Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. januára 2021, 15:23
Čas čítania 1:39
Viktor Kniš

Lyžiarske strediská na Slovensku sú zatvorené, turisti však zákaz ignorujú: Nevieme si s nimi rady, odkazuje prevádzkovateľ

NEWS
Uložiť Uložené

Podľa záberov z kamier sa aj dnes v komplexe Park Snow Donovaly lyžuje. Podľa infolinky si s ubytovanými nevedia rady.

Podľa záberov z kamier sa dnes od rána lyžuje vo viacerých strediskách. Záujem o slovenské hory napriek zákazu dokazuje aj počet áut na parkoviskách.

Park Snow Donovaly sa síce riadi nariadením, ktoré včera zverejnila vláda a lanovky zastavil, napriek tomu sa lyžiari aj turisti vybrali na svahy svojvoľne. „Ľudia sú tu, využívajú svahy na prechádzky, tak čo máme robiť? Musíme to strpieť,“ reagoval Park Snow Donovaly na infolinke. V turistickej oblasti majú stále veľmi veľa ubytovaných, ktorých nemôžu vyhnať.

Na našu otázku, či by nebolo možné ľudí z areálu vykázať alebo zavolať políciu, odpovedali, že by ju síce mohli skúsiť zavolať, ale nevedia, aká bude odozva. „Budeme sa snažiť od pondelka zjazdovky oplotiť, ale dozvedeli sme sa to včera, niečo podnikneme už aj zajtra,“ dodal zástupca Park Snow Donovaly na infolinke. Práve oplocovanie vidí ako riešenie, je však otázne, ako to zaberie. 

lyžovanie
Zdroj: holidayinfo reprofoto

Na poslednú chvíľu

Vláda rozhodla o zatvorení lyžiarských stredísk včera večer, okolo šiestej oznámil informáciu verejnosti minister dopravy. 

Od dnešnej polnoci sú zatvorené aj všetky lyžiarske strediská na Slovensku. Rovnako sa zatvárajú aj všetky hotely. Ľudia, ktorí sa ubytovali v týchto zariadeniach ešte pred oznámením prísnejších opatrení, v nich môžu zostať do skončenia pobytu. Pobyt si však nemôžu predĺžiť a ubytovacie zariadenia nemôžu prijímať nových hostí.

Hotely môžu pokračovať v prevádzkovaní až do skončenia pobytu posledného ubytovaného hosťa, avšak najneskôr do 10. januára 2021. 

Park Snow Donovaly na internetovej stránke o zákaze viditeľne informuje. „Od 1.1.2021 zároveň platí prísny zákaz vstupu na všetky lyžiarske trate v stredisku za účelom vykonávania akýchkoľvek aktivít vrátane sánkovania, prechádzok so psom či skialpinizmu!,“ píše sa hneď v úvode. 

Odporúčané
VEĽKÝ PREHĽAD ZÁKAZOV: Ako vyzerá tvrdý lockdown na Slovensku? VEĽKÝ PREHĽAD ZÁKAZOV: Ako vyzerá tvrdý lockdown na Slovensku? 1. januára 2021, 10:32

Súkromná akcia

Podľa záberov z kamier sa lyžuje aj v stredisku Strachan Ski, ktorý sa nachádza v Belianskych Tatrách. Na tomto mieste sa nachádza ešte oveľa viac ľudí, ako na Donovaloch. Damián Stolár z marketingového oddelenia Refresheru uviedol, že tam v dopoludňajších hodinách mali majitelia súkromnú akciu. „Na lanovke v tom čase sedela obsluha lanovky pri revíznej jazde po ukončení strediska. Na lanovke nesedeli žiadni lyžiari ani ľudia z verejnosti,“ dodal. 

Strachan Ski reagoval aj na zábery zo živej kamery, podľa ktorých v stredisku bolo niekoľko desiatok ľudí v čase okolo obeda. „Bohužiaľ, na fotografii je verejnosť, ktorej sme nevedeli zabrániť prísť na kopec plný snehu a trvalo nejaký čas, kým sme sa poznažili svah vyprázdniť,“ dodali.

Aj Strachan Ski informuje na oficiálnej stránke o zákaze lyžovania: „Lyžiarske stredisko od 1. januára 2021 je z dôvodu pandemických opatrení uzavreté.“

 

Živé zábery na stránke Holidayinfo.sk dokazujú, že turisti zo svahov ani po zatvorení desiatok lyžiarskych stredísk nevymizli a nevadí im ani to, že nefungujú lanovky.  

Domov
Zdieľať
Diskusia