Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
7. januára 2021, 10:25
Čas čítania 0:45
Viktor Kniš

V Bratislave bude do dvoch týždňov situácia ako v Nitre, odhadujú analytici

NEWS
Uložiť Uložené

Dráma príde o dva týždne, tvrdia analytici z projektu Dáta bez pátosu, ktorí každý deň zverejňujú aktuálne grafy.

Situácia v Bratislave bude do dvoch týždňov porovnateľná s tou, ktorú dnes máme v Nitre. Uvádzajú to analytici z platformy Dáta bez pátosu, nasvedčuje tomu sedemdňová incidencia, ktorá narástla za týždeň o 69 %. 

„Tipujeme ju ako druhú Nitru do 2 týždňov. Banská Bystrica a Trenčín s Trnavou doplnia silné kvarteto na juhozápade. Tie čísla sú šialené aj dnes, ale dráma príde až o 2 týždne,“ dodávajú analytici. Opierajú sa o dáta z 5. januára 2021. 

Problémom je podľa odborníkov skutočnosť, že sa ľudia z bublín vracajú netestovaní do práce. „Všetko je to o mobilite pracovnej sily, ktorá vychádza z bublín rodín a ubytovní a netestovaná nastupuje u zamestnávateľov do práce. Vírus miluje nosičov, ktorí pendlujú, a to sú dnes zavreté školy,“ dodávajú.

Podľa aktuálneho plánu chce ministerstvo školstva otvoriť školy pre všetkých žiakov už o necelé tri týždne, predtým by mali študenti absolvovať plošné testovanie. 

Odporúčané
Slováci húfne vybehli do prírody za snehom, podľa Krajčího je to v poriadku Slováci húfne vybehli do prírody za snehom, podľa Krajčího je to v poriadku 7. januára 2021, 8:52

Dáta bez pátosu pripomínajú slovenskému ministerstvu financií, že okrem zavádzania tvrdých lockdownov je dôležité predstaviť aj plán, ako ľuďom kompenzovať výpadky príjmov. „V Nemecku na tlačovej konferencii vystúpila pani kancelárka s oznamom a hneď po nej minister financií. Balík pomoci predstavuje v Nemecku na december naviac 4,5 miliárd eur týždenne,“ špecifikujú analytici. 


Domov
Zdieľať
Diskusia