nekvalitných testov značky RapiGen, ktorými už medzičasom začali testovať Slovákov, pretože dochádzali zásoby.

Na Slovensku otestovali nekvalitnými antigénovými testami značky RapiGen približne 250-tisíc ľudí. Už pred týždňom matematik Richard Kollár upozorňoval, že ide o testy, ktoré dokážu odhaliť pozitívnych s rovnakou vírovou náložou s oveľa menšou pravdepodobnosťou ako tie, ktoré Slovensko používalo doteraz. 

Premiér Igor Matovič v Sobotných dialógoch uviedol, že je chybou Richarda Sulíka, že tento typ testov nakúpili. „Ani psa by som s tým netestoval. Nezachytí to nikoho a my sme medzičasom 250-tisíc ľudí testovali. My sme tých ľudí doslova oklamali, robili sme na nich hókusy-pókusy a dali sme im falošný pocit, že nie sú chorí,“ skonštatoval predseda vlády.

„Ten test je šmejd. To nie, že zviera tým testovať, nikoho tým netestovať. A stálo to 3,9 milióna eur. Budem sa pýtať Richarda Sulíka, čo s tou škodou,“ dodal premiér.

Odporúčané
Matovič: Deti môžu snívať 2 mesiace, že sa dostanú do školy. Rovnako aj reštaurácie, že otvoria Matovič: Deti môžu snívať 2 mesiace, že sa dostanú do školy. Rovnako aj reštaurácie, že otvoria 9. januára 2021, 12:35

Šéf SaS tvrdí, že ide o rovnakú značku testov, ktoré Slovensko využilo počas prvého plošného testovania. „Sú to presne tie isté testy, aké boli použité v prvom plošnom testovaní... tak fakt neviem, kam týmto smeruje,“ uviedol minister hospodárstva na Facebooku v odpovedi pre jedného z diskutujúcich. Nie je jasné, či Sulík v tomto prípade hovorí pravdu. 

Slovensko nakúpilo 13 miliónov testov za 52,3 milióna eur v októbri 2020.

Správa štátnych hmotných rezerv vtedy uzavrela kúpne zmluvy na antigénové testy na diagnostiku ochorenia COVID-19 s troma firmami. 


Najviac testov, 10 miliónov, dodala spoločnosť Eurolab Lambda. Išlo o kvalitné testy značky SD Biosensor. 2 milióny testov dodala spoločnosť Abbott Laboratories Slovakia, posledný milión spomínaných nekvalitných RapiGen testov dodala košická Juhapharm s.r.o.

Domov
Zdieľať
Diskusia