Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. novembra 2020, 10:15
Čas čítania 5:05
Miriam Rumanková

Kabelky Birkin od Hermès stoja tisíce eur. Prečo si niektorí Slováci kúpia kúsok kože v cene malého bytu?

Kabelky Birkin od Hermès stoja tisíce eur. Prečo si niektorí Slováci kúpia kúsok kože v cene malého bytu?
Zdroj: Instagram/kyliejenner
MÓDA
Uložiť Uložené

V butiku si musíš kúpiť model, ktorý ti personál ponúkne. Niektorí aj napriek tomu nákup Birkin považujú za lepšiu investíciu ako kúpu nehnuteľnosti.

Kabelky s názvom Birkin od francúzskej značky Hermès sú bezpochyby najdrahšími módnymi doplnkami tejto kategórie na svete. Cena jedného kúsku sa pohybuje od 9 000 eur až po takmer pol milióna. Najdrahšia kabelka od značky Hermès sa predala v roku 2019 za astronomických 500 000 amerických dolárov. V čom sú také výnimočné a prečo do nich niekto investuje, toľko ako napríklad do nehnuteľností?

Kabelku Birkin od Hermès si kupujú aj Slováci. Ochotní sú za ňu zaplatiť aj 20- tisíc eur. Prečo sa do nich oplatí investovať?
Zdroj: Instagram/m.t.l1968
V tomto článku si prečítaš:
  • Podľa koho je pomenovaná Birkin od Hermès
  • Koľko rokov musia trénovať krajčírky, aby mohli ušiť Birkin
  • Koľko Birkiniek sa ročne predá na Slovensku
  • Kto vlastní Birkin za 500 000 dolárov
  • Ako si môžeš kúpiť Birkin
  • Kto má najväčšiu zbierku Birkin kabeliek na svete
  • Koľko stála najdrahšia Birkin kabelka, ktorá sa predala cez MYLUXBAZAR a putovala na Slovensko

Ako to celé vzniklo

Príbeh Birkiniek začína s ich menovkyňou – Jane Birkin. Anglická herečka si pri lete z Paríža do Londýna sadla vedľa vedúceho predstaviteľa značky Hermès, Jeansa-Louissa Dumassa. Jane bola známa tým, že všade kam chodila, nosila so sebou prútený košík a používala ho naozaj na všetko.

Hovorí sa, že sa tam mala potraviny aj detské plienky. Keď sa pokúšala vyložiť kôš do priestoru pre príručnú batožinu, veko sa otvorilo a obsah sa rozsypal po celej uličke. Jane sa začala sťažovať, že nemôže nájsť víkendovú tašku, ktorá sa jej páči a Dumas sa jej predstavil ako šéf Hermès. Dvojica strávila let skicovaním všetkých možných návrhov kabeliek, ktoré by ženám vyhovovali.

Kabelku Birkin od Hermès si kupujú aj Slováci. Ochotní sú za ňu zaplatiť aj 20- tisíc eur. Prečo sa do nich oplatí investovať?
Zdroj: Instagram/janebirkindaily

 O rok neskôr predstavil Jeans-Louiss Dumass Jane kabelku Birkin, ktorá mala priestranný ale zato prepracovaný kožený dizajn, ktorý je ideálny na denné nosenie. Vrecká na Birkine boli navrhnuté funkčne tak, aby boli pevne utesnené a nič z nich nemohlo vypadnúť.

Spoločnosť Hermès začala vyrábať tašky v Paríži z prvotriednych materiálov, ako je teľacia koža, koža z aligátora alebo pštrosa. Je tomu tak dodnes a každý jeden kúsok vyrábajú ručne. Títo remeselníci trénujú roky a roky, aby vyrobili jednu z týchto kabeliek. Niektorí z nich musia trénovať aj 10 rokov, aby im dovolili stať sa súčasťou módnej ikony z Francúzska.

Začiatky neboli vôbec ľahké ani pre Birkinky

Pri prvom uvedení na trh Birkinky neboli až také populárne. Až v 90. rokoch sa Birkin stala jednou z ikonických tašiek. V dnešnej dobe sú symbolom luxusu. Victoria Beckham ich údajne vlastní viac ako 100. Hodnota jej osobnej zbierku sa odhaduje na 2 milióny dolárov. Za najväčšiu zberateľku Birkiniek na svete sa považuje Jamie Chua zo Singapuru s jej dvesto kabelkami.

Odporúčané
Personal shopper slovenských celebrít: Najlepšie sa oblieka Separ, je to aj dobrý zákazník a kúsky si vyberá precízne (Rozhovor) Personal shopper slovenských celebrít: Najlepšie sa oblieka Separ, je to aj dobrý zákazník a kúsky si vyberá precízne (Rozhovor) 11. novembra 2020, 14:30

Prečo sú Birkin kabelky šialene drahé

Jedným slovom exkluzivita. Existuje množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú finálnu cenu Birkinky. Skutočne záleží na koži, farbe, veľkosti kabelky alebo spony. 

Ďalším dôvodom vysokej ceny tašky je jej obmedzená dostupnosť. Celkový počet tašiek Birkin, ktoré spoločnosť ročne vyrobí je tajomstvom. Odhaduje sa však, že v obehu ich môže byť okolo 200 000 kusov

Ako sa môžeš dostať k Birkin

Získať Birkinku nie je jednoduché. Nemôžeš len tak nabehnúť do obchodu a kúpiť si ju. Aj keď v minulosti ešte existoval zoznam čakateľov, dnes už môžeš len dúfať, že budeš natoľko dôležitý alebo budeš mať chuť v Hermès nechať dostatočnú sumu, aby ti tašku ponúkli. Ani v tomto prípade to ešte nemáš vyhraté. Nie je isté, že ti predavači prinesú tvoju požadovanú veľkosť v tvojej vysnívanej farebnej kombinácii. 

„Mnoho krajín už systém “waiting” list zrušilo, tuším ani najbližšia Viedeň vás na neho nezapíše, iba vás odbijú s odpoveďou štýlom “waiting na waitinglist”. Myluxbazar má personalsopperky v celej Európe tak len trpezlivo vyčkávame,ktorej sa niečo podarí uchmatnúť, a druhá polovica sú naše zákazníčky, ktoré mali to šťastie ju kúpiť a vzali ju len s úmyslom predať,“  povedala pre Refersher Viktória Kisová, zakladateľka MYLUZBAZARU, kde môžeš nájsť Birkinku priamo z obchodu na jednom z mála miest na Slovensku.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 90768 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako môže bežný smrteľník získať Birkin
  • Koľko sú za Birkin ochotní zaplatiť Slováci a Česi
  • Kto vlastní najdrahšiu Birkin na svete
  • Prečo je investícia do Birkin výhodná 
Domov
Zdieľať
Diskusia