Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. decembra 2020, 18:05
Čas čítania 4:51
Vladimíra Púpavová

Generál, ktorý sa nebál Černáka ani Kyselinárov, no jeho meno sa spája s Kaliňákom. Kto bol Milan Lučanský?

Generál, ktorý sa nebál Černáka ani Kyselinárov, no jeho meno sa spája s Kaliňákom. Kto bol Milan Lučanský?
Zdroj: TASR
REFRESHER MÁRIA KOLÍKOVÁ ROBERT KALIŇÁK SMRŤ
Uložiť Uložené

Policajný generál Milan Lučanský si 29. decembra vo väzbe v Prešove siahol na život. Dnes následkom svojich zranení podľahol v prešovskej nemocnici, potvrdila to jeho rodina na sociálnej sieti.

Milan Lučanský počas svojej takmer tridsaťročnej policajnej kariéry pomohol vyriešiť desiatky závažných prípadov z kriminálnej oblasti a organizovaného zločinu.

Medzi jeho kariérne vrcholy patrí rozuzlenie takmer neriešiteľnej kauzy Kyselinári, prípad mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka, objasnil vraždu podnikateľa Jána Kubašiaka, podieľal sa na prípade Sátor, vyriešil výbuch žilinského automatu pri ktorom zahynuli okoloidúci civilisti, významne prispel v odhaľovaní organizovaných skupín v Košiciach, v Prešove, v Považskej Bystrici a v Prievidzi. Väčšinu svojej kariéry mal povesť precízneho policajta, ktorý dosahoval vynikajúce výsledky.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa vypracoval od rádového policajta až na hlavu polície. 
  • Prečo sa súdil s exprezidentom policajného zboru Jaroslavom Spišiakom.
  • Prečo bol spájaný s Robertom Kaliňákom.
  • Prečo mal konflikt s Andrejom Kiskom aj Robertom Ficom.
  • Ako sa dostal exprezident policajného zboru do väzby.
  • Z čoho bol Milan Lučanský obvinený a ako prebiehali jeho poslené dni...
Odporúčané
Milan Lučanský zomrel. Podľahol vážnym zraneniam po pokuse o samovraždu Milan Lučanský zomrel. Podľahol vážnym zraneniam po pokuse o samovraždu 30. decembra 2020, 16:13

Raketová kariéra

Rodák z Popradu si vybudoval kariéru od piky. V roku 1989 začínal ako frekventant v Pezinku (zaúčal sa tam za policajta), odtiaľ sa na krátko presunul do Liptovského Hrádku a koncom roka 1990 nastúpil v policajnom zbore v Martine. Tam si prešiel vývojom od inšpektora, referenta až po staršieho referenta. V roku 1997 sa presunul do Žiliny a rok neskôr už pracoval pre miestny Úrad organizovanej trestnej činnosti (ÚOTČ). V roku 2004 sa tento úrad zrušil a vznikol Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) v Banskej Bystrici (predchodca NAKA), kde pokračoval vo svojej kariére až kým sa v roku 2008 nevypracovala na jeho šéfa.

Odporúčané
Psychológ Kešický: Neviem si predstaviť, že by som niekedy jednoznačne povedal, že niekto nemá sklony k samovražde (Rozhovor) Psychológ Kešický: Neviem si predstaviť, že by som niekedy jednoznačne povedal, že niekto nemá sklony k samovražde (Rozhovor) 30. decembra 2020, 13:01

Zlom v jeho kariére zrejme nastal v roku 2010, keď nastúpil na post policajného prezidenta Jaroslav Spišiak za vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Spišiakovi sa nepozdával prístup Lučanského k prípadu mafiána Karola Mella, ktorého obvinili z objednávky vraždy. Ten mal údajne dať zastreliť v roku 2004 v Moste pri Bratislave bývalého policajta. Nakoniec Spišiak Lučanského odvolal a ten ho za to potom žaloval. Na súde sa dohodli a už ďalej na seba v médiách neútočili. 

V rokoch 2010 až do nástupu nového vedenia v roku 2012 bol mimo službu a pracoval ako bezpečnostný pracovník v DMS Trebišov. Po tejto práci sa vrátil do policajného zboru na post zástupcu ÚBOK a stal sa prvým viceprezidentom policajného zboru. V roku 2016 nastúpil ako generálny riaditeľ Sekcie kontroly a inšpekcie ministerstva vnútra. V roku 2018 sa stal prezidentom policajného zboru.

Milan Lučanský odpovedá médiám na otázky.
Milan Lučanský odpovedá médiám na otázky. Zdroj: TASR

Treba zdôrazniť, že sa mu darilo za vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS), Roberta Fica (SMER-SD) aj Petra Pellegriniho (SMER-SD). Pre povýšenia medzi rokmi 1998 až 2003 vyštudoval externe pedagogiku na univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. V roku 1999 získal výložky kapitána. Vymenoval ho bývalý minister vnútra Ladislav Pittner (SDKÚ-DS). Ďalší minister Vladimír Palko (KDH) ho v roku 2006 povýšil na podplukovníka. V roku 2008 ho Robert Kaliňák (SMER-SD) povýšil na plukovníka.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93009 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo bol spájaný s Robertom Kaliňákom. 
  • Prečo mal konflikt s Andrejom Kiskom aj Robertom Ficom. 
  • Ako sa dostal exprezident policajného zboru do väzby.
  • Z čoho bol Milan Lučanský obvinený a ako prebiehali jeho poslené dni.
Domov
Zdieľať
Diskusia