Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. septembra 2020, 17:26
Čas čítania 4:44
Adel Ghannam

Jediný aktívny politik obvinený z vrážd stojí opäť pred súdom, sátorovci mali preňho škrtiť biele kone

Jediný aktívny politik obvinený z vrážd stojí opäť pred súdom, sátorovci mali preňho škrtiť biele kone
Zdroj: KR PZ v Bratislave
ZAUJÍMAVOSTI MAFIA PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Ako opisoval vraždy bielych koní vo štvrtok na súde vrah z gangu sátorovcov a čo na to hovorí prokurátor?

Stalo sa to niekedy medzi rokmi 2007 až 2009. Za Jurajom Bugárom sa zastavil Zsolt Nagy známy ako Csonti s tým, že si musia ísť „vyhliadnuť nejaké miesto”. Spolu sa presunuli autom k pásu stromov, ktorý sa nachádza medzi obcami Veľké Dvorníky a Ohrady za ovocným sadom. Tam začali obaja muži kopať jamu. Keď bola vykopaná do polovice, dal Zsolt Nagy pokyn Jurajovi Bugárovi, aby pokračoval bez neho a násedne odišiel autom preč. 

 
Keď sa vrátil, bol s ním už Vojtech Rampák, ktorého kostrové pozostatky vykopala polícia v januári 2019. Rampákovi povedal Zsolt Nagy aby vystúpil z auta. Zhodil ho na zem a začal ho škrtiť. „V posledných minútach hovoril, že má stŕpnutú ruku. Hovoril mi nech mu pomôžem,” hovoril vo štvrtok 10. septembra pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Juraj Bugár. 

Odporúčané
Ľudské kosti v mlynčeku sa mu zasekávali. Mäso kamaráta z detstva nakoniec vyhodil do Dunaja Ľudské kosti v mlynčeku sa mu zasekávali. Mäso kamaráta z detstva nakoniec vyhodil do Dunaja 28. apríla 2020, 14:34

Starosta obce Dolný Chotár František Dora pred hlavným pojednávaním.
Starosta obce Dolný Chotár František Dora pred hlavným pojednávaním. Zdroj: TASR - Jakub Kotian

 Vraždy, podvody aj pervitín


Vykonávateľ viacerých vrážd, za ktoré si odpykáva 21-ročný trest odňatia slobody, Juraj Bugár svedčí proti jedinému aktívnemu politikovi obvinenému z vrážd - Františkovi Dorovi staršiemu.

František Dora, ktorý je starostom obce Dolný Chotár už desaťročia je obžalovaný spolu so svojím synom Františkom Dorom mladším a dvoma ďalšími mužmi z viacerých vrážd bielych koní, členstva v zločineckej skupine ale aj faktoringového podvodu. 

V obžalobe sa pri jednom z vykonávateľov vrážd spomína aj obchodovanie s pervitínom. Vražda bieleho koňa Vojtecha Rampáka je tak len jeden z deviatich skutkov, za ktorý stojí skupina z južného Slovenska pred súdom. 

Čo je na prípade naozaj kuriózne je už spomínaný fakt, že je František Dora  stále starostom. Na stránke obce Dolny Chotár sa pýši svojimi úspechmi, nechýba ani fotka pamätnej medaile, ktorú udelil Františkovi Dorovi v roku 2011 trnavský župan Tibor Mikuš.  Ako je to možné? Dora je pred zákonom bezúhonný človek, rovnako ako každý, kto nebol právoplatne odsúdený. Starostom zostáva teda aj vo väzbe aj keď jeho funkciu plní momentálne zástupca starostu.

Odporúčané
Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) 24. februára 2024, 9:30

Už v júli, keď sa pojednávanie s “dorovcami” začalo bolo jasné, že pôjde o veľký prípad aj vzhľadom na rozsah dokazovania aký avizovala predsedníčka senátu. Tá vytýčila pojednávania až takmer do Vianoc so zámerom vypočuť viacerých vrahov z radu sátorovcov. 


Skupinu štyroch obžalovaných súdi senát sudkyne Pamely Záleskej, v ktorom po jej boku sedia sudcovia Emil Klemanič a Ján Buvala. Záleskej senát stojí aj za odsúdením Zoltána Andruskoá, ktorý sprostredkoval vraždu novinára Jána Kuciaka. Okrem toho bola Záleská sudkyňou v senáte Emila Klemaniča, ktorý Mariana Kočnera a Pavla Ruska odsúdil na 19-ročný trest odňatia slobody za falšovanie zmeniek TV Markíza.

František Dora mladší prichádza na hlavné pojednávanie
František Dora mladší prichádza na hlavné pojednávanie Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Vraždu bieleho koňa Vojtecha Rampáka dokresľuje obžaloba prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Bohdana Čeľovského, ktorá hovorí o tom, čo sa dialo pred skutkom, ktorý opísal na súde Juraj Bugár. Starosta Dolného Chotára František Dora starší si mal túto vraždu objednať u dnes už mŕtveho bossa skupiny sátorovcov Ľudovíta Sátora. 

 
Toho neskôr v roku 2010 zavraždili jeho vlastní, ešte predtým ho však mal komunálny politik František Dora kandidujúci kedysi pod vlajkami SMK a neskôr Mostu-Híd využívať na likvidáciu bielych koní aj prostredníctvom svojho syna Františka Doru mladšieho. 

 
Vojtecha Rampáka ktorý sa aj podľa svedkov v spise ukrýval v penzióne Hubert v Dunajskom Klatove navštívil samotný Ľudovít Sátor so Zsoltom Nagym pod zámienkou, že sú policajti a odviezli ho na chatu v Orechovej Potôňi. Odtiaľ pokračoval Zsolt Nagy už bez Sátora ale s Rampákom za pripraveným Jurajom Bugárom. Modus operandi, podľa ktorého sa mafiáni z južného Slovenska vydávali za policajtov, sa nachádza v mnohých spisoch nezvestných bielych koní. 

„Keď som sa pýtal, že kto to je, čo to je, tak mi povedal, že je to bezdomovec, ktorý nemá nikoho.”

Jediný aktívny politik obvinený z vrážd stojí opäť pred súdom, sátorovci mali preňho škrtiť biele kone
Zdroj: KR PZ v Bratislave

Takým bol aj Peter Nagy. O tom, že polícia našla jeho telo sa dozvedela jeho matka skôr z televíznych novín ako od vyšetrovateľov, čo novinárom so slzami v očiach povedala koncom júla, keď súd začal o prípade pojednávať. Aj o jeho smrti rozprával vo štvrtok Juraj Bugár, keď opísal ako si ho František Dora mladší, starostov syn, zavolal do kancelárie. „Povedal, že by niekoho bolo treba “dať dole”. Kedže on vedel, že už som takúto vec robil, myslím si, že ma preto oslovil,” vysvetľoval senátu. 

 
„Keď som sa pýtal, že kto to je, čo to je, tak mi povedal, že je to bezdomovec, ktorý nemá nikoho,” Na vraždu mal rekrutovať František Dora mladší aj spoluobžalovaného Ladislava Alföldiho, s ktorým sa Juraj  Bugár stretol na podobnom mieste, na akom skonal Vojtech Rampák. Brutálnu vraždu opisoval Juraj Bugár cez tlmočníčku z maďarčiny s kľudom v hlase.

Odporúčané
Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? 28. septembra 2023, 12:30

Obžalovaný Ladislav Alföldi mal na miesto činu prísť na svojej Octavii už aj s obeťou Petrom Nagyom. Potom čo obaja vystúpili z auta mal Petra Nagya obžalovaný objať okolo ramien a začať s ním kráčať. Po pár krokoch mal však z ničoho nič vytiahnuť pištol a na údajné prekvapenie svedčiaceho vraha Juraja Bugára streliť Petra Nagya do hlavy. 

Špecializovaný trestný súd v Pezinku
Špecializovaný trestný súd v Pezinku Zdroj: TASR - Jakub Kotian

 
Peter Nagy rovnako aj Vojtech Rampák sa stali ako desiatky ďaľších obeťami možno najkrvilačnejšieho gangu v histórii Slovenska. Aspoň tak sa hovorí o gangu Ľudovíta Sátora medzi kriminovinármi, policajtmi aj prokurátormi. Skupina, ktorá vo svojom besnení ďaleko časovo presiahla všetkých danišovcov, diničovcov, sýkorovcov, piťovcov aj černákovcov vraždila aj po smrti svojho bossa Ľudovíta Sátora.

Čím to je, že dokázala táto na pohľad nenápadná skupina slovenských Maďarov prežívať tak dlho? „Hodnotím to ako marazmus spoločnosti, že dlhodobo tolerovala páchania najbrutálnejšej trestnej činnosti napriek tomu, že na šéfa tejto zločineckej skupiny bolo vydaných množstvo medzinárodných zatykačov hneď po tej 10-násobnej vražde v bare Fontána,” uviedol pre Refresher prokurátor Bohdan Čeľovský.

 
Napriek tomu skupina naďalej pokračovala v trestnej činnosti, za čím vidí prokurátor aj už dokázanú korupciu. „Máme preukázané, že minimálne dvaja vysokopostavení policajní funkcionári spolupracovali s touto skupinou,” doplnil prokurátor. Narážal tým pritom aj na niekdajšieho funkcionára Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) Borisa Drevenáka, ktorému Najvyšší súd sprísnil pôvodný trest a odsúdil ho na 17 rokov väzenia aj za to, že napomáhal sátorovcom pri vražde člena konkurenčného gangu papáyovcov. Drevenák je dodnes na úteku. Prokurátor nezabudol ani na ich politické kontakty, či už to bolo členstvo niekdajšej družky Sátora Judity Csörgőovej v strane Most-Híd alebo aj samotného Františka  Doru staršieho. 

 
Čím sa však sátorovci líšili od skupín pôsobiacich v Bratislave, ktoré majú svoje dni dávno za sebou bola aj ich regionálna príslušnosť. „Rozprávali sa len po maďarsky. Nepúšťali medzi seba nikoho iného, to teritórium je menšie už na tak malom Slovensku,” povedal prokurátor. „Boli šikovní v tom, že vedeli získať kontakty na práve tie osoby, ktoré mali vyšetrovať závažnú trestnú činnosť v tom regióne, kde oni pôsobili.” 

Nebohý boss sátorovcov Ľudovít Sátor
Nebohý boss sátorovcov Ľudovít Sátor Zdroj: TASR - Štefan Puškáš

Telá sa vykopávajú dodnes

To, že sátorovci, medzi ktorých zaraďuje prokurátor v prvom bode obžaloby aj Františka Doru staršieho, strašia svojimi skutkami južné Slovensko dodnes, dokazuje aj včerajší nález polície. Podľa informácii TV Markíza pracujú príslušníci Národnej kriminálnej agentúry už niekoľko dní na roli neďaleko obce Dolný Bar pri Dunajskej Strede. Podľa informácii televízie našli v hĺbke niekoľkých metrov pozostatky obete mafiánskej vraždy. Malo ísť opäť o vraždu sátorovcov.

Odporúčané
Mafiánske budovy v Bratislave. Na týchto miestach v 90. rokoch znásilňovalo a vraždilo slovenské podsvetie Mafiánske budovy v Bratislave. Na týchto miestach v 90. rokoch znásilňovalo a vraždilo slovenské podsvetie 1. augusta 2023, 9:30

K tomu sa nebudem vyjadrovať, aby som nezmaril priebeh vyšetrovania,” reagoval na nový nález samotný prokurátor Bohdan Čeľovský. Neskôr však doplnil, že vzhľadom na stále vynárajúce sa obete nevylučuje ani ďalšie obžaloby. 


„Ja si myslím, že môžu byť nielen priamo členovia skupiny obžalovaní za ďalšie skutky keď sa ich podarí objasniť, ale aj objednávatelia, ktorí možno žijú doteraz bezúhonný spoločenský život a nikto by na nich nepovedal, že by si objednali tieto vraždy," uzavrel.

Domov
Zdieľať
Diskusia