Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Mountain Bali.
13. decembra 2020, 18:01
Čas čítania 2:37
Sponzorovaný obsah

Bali ti neponúka iba dychberúce pláže. Spoznaj výnimočné čaje a kávu z tohto ostrova

Bali ti neponúka iba dychberúce pláže. Spoznaj výnimočné čaje a kávu z tohto ostrova
Zdroj: Geio Tischler, Unsplash
GASTRO ČAJ KÁVA
Uložiť Uložené

Prenes sa na čarovný ostrov Bali vďaka šálke čaju či kávy.

Preslávený ostrov Bali je snom takmer každého cestovateľa. Jeho atmosféru však môžeš nasať aj bez toho, aby si kupoval letenku. Čarovné Bali neponúka len dychberúce pláže s bielym pieskom. Nájdu sa tu aj sopečné pohoria s plantážami, na ktorých sa pestuje čaj a káva. Tie si môžeš z pohodlia domova vychutnávať vďaka Mountain Bali, ich jedinému distribútorovi na Slovensku.

Ubud a Gunung Catur sú oblasti v Bali, z ktorých pochádza tento čaj a káva. Mestečko Ubud je známe svojím bohatým poľnohospodárstvom. Všetky byliny pochádzajú z indonézskych rastlín, ktoré farmári naprieč generáciami pestujú rovnako už stovky rokov. Farmári lístky čajovníka a bylín zbierajú výhradne ručne a všetky čajové zmesi Mountain Bali sú zo 100% prírodných zdrojov, bez prísad, aróm a konzervačných látok.

čaj, farmár, čajová plantáž, mountain bali
Zdroj: Mountain Bali

Pomáhajú na nespavosť, úzkosti či únavu

Medzi zmesami čajov si každý nájde to, čo sa mu najviac hodí. Každá bylinka má iný účinok, a preto sú v čajoch skombinované tak, aby ti pomohli zmierniť únavu, či naopak pomohli navodiť spánok, alebo len tak pre chuť, na príjemný poobedný relax. 

  • Ayurveda obsahuje citrónovú trávu, kardamón, zázvor, pandán a ružu a pomáha zmierniť nespavosť. 
  • Brain Booster obsahuje gotu kolu, ktorá pomáha zmierniť únavu, úzkosť a zlepšuje pamäť. Moringa obsiahnutá v čaji pomáha zase vyrovnať hladinu cukru v krvi a dodáva výživu pre oči a kosti. Zmes je doplnená o nechtík a mätu.
  • Detox s obsahom zeleného čaju, mäty, moringy, zázvoru a citrónovej kôry je ideálny na podporenie metabolizmu, dodáva energiu a redukuje chuť do jedla. 
  • Energising poteší milovníkov škorice a klinčekov, ktoré dopĺňajú pomarančovú kôru a zázvor. Táto kombinácia je bohatá na vitamín C, pomáha liečiť hypertenziu a úzkosť. 
bali, čaj, sypaný čaj, Mountain bali,
Zdroj: Mountain Bali
  • Healing je zmes, ktorá sa skladá z citrónovej trávy, lístkov kvetov nechtíka, gomfrény hlávkatej a ruže. Neobsahuje kofeín, preto je vhodný na celodenné pitie. Upokojuje myseľ aj telo a je vhodný pri liečbe suchého kašľa. 
  • Hormonal vďaka bylinkám jicama, gofréma hlávkatá, moringa a feniklu pomáha regulovať hormonálnu nerovnováhu. Obsahuje tiež vlákninu, vitamín C, vitamín E, vitamín B6 a mnoho ďalších, zdraviu prospešných látok. 
  • Morning je príjemný zelený čaj doplnený o nechtík a ružu, ideálny na pitie ráno. Zelený čaj má stimulujúce účinky, zatiaľ čo nechtík pomáha udržiavať zdravú pokožku.
  • Vanilla Chai je čierny čaj obohatený o kokosové vločky, vanilku, kardamón, škoricu a pandán. Ihneď si ťa získa príjemnou sladkou chuťou a prenikavou arómou. 
  • Vitality obsahuje sviežu kombináciu gotu koly, mäty a citrónovej trávy. Táto zmes pomáha zlepšovať pamäť a obnovuje hladinu hormónov v tele. 
čaj, sypaný čaj, mountain bali, bali
Zdroj: Mountain Bali

Okrem týchto zmesí si môžeš pochutnať aj na ľadových čajoch, v troch rôznych príchutiach: GreenHealing a Detox

čaj, ľadový čaj, zelený čaj, fľaška, čaj vo fľaši, bali, mountain bali
Zdroj: Mountain Bali

Výberová káva zo sopečného pohoria pražená na Slovensku

Spomínané pohorie Gunung Catur je domovom kávovníka arabského, z ktorého pochádza káva Mountain Bali. Pestovanie kávy sa medzi plantážnikmi traduje už stáročia a po celý ten čas sa riadia pravidlom Tri Hita Karana, čo znamená Tri príčiny blahobytu. Základom je harmónia s Bohom, medzi ľuďmi a hlavne harmónia voči životnému prostrediu. Aj preto je pestovanie s využitím pesticídov na Bali zakázané. 

čaj, káva, ľadový čaj, balíček, bali, mountain bali
Zdroj: Mountain Bali

Ako pri každej káve, aj pri tejto sa odrazil výnimočný pôvod v jej chuti. Poteší milovníkov sladšej kávy, keďže má charakteristickú čokoládovú chuť doprevádzanú citrusovými podtónmi s nádychom jemne pražených orechov. Káva je pražená na Slovensku a dostupná ako light aj medium roast na prípravu filtrovanej kávy či espressa. 

káva, pitie kávy, mountain bali, bali
Zdroj: Mountain Bali
  • Light roast káva je ideálna na alternatívnu prípravu. Dominantná je čokoládová chuť doplnená sladkými praženými mandľami s náznakom sladkých čerešní a mandarínok, ktoré káve dodávajú sviežosť. Zakúpiť si ju môžeš v 250 a 1 000 gramovom balení. 
  • Medium roast káva  je vhodná na prípravu espressa a jej chuť je charakteristická kakaom doprevádzaná klinčekmi a datľami. Chuť sa postupne vyvíja do sladkého marcipánu a v dochuti zanechá na jazyku jemnú korenitosť, typickú pre tento región.
káva, káva z bali, bali
Zdroj: Mountain Bali

Kávu si môžeš vychutnať aj vo forme Cold brew, čo je 14 hodín lúhovaný macerát pomletých zŕn vo filtrovanej vode. Jedna 250 ml fľaška predstavuje energiu, ktorú ti dodajú približne 3 šálky kvalitného espressa.

káva, coldbrew, mountain bali, bali
Zdroj: Mountain Bali

Či už sa rozhodneš pre čaj alebo kávu, môžeš si byť istý, že kúpou týchto produktov podporuješ miestnych farmárov na Bali. Momentálne tieto produkty zakúpiš na e-shope alebo v potravinách Yeme. 

Domov
Zdieľať
Diskusia