Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. novembra 2020, 8:28
Čas čítania 1:18
Dominik Vetrák

Liberator je vynikajúca vojnová dráma. Unikátna animácia zaručí, že sa od seriálu nebudeš vedieť odpútať

FILMY A SERIÁLY THE LIBERATOR
Uložiť Uložené

Nový vojnový seriál na Netflixe skutočne stojí za to.

The Liberator je na Netflixe dostupný niekoľko dní. Ide o 4-dielnu minisériu z prostredia 2. svetovej vojny. Dej zachytáva skupinu vojakov známych ako Thunderbirds počas operácie Avalanche. Spojenci sa vtedy pokúsili preniknúť do fašistického Talianska a sabotovať nepriateľov zvnútra. Nemcov a Talianov však ich útok neprekvapil a podarilo sa im ho odraziť.

4-dielny seriál/film zobrazí útrapy oboch strán, no zameria sa najmä na amerických vojakov a ich odhodlanie zvíťaziť vo chvíli, keď chceli ustúpiť už aj ich velitelia. Seriál ťa okamžite zoznámi so sympatickými postavami a hlavne férovým, čestným a charizmatickým veliteľom Sparksom.

Odporúčané
Ed Wood: Najhorší filmový režisér na svete, ktorý klamal, zavádzal a pod vojenskou uniformou nosil nohavičky a podprsenku Ed Wood: Najhorší filmový režisér na svete, ktorý klamal, zavádzal a pod vojenskou uniformou nosil nohavičky a podprsenku 9. novembra 2020, 14:32

Dočkáš sa množstva akčných scén, prekvapivých momentov aj klasických vojnových sekvencií. Na rad prídu aj momenty obetovania sa, emotívne zábery z koncentrákov či na ranených civilistov, scény vyvražďovania, ale prekvapivo aj sekvencie plné ľudskosti, a to, dokonca, aj na strane nacistov.

Liberator ponúka všetko, čo milujeme na vojnových príbehoch. Bohužiaľ, tvorcom sa nepodarilo úplne vyhnúť žánrovým klišé. Miniséria je aj sčasti predvídateľná a nedá sa povedať, že by ťa niektoré dejové linky veľmi prekvapili. Akcia je dostatočne svižná, vojaci umierajú na oboch stranách a nikdy som sa pri sledovaní nenudil. 

Pomohla tomu aj špeciálna animácia. Tá vznikla vďaka novovytvorenej technológii s názvom Trioscope™ Enhanced Hybrid Animation. Kombinuje skutočne natočené a ľuďmi nahrané scény a počítačovú animáciu. Animované zábery tak získavajú na autentickosti. Vizuál tak častokrát pôsobí odzbrojujúco a minisériu tak vnímaš úplne inak.

Liberator neponúka v rámci vojnového žánru okrem skvelej animácie nič prevratné. Využíva viaceré archetypy vojnových postáv, snaží sa humanizovať niektorých nacistov, ktorí len poslúchali rozkazy, no a z nejakého dôvodu predstavuje všetkých veliteľov hlavnej postavy Felixa ako chápavých, empatických a rozumných nadriadených, ktorí sa mu snažia vyjsť v ústrety. 

The Liberator je vďaka svojej animácii, sympatickým postavám a stále atraktívnemu príbehu z 2. svetovej vojny nadpriemernou minisériou, ktorú stojí za to vidieť. Len od nej nečakaj, že v rámci žánru príde s niečím prevratným, či už z hľadiska príbehu, postáv alebo celkového posolstva.  V mini recenzii si odnáša sedem a pol bodu z desiatich.

Domov
Zdieľať
Diskusia