Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. decembra 2020, 11:37
Čas čítania 1:12
Marián Mauik Biel

Telekom spúšťa 5G sieť na Slovensku. Zatiaľ len v Bratislave

TECH
Uložiť Uložené

Vyššia rýchlosť, rýchlejšia odozva a lepšie pokrytie sú hlavné benefity 5G

Telekom od dnešného dňa spúšťa svoju 5G sieť na Slovensku. Ako prvé sú pokryté vybrané mestské časti Bratislavy a onedlho aj priemyselný park v Žiline.

Pokrytá je približne polovica Bratislavy, konkrétne 8 mestských častí. Petržalka, Ružinov, Nové Mesto, Trnávka, Vajnory, Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Devínska Nová Ves (vrátane areálu Volkswagen). V budúcnosti sa plánuje rozširovanie siete do ďalších lokalít. Rozsah 5G siete v tejto fáze je podobný ako pri štarte ich 4G siete v roku 2013.

5G Telekom mapa pokrytia
5G Telekom mapa pokrytia Zdroj: Telekom

5G kampusovú sieť (lokálna privátna bezdrôtová sieť vybudovaná pre určitú geografickú oblasť) má spustenú aj vo firme CEIT v Žiline.

Telekom v prvej vlne využíva pásmo 2 100 Mhz a tvrdí, že to zabezpečí rýchlosti od 300 do 600 Mbps pri sťahovaní dát a 60 až 80 Mbps pri ich odosielaní. Teda približne zdvojnásobuje svoje rýchlosti.

Vo svojej ponuke má už 12 rôznych modelov smartfónov, ktoré 5G podporujú. Táto technológia sa už stáva pomaly štandardnou výbavou aj zariadení strednej aj nižšej cenovej kategórie. 5G od Telekomu zatiaľ podporujú všetky iPhony radu 12, Huawei P40 Pro a Mate 40 Pro, OnePlus 8T, Xiaomi Mi 10T Lite a Mi 10T Pro a Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Note 20 5G a Note 20 Ultra 5G. Ale to neznamená, že na 5G smartfónoch iných značiek by sieť nemala nabehnúť. Len týchto 12 majú podporu overenú priamo Telekomom.

Nie je potrebné meniť SIM kartu ani nič nastavovať. Štandardne každý takýto mobil vyhľadá 5G sieť a automaticky sa pripojí. Len si treba zvyknúť, že 5G je trochu náročnejší na batériu mobilu.

Telekom si spustením 5G siete sľubuje aj zlepšenie vyťaženosti 4G siete. Tá tento rok výrazne narástla.

Mimochodom, z prieskumu Telekomu na nešpecifikovanej vzorke vyplynulo, že len 5 percent opýtaných má obavy z tejto siete. Inak povedané, konšpiráciám o škodlivosti tejto technológie verí len drobná časť opýtaných obyvateľov Slovenska.

Testovaciu 5G sieť už má spustenú vo vybraných bratislavských mestských častiach aj O2, operátor 4ka ju zas testuje v Banskej Bystrici. Orange má naplánované spustenie svojej 5G siete na začiatok budúceho roka. 

Domov
Zdieľať
Diskusia