Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. augusta 2020, 15:16
Čas čítania 2:30
Dominik Vetrák

Box Office: Tenet nahnal divákov po celom svete do kín a zarába desiatky miliónov dolárov

FILMY A SERIÁLY TENET
Uložiť Uložené

Box Office sa po mesiacoch vracia v plnej sile.

Box Office report sme ti naposledy priniesli v polovici marca, keď sme sa venovali Neviditeľnému mužovi, Bloodshot či pixarovke Onward. Svet sa odvtedy výrazne zmenil a kiná majú za sebou katastrofický pol rok.

Hollywoodske štúdio Warner Bros. a Christopher Nolan sa ich však snažia nakopnúť svojím akčným sci-fi blockbusterom Tenet. Ten premiéroval v kinách po celom svete, pričom do USA a niektorých ďalších krajín sa dostane až o niekoľko dní. 

Odporúčané
Filmy o Batmanovi boli vždy nezabudnuteľné. Týchto 10 zaujímavostí o nich (možno) ani len netušíš Filmy o Batmanovi boli vždy nezabudnuteľné. Týchto 10 zaujímavostí o nich (možno) ani len netušíš 29. augusta 2020, 17:09

Predvíkendové špekulácie hovorili o zárobku 40 miliónov v rámci 40 krajín, kde sa snímka dostala do kín. Nakoniec sa Tenetu za prvý víkend podarilo zarobiť 53 miliónov dolárov. Hovoríme o najlepšom otváracom víkende pre film od Christophera Nolana v 9 krajinách. 

Ide o pozitívnu správu pre celý Hollywood. Ľudia sa všade po svete nevedia dočkať veľkých hollywoodskych trhákov a sú ochotní na ne zájsť do kina. Najväčším teritóriom bola neprekvapivo Veľká Británia, kde Tenet v 3 114 kinosálach zarobil 7,1 milióna dolárov.

Pre porovnanie, predošlý Nolanov film Dunkirk premiéroval v 46 krajinách a zarobil 55 miliónov dolárov. Tenet je však oveľa drahší blockbuster.

Tenet bol na 1. mieste návštevnosti v každej krajine, v ktorej premiéroval. Darilo sa aj IMAX sálam. Snímka zarobila v 248 otvorených IMAX sálach až 5 miliónov dolárov. To predstavuje takmer 10 % z celkových tržieb. Tento pomer je navyše porovnateľný s tým, aké vykázali Dunkirk (12,6 % z celkových tržieb) či Interstellar (9,6 % z celkových tržieb).

Netreba zabúdať, že návštevnosť sál je v mnohých krajinách obmedzená a sály sa nemôžu naplniť. Napriek všetkým faktorom, ktoré negatívne ovplyvňujú záujem divákov o návštevu kina, sa Tenetu podarilo zarobiť veľmi slušné peniaze. Hollywoodske štúdiá si tak môžu vydýchnuť aspoň čo sa týka zahraničných trhov. Veľkou otázkou tak zostáva, ako to bude vyzerať už o pár dní v USA. 

V Spojených štátoch bolo cez víkend otvorených len približne 60 % kín, a aj to len s povolenou kapacitou na úrovni 25-50 % z celkovej kapacity sál. V takom Francúzsku napríklad bolo otvorených cez 90 % kín.

Box Office: Tenet nahnal divákov po celom svete do kín. Noví mutanti zase odštartovali kiná v USA
Zdroj: Warner Bros.

Zatiaľ čo Američania musia na Tenet čakať, mohli si „vychutnať“ komiksovku The New Mutants, ktorej premiéra sa odkladala viac ako 2 roky. Nakoniec z toho ale nič kvalitné nebolo.

Mutanti majú na Rottentomatoes len 4,68/10 a na Metacritic 46/100. Disney film nedalo na svoju streamovaciu platformu Disney+ a dúfa, že pomôže naštartovať kiná. Snímka sa však stane prepadákom.

Celosvetovo totiž za prvý víkend zarobila len 10 miliónov dolárov. Mimo USA však premiérovala len v 10 krajinách. Rovnako ako v prípade Tenetu, aj New Mutants sa v ďalších týždňoch dostane do viacerých krajín. U nás sa premiéry dočkáme až 10. septembra. Či ti hollywoodske novinky chýbali až natoľko, aby si zašiel aj na tento hororovo-komiksový film, je už na tebe. 

Zatiaľ čo v zahraničí sa mutantom podarilo zarobiť len 2,7 milióna dolárov, v USA dokázali zarobiť cez 7 miliónov, keď sa dostali na prvú priečku rebríčka tržieb.  Dostali sa do vyše 2 400 kinosál, čo je o viac než tisíc sál menej, než v koľkých by zrejme premiérovali pred koronavírusovou krízou. Ak sa chceš o deji a hercoch The New Mutants dozvedieť viac, klikaj sem.

Na druhom mieste rebríčka sa nachádza thriller Unhinged s Russellom Croweom. Crowe v ňom prenasleduje šoférku, ktorá na neho na ceste vytrubovala a jemu sa to vôbec nepáčilo. Situácia vyústi v agresívne správanie a následne začne boj o život. Viac sa o snímke dozvieš tu. Po 2 týždňoch v kinách má Unhinged v USA na konte 8,8 milióna dolárov. Slovenská premiéra je naplánovaná na 10. septembra.

Na treťom mieste sa nachádza novinka od Keanu Reevesa – Bill and Ted Face the Music. Ide o tretiu časť slávnej komediálnej série, ktorá sa okrem kín dostala rovno aj na VoD (Video on Demand, teda predaj filmov na internete). Bill and Ted 3 zarobili za prvý víkend v kinách 1,06 milióna dolárov. Bohužiaľ, tržby z digitálneho predaja nepoznáme. 

Domov
Zdieľať
Diskusia