Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2020, 14:32
Čas čítania 6:47
Dominik Vetrák

Ed Wood: Najhorší filmový režisér na svete, ktorý klamal, zavádzal a pod vojenskou uniformou nosil nohavičky a podprsenku

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Eda Wooda po smrti „poctili“ ocenením za najhoršieho režiséra všetkých čias.

Ed Wood bol americký režisér, scenárista, producent, herec a spisovateľ. Žil v rokoch 1924 až 1978. Počas tejto doby ho široká verejnosť veľmi nevnímala. V Hollywoode bol známy ako excentrický, netalentovaný režisér, ktorý remeslo takmer vôbec nepoznal. Iste, dokázal natočiť hocijaký film, no jeho kvalita bola podpriemerná. 

Natáčal braky, obsadzoval zlých (ne)hercov a mal svojský štýl réžie, keďže takmer nikdy netočil scény viackrát. Už prvé klapky boli v jeho očiach dokonalé, aj keď v nich diváci mohli nájsť množstvo chýb. Vyžíval sa v natáčaní sci-fi filmov, hoci využíval smiešne efekty a rekvizity. Jeho filmy prepadli u kritikov a v kinách o ne nebol záujem.

Odporúčané
Recenzia: Xbox Series X Recenzia: Xbox Series X 5. novembra 2020, 15:00

Aj napriek tomu sa mu ale podarilo nájsť peniaze pre svoj ďalší projekt. Častokrát to bolo klamstvami, podvodmi, alebo pofidérne vyzerajúcimi návrhy filmov. Ed Wood žil v dobe bez internetu. Dnes by pravdepodobne po prvom fiasku skončil a nedostal by toľko priestoru.

V Hollywoode sa časom stal neslávne známym, a tak bolo pre neho získanie peňazí na rozpočet svojich filmov čoraz náročnejšie. Po niekoľkých celovečerných projektoch sa teda musel uchýliť k natáčaniu porna. 

Wood nemal ľahké detstvo. Jeho matka ho obliekala do dievčenských šiat, pretože si celý život želala mať dcéru. Edovi to narušilo psychiku a do ženských šiat sa obliekal po zvyšok svojho života. Nemalo to nič spoločné s jeho sexualitou. Bol heterosexuál a páčili sa mu ženy. 

Útočisko ako dieťa hľadal v komiksoch, v žánri pulp fiction a fascinovalo ho všetko spojené s mysticizmom, mágiou a spiritualitou. Miloval westerny a medzi jeho prvé detské idoly patrili  Buck Jones a Béla Lugosi.

Johnny Depp ako Ed Wood vo filme od Tima Burtona
Johnny Depp ako Ed Wood vo filme od Tima Burtona Zdroj: Disney

Prvý menovaný bol americkým hercom objavujúcim sa prevažne vo westernoch. Zomrel ako 50-ročný, keď sa údajne pokúšal zachrániť ľudí počas jedného z veľkých požiarov v Bostone. Herec Béla Lugosi mal na Woodov život oveľa väčší vplyv.

Samotný Ed Wood rýchlo vyrástol. Postupne zbieral vyhodené zábery z kinofilmov. Keď mal 12 rokov dostal svoju prvú kameru, stal sa uvádzačom v kine a hral aj v hudobnej kapele. Po útokoch na Pearl Harbor v roku 1942 narukoval do armády. Tvrdil, že mu jeden z japonských vojakov vyrazil zuby, no podľa vojenských záznamov sa bitiek veľmi nezúčastňoval.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 90244 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa Ed Wood na vojne viac bál zranenia ako smrti.
  • Že na svoje vtipkovanie a rozkazovanie svojej manželke doplatil životom. 
  • Kto a za akých bizarných podmienok mu financoval jeho filmy.
  • Aký mal vzťah s Bélom Lugosim, prvým predstaviteľom filmového Draculu, ktorý neskôr prepadol drogám.
  • Že bol netalentovaným, no zanietením cinefilom, ktorého filmy a tvorba si vyslúžili prívlastky najhoršie v histórii.
  • Ironicky, režisér Tim Burton o ňom natočil film, ktorý získal dva Oscary. V akých to bolo kategóriách?
Domov
Zdieľať
Diskusia