Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. januára 2021, 16:38
Čas čítania 1:30
Viktor Kniš

Už sa nedozvieme, či bol Lučanský vinný z korupcie. Zastavia trestné stíhanie, majetok zostane rodine

NEWS
Uložiť Uložené

Bývalý policajný prezident podľahol zraneniam, ktoré si spôsobil pri pokuse o samovraždu. Prokurátor zastaví trestné stíhanie a prebehne riadne dedičské konanie.

Milana Lučanského zadržali v rámci akcie Judáš pred niekoľkými týždňami. Obvinený bol z prijímania úplatkov, ktorých výška mohla prekročiť hodnotu 510-tisíc eur. Krátko po vzatí do väzby sa pokúsil o samovraždu a spôsobil si vážne zranenia, ktorým 30. decembra 2020 podľahol. 

Judáša vyšetria, ale Lučanského nie

O korupcii v prípade Lučanského vypovedali bývalý funkcionár Norbert Pakši a podnikateľ František Böhm. Pakši tvrdí, že keď sa v roku 2018 stal Lučanský šéfom polície, siahol po starých kontaktoch, od ktorých si pýtal za pomoc úplatky. 

Lučanský mal prijať od augusta 2018 až do konca roka 2019 opakovane 30-tisíc eur každý mesiac. Celkovo tak mohol zobrať na úplatkoch až 510-tisíc. Tieto peniaze mali byť súčasťou väčšieho balíka, ktorý si podľa Pakšiho delili aj ďalší obvinení v rámci akcie Judáš. Ešte predtým mal Milan Lučanský prijať opakovane úplatky v rokoch 2014 a 2015. Vyplýva to z uznesenia o vznesení obvinenia, ktoré má redakcia Refresheru k dispozícii.

V rámci akcie Judáš je obvinený aj oligarcha z Nitry Norbert Bödör a ďalší policajní funkcionári. 

Odporúčané
Generál, ktorý sa nebál Černáka ani Kyselinárov, no jeho meno sa spája s Kaliňákom. Kto bol Milan Lučanský? Generál, ktorý sa nebál Černáka ani Kyselinárov, no jeho meno sa spája s Kaliňákom. Kto bol Milan Lučanský? 30. decembra 2020, 18:05

To, či bol Milan Lučanský vinný, sa už verejnosť nedozvie, aj keď vyšetrovanie v rámci akcie Judáš bude naďalej pokračovať. Dozorujúci prokurátor už podľa zistení TV Noviny spracúva uznesenie o zastavení trestného stíhania. Potvrdila to hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová. 

„Vychádza mi to tak, že na mňa vyberal od Böhma peniaze, ktoré si nechával. Preto na Böhma nikdy nedal číslo a vždy bol ako sprostredkovateľ stretnutí. Asi sa bál, že by sa ma sám Böhm možno spýtal, že či som spokojný s financiami, ktoré mi mal poslať,” bránil sa pred súdom Lučanský. Povedal, že pol milióna eur je tak veľa peňazí, že by s nimi musel kúriť.

Milan Lučanský v teréne.
Milan Lučanský v teréne. Zdroj: TASR

Majetky polícia nepreverí

V prípade jeho majetku prebehne dedičské konanie a majetok zostane rodine, uvádza Denník N. Milan Lučanský vlastnil hneď niekoľko atraktívnych nehnuteľností. 

Refresher nedávno našiel jeho rekreačnú chatu vo Valčianskej doline, ktorá je blízko jeho luxusnej vily v Bystričke. Patrí Lučanskému a jeho manželke, kúpiť ju mali vlani. Podľa lokálneho realitného odborníka by mohla mať hodnotu približne 250-tisíc eur a považuje ju za zaujímavú investíciu.

Lučanský tiež vlastnil haciendu pri Martine. Dom nikdy nebol zaťažený hypotékou. Celková investícia do nehnuteľnosti mala byť podľa dokumentácie minimálne 330-tisíc eur. Ako získal lukratívne pozemky, Lučanský nikdy nevysvetlil. Podľa lokálneho realitného odborníka, ktorého sme oslovili, aj keby bol dom holobyt, tak s pozemkom môže mať hodnotu okolo 700-tisíc eur. 

Domov
Zdieľať
Diskusia